Nieuws Leiderschap

Mascha Mooy (Bye Bye Burnout): ‘Een burn-out kost een werkgever zo’n 122.000 euro’

Na jarenlang als consultant op de Zuidas snoeihard carrière gemaakt te hebben, belandt Mascha Mooy (38) in 2010 op de bank met een burn-out. Echt goede hulp blijkt moeilijk te vinden. Mooy schoolt zich om en richt haar eigen bedrijf op, Bye Bye Burnout, gericht op burn-outbegeleiding. Onlangs zat de Amsterdamse ondernemer zelfs bij Google USA aan tafel om te praten over burn-outs op de werkvloer. Hoe pak je dat als werkgever het beste aan, een werknemer met een burn-out?

Linda Roos | Foto's: Vincent Krijtenburg 3 oktober 2017

Byebyeburnout01

Hoewel haar omgeving het niet kan geloven, wordt Mooy in 2010 naar huis gestuurd. ,,Een burn-out op mijn leeftijd? Dat kon niet, werd mij toen verteld.” Een paar maanden werkt ze helemaal niet. In die tijd merkt Mooy dat er maar weinig bruikbare hulp binnen handbereik is. ,,Ik wist vrijwel meteen: hier wil ik iets mee. Uiteindelijk heb ik besloten om me te laten omscholen.”

Bye Bye Burnout

Bij een burn-out ben je fysiek én mentaal volledig opgebrand. Mooy duikt na haar eigen burn-out in het onderwerp, begint een groot onderzoek en interviewt tientallen mensen die hetzelfde hebben ervaren. Waar hebben zij baat bij? Wat werkt niet? Dat, gecombineerd met Mooys eigen ervaring en wat ze tijdens haar opleiding leert, vormt uiteindelijk de basis van haar eigen onderneming: Bye Bye Burnout.

Lees ook: Werkgever leert niets van burn-out

100 dagen-methodiek

Uit alle verzamelde data creëert Mooy haar eigen methodiek: de 100 dagen-methode. Deze methodiek is een multidisciplinaire oplossing om werknemers op een duurzame manier uit hun burn-out te helpen. Het blijft niet alleen bij psychische hulp, want, zo weet Mooy: een burn-out is veel meer dan een druk hoofd en een opgebrand lichaam.

Meer interessante ondernemers uit Amsterdam ontmoeten en zakelijke kennis en inspiratie opdoen? Kom op 21, 22 en 23 november naar de Week van de Ondernemer in Amsterdam. Hier kun je je aanmelden.

De 100 dagen-methode is een combinatie van coaching en beweging, maar ook huiswerkopdrachten en begeleiding voor de omgeving maken er deel van uit. ,,Daarnaast doen we aan informatievoorziening en hebben we een online platform waar lotgenoten verhalen met elkaar kunnen delen. Met Bye Bye Burnout kijk ik verder dan alleen de burn-out”, legt Mooy uit.

En waarom dan honderd dagen? ,,Die periode is goed te overzien en geeft houvast, zowel aan de werkgever als de werknemer.” Overigens wil dit niet zeggen dat je volledig bent genezen na honderd dagen, legt Mooy uit. ,,Wel ben je dan heel goed op weg en weet je exact wat je nog te doen staat.”

Kwakzalverij

Nu, bijna tien jaar na haar burn-out, ziet Mooy dat er steeds meer wordt gedaan met burn-outs. ,,Veel mensen die een burn-out hebben gehad willen coach worden. Maar het is oppassen geblazen: er zit veel kwakzalverij en onkunde tussen.” Daarnaast merkt Mooy dat diverse hoogleraren elkaar tegenspreken en dat er opleidingen opgezet worden die volgens de Amsterdamse ondernemer de lading absoluut niet dekken. ,,Je bent continue bezig met het geven van een tegengeluid.”

Inmiddels bestaat Bye Bye Burnout uit een netwerk van twaalf zelfstandige coaches, verspreid over het hele land. Het bedrijf groeit hard: de omzet van dit jaar is verdrievoudigd ten opzichte van vorig jaar. En, zo voorspelt Mooy, die groei gaat nog wel even door.

Taboe

Waar het volgens Mooy nog steeds misgaat: er heerst een groot taboe op burn-outs. ,,Veel werkgevers zeggen: ‘Neem maar een paar dagen vakantie, dan gaat het volgende week wel weer beter met je.’ Zo simpel is het niet. Een burn-out wordt gecreëerd doordat je jarenlang net iets verder over je grenzen heengaat. Daarom is het niet binnen een week opgelost.”

Ook worden burn-outs vaak onder het kopje ‘depressie’ geschaard. ,,Dat klopt niet. Het heeft zeker wel overlap, maar het is niet hetzelfde. Een depressie pak je op een heel andere manier aan dan een burn-out.” Als werkgever is het daarom belangrijk om een burn-out te kunnen herkennen en hier effectief mee om te gaan.

Mkb

Mooy richt zich met haar methodiek voornamelijk op mkb-bedrijven met maximaal 150 werknemers en op kennisorganisaties. ,,Ik ga niet met alle bedrijven in zee. Daar ben ik streng in. Als ik ergens twijfels over heb, dan doe ik het niet.” Bijvoorbeeld wanneer iemand last heeft van tinnitus (heftige oorsuizen). ,,Als een werknemer zich hierdoor niet kan concentreren of daardoor niet kan slapen, dan moet dat eerst opgelost worden voor we verder gaan met het traject.”

Haar klanten vindt Mooy via-via en door middel van koude acquisitie. Maar veel klanten vinden haar ook via berichtgeving op socialemediakanalen. Mooys klantenbestand bestaat onder meer uit een grote fashion retailer, een installatiebedrijf, een netwerkkennisorganisatie, huisartsenpraktijken en een grote bekende Nederlandse voetbalclub.

122.000 euro

Daarnaast is haar methode volgens Mooy ‘no-nonsense’. De ondernemer schrikt er dan ook niet voor terug om werkgevers uit te leggen hoeveel geld een structurele en duurzame oplossing hen zou schelen. ,,Een burn-out duurt gemiddeld negen maanden en kost een werkgever zo’n 122.000 euro.” Hierbij kijkt Mooy niet alleen naar de verzuimkosten, maar ook productiviteitsverlies en het hersteltraject.

De methode van Mooy zorgt ervoor dat medewerkers sneller terug zijn op de werkvloer en bovendien een duurzaam herstel tegemoet gaan. Als je eenmaal een burn-out hebt gehad, is de kans op een tweede burn-out heel groot. ,,Wij leren de werkgever en de werknemer hoe zij dit kunnen voorkomen.”

Succesverhalen

,,Ooit werkten we met iemand wiens functie tijdens haar herstel kwam te vervallen. Dat is heel lastig. De werknemer is ziek, herstelt en kan vervolgens haar huidige baan niet meer oppakken.” Mooy vindt dat deze kwesties absoluut aangepakt moeten worden. ,,Door het op tafel te gooien, alle wensen en eisen duidelijk te krijgen en echt in gesprek te gaan om iemand te begeleiden naar ander werk, voorkom je een hoop gesteggel.” Bij deze cliënt is dat het geval: door middel van een omscholingstraject kan zij straks een ander carrièrepad inslaan.

Ook heeft Mooy met een succesvolle salesdame gewerkt. ,,Ze wist niet meer hoe ze verder moest en kwam in zak en as bij ons terecht. Uiteindelijk is ze teruggekeerd naar haar huidige werkgever en maakte ze na haar herstel binnen no-time promotie.” Binnen twee jaar na haar burn-out werd ze zelfs weggekaapt door de concurrentie voor een internationale functie. ,,Geweldig, want tijdens haar burn-out was het nog maar de vraag of ze ooit nog sales zou kunnen doen. Zo kan het dus ook!”

Een depressie pak je op een heel andere manier aan dan een burn-out

Mascha Mooy van Bye Bye Burnout