Personeel

Hoe Able werknemers helpt bij financiële problemen: ‘Onze missie is geldzorgen vóór te zijn’

Guus Verbeek, Alex Wächtler, Annemarie van Gaal en Christian Renshof (vlnr) hebben de krachten gebundeld voor het platform Able. Beeld: Able. Able | Guus Verbeek, Alex Wächtler, Annemarie van Gaal en Christian Renshof (vlnr) hebben de krachten gebundeld voor het platform Able.
Able | Guus Verbeek, Alex Wächtler, Annemarie van Gaal en Christian Renshof (vlnr) hebben de krachten gebundeld voor het platform Able.
Leestijd 4 minuten
Lees verder onder de advertentie

Able is een online platform dat medewerkers toegang geeft tot verschillende hulpmiddelen voor tips in omgaan met geld om financieel gezond te blijven. Het platform werd anderhalf jaar geleden opgericht door een team met een duidelijke missie: financiële stabiliteit creëren voor werknemers.

Lees ook: Waarom er géén personeelstekort is, volgens de oprichter van dit bijzondere detacheringsbureau

,,Het idee ontstond vanuit Christian Renshof die werkzaam was in het sociale domein en bij de Kredietbank”, vertelt mede-oprichter Alex Wächtler. ,,Cristian gaf trainingen aan bedrijven en teamleiders over het herkennen van financiële druk bij medewerkers en bood budgetcoaching aan.”

Lees verder onder de advertentie

Annemarie van Gaal als ambassadeur van Able

Samen met Guus Verbeek, een ondernemer met veel kennis van technische platformen en systemen, besloten ze dit initiatief professioneel aan te pakken. ,,Na een aantal merkstrategie-sessies en een uitgebreide brainstorm kwam de naam ‘Able’ naar voren”, legt Wächtler uit. ,,Het platform bevat informatie over allerlei life events zoals ontslag, scheiding en het aanvragen van toeslagen. Op het platform vind je onder meer een huishoudboekje voor inzicht in inkomsten en uitgaven en interviews met experts zoals Annemarie van Gaal en beïnvloedingspsycholoog Hein Heijen en Arjan Kampman, Wethouder Sociale Zaken Gemeente Enschede en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).”

Ondernemer en investeerder Annemarie van Gaal is een prominente ambassadeur van Able. Haar betrokkenheid helpt het platform onder de aandacht te brengen en vertrouwen te wekken bij potentiële gebruikers. Van Gaal staat bovendien bekend als dé budgetexpert van Nederland, met haar talloze boeken, columns en tv-programma’s die ze maakte over hoe je slimmer kunt omgaan met je financiën. ,,Zij schrijft blogs op het platform en bespreekt Able met werkgevers in haar netwerk en tijdens haar presentaties”, vertelt Wächtler.

Lees verder onder de advertentie

Platform Able relevant voor alle sectoren

Medewerkers kunnen onbeperkt gebruikmaken van financiële coaches via chat, telefoon, of één-op-één consulten. Wächtler: ,,We bieden preventieve informatie en persoonlijke hulp om medewerkers financieel weerbaar te maken. Dit kan helpen om financiële problemen vroegtijdig te signaleren en op te lossen.”

Hoewel je zou denken dat vooral bedrijven met lage lonen zoals schoonmaakbedrijven baat hebben bij een platform als Able, benadrukt Wächtler dat financiële problemen overal voorkomen. ,,Loonbeslagen komen net zo goed voor in de accountancy. Ons platform is dus relevant voor alle sectoren.”

We bieden preventieve informatie en persoonlijke hulp om medewerkers financieel weerbaar te maken. Dit kan helpen financiële problemen vroegtijdig te signaleren en op te lossen

Able werkt met een abonnementsmodel waarbij werkgevers een vast bedrag per medewerker betalen. Zo blijven de kosten voor de werkgever beheersbaar en kunnen de werknemers zonder extra kosten gebruikmaken van de aangeboden diensten.,,Het gaat om een paar euro per maand, het komt neer op zo’n 50 euro per medewerker per jaar. Dit geeft medewerkers onbeperkt toegang tot ons platform en de budgetcoaches, waardoor werkgevers zich nergens meer zorgen over hoeven te maken en we samen écht impact kunnen maken”, legt Wächtler uit.

Lees verder onder de advertentie
Presentatie van het platform Able. Able | Presentatie van het platform Able.
Able | Presentatie van het platform Able.

13.000 euro per jaar aan loonbeslag en verzuim

Volgens een berekening van het Nibud kost een werknemer met financiële problemen een werkgever gemiddeld 13.000 euro per jaar door loonbeslag en verzuim. ,,Deze kosten zijn vaak niet direct zichtbaar, maar ze stapelen zich op door extra verzuim en door administratieve lasten”, aldus Wächtler.

Als concreet voorbeeld van de impact van Able noemt Wächtler Smartphonehoesjes in Leusden, waar 160 medewerkers werken. ,,Bij Smartphonehoesjes hebben we in eerste instantie trainingen gegeven aan de leidinggevenden”, legt Wächtler uit.

Lees verder onder de advertentie

Onze training zorgde ervoor dat medewerkers zich, ondanks hun eerdere terughoudendheid, durfden uit te spreken over hun financiële problemen

,,We trainen hen in groepen van tien tot vijftien personen om signalen van financiële problemen te herkennen en sociaal vaardig het gesprek aan te gaan met medewerkers. Dit leidde tot open gesprekken en erkenning van problemen, wat uiteindelijk resulteerde in minder verzuim en meer betrokkenheid op de werkvloer. Ook de medewerkers kregen training in kleinere groepen, wat verplicht werd gesteld door de werkgever. Dit zorgde ervoor dat medewerkers, ondanks dat ze hier eerder terughoudend in waren, zich durfden uit te spreken over hun financiële problemen en gebruikmaakten van de aangeboden hulp.”

Wächtler hoopt met Able uiteindelijk een verschil te maken bij bedrijven in heel Nederland. ,,Onze missie is om zoveel mogelijk mensen te helpen en te zorgen dat ze financieel gezond blijven.”

Lees ook: Zo bevorder je financiële stabiliteit bij jouw medewerkers: ‘Kijk naar eerlijk beloningsbeleid’

Lees verder onder de advertentie