How-to Leiderschap

Op deze manier haal je het beste in je personeel naar boven

Een hogere omzet, betere service, meer kwaliteit, tevreden medewerkers en dat zonder extra loonkosten en extra werk. Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar volgens Ewald van den Hout van het gelijknamige consultancybureau kan het heel goed. Als de ondernemer maar structuur aanbrengt en verantwoordelijkheid geeft aan het middenkader op de werkvloer.

Connie Lohuis 24 januari 2020

Ewald hout consultant

Van den Hout ontwikkelde daarvoor zijn eigen procesaanpak. Binnenkort in de vorm van een Mastercourse, waarin een selecte groep ondernemers een jaar lang op de route gaat naar structuur, rendement en vrijheid . De selectierondes voor de volgende Mastercourse zijn inmiddels gestart.

Problemen bij familiebedrijven

De nieuwe Mastercourse is bedoeld voor mkb’ers en familiebedrijven. Wat betreft de problemen bij familiebedrijven heeft Van den Hout op jonge leeftijd al de nodige ervaring opgedaan. ,,Mijn vader had een notariskantoor met een tiental werknemers. Ik hoorde hem regelmatig klagen over hun functioneren. Ik ontdekte al snel dat hij daar zelf de oorzaak van was. Medewerkers kunnen vaak veel meer verantwoordelijkheid aan dan de directie denkt. Familiebedrijven die te maken hebben met bedrijfsopvolging hebben zo hun eigen problemen. Als het bedrijf overgedragen moet worden aan een zoon, dochter, broer of zus, dan moet de huidige directeur zichzelf overbodig maken. Hij of zij moet het bedrijf durven loslaten.”

Lees ook: Wat modeontwerper Addy van den Krommenacker anders doet na doorstart

Bedrijfsstructuur ontvlechten

Van den Hout’s aanpak is erop gericht mensen te laten doen waarvoor ze zijn aangenomen. Eerst wordt samen met de eigenaar de bedrijfsstructuur ontvlochten. Daarna wordt een stevige nieuwe structuur aangebracht, inclusief overlegstructuur en meetsysteem. De eigenaar zet de medewerkers in de juiste stand en geeft hen eigenwaarde. De HR-afdeling krijgt tijdens dit proces steeds minder te doen. Managers en teamleiders worden directeur van hun afdeling, met hun eigen doelstelling en budget. De eigenaar wordt directeur oplossingen.

Van den Hout: ,,Dit proces moet beklijven en neemt pakweg een jaar in beslag. Verandering in gedrag kost tijd. Tijdens de Mastercourse zijn ik en mijn team regelmatig te vinden op de werkvloer. Wekelijks organiseer ik een webinar en daarnaast organiseren we zes groepssessies met de alle deelnemers aan de mastercourse om ervaringen uit te wisselen. Zo klimmen we met elkaar naar de top van de berg. Eenmaal op te top gaan we met elkaar terugkijken en evalueren. Aan het einde van het jaar gaan we letterlijk met elkaar de bergen in. Het is heel bijzonder om terug te kijken op je eigen reis. Iedereen maakt zijn eigen individuele reis met een eigen doel, maar we kunnen wél van elkaar leren. Mijn rol is die van overall regisseur, maar ook die van mediator bij familiebedrijven. Het komt regelmatig voor dat we uitkomen bij de ondernemer en de rol van zijn vrouw en/of de familie.”

"Inmiddels heb ik mijn lesje geleerd. We groeien gestaag en op termijn kan hier twintig man personeel werken"

Tewis Simons, eigenaar Moto Coffee

Vastgelopen en oververmoeid

Tewis Simons van Moto Coffee heeft goede ervaringen met Ewald van den Hout. Hij volgt met zijn bedrijf nu de Van den Hout-methode. Simons: ,,Bij mijn vorige bedrijf – de koffiebranderij Bocca – schakelden we Van den Hout in. Ik had de branderij samen met mijn broer en we waren supersnel gegroeid. In no time hadden we 30 medewerkers. Ik merkte dat ik vastliep. Deed té veel zelf, dacht dat ik alles beter wist en sneller kon. De onderlinge sfeer was heel goed, maar de prestaties van het personeel liepen achter. Ik raakte oververmoeid en kwam op het idee om Van den Hout erbij te halen.”

Op de rit

Na ruim een jaar was alles weer op de rit. De medewerkers namen hun verantwoordelijkheid, er waren voor iedereen heldere doelstellingen en meetmomenten en wie zijn doel bereikt had, was trots op zijn of haar prestatie. Tewis: ,,Toen werd het tijd voor mij om na 12,5 jaar uit het bedrijf te stappen. Ik heb mijn aandelen aan mijn broer overgedragen en ben in 2018 gestart met mijn eigen biologische gecertificeerde koffiebranderij Moto Coffee. Ik wilde me nog meer dan voorheen focussen op kwaliteit en service."

,,Inmiddels heb ik mijn lesje geleerd. We groeien gestaag. We zijn nu met drie compagnons en hebben op dit moment nog geen personeel in dienst. Zoals we het bedrijf nu op hebben gezet kunnen er op termijn rond de twintig man personeel aan meewerken. We halen biologische koffiebonen uit de hele wereld. De kwaliteit staat op nummer 1. Ik heb mijn nieuwe bedrijf van meet af aan anders aangepakt. Mijn bij Bocca opgedane ervaring is van onschatbare waarde geweest. Ik volg nu wederom de Van den Hout-methode.”

Aandacht voor de werkvloer

In 2010 startte Robin Wahle samen met zijn broer Symen softwarebedrijf Retail Solutions in Leusden. Ze ontwikkelden de PersoneelsManagementTool (PMT), een tool die retailers helpt met optimale capaciteitsplanning en rendementsverbetering. Een tool ook, die gemak en inzicht creëert zodat er tijd overblijft voor het allerbelangrijkste: aandacht voor de werkvloer. Inmiddels telt het bedrijf 21 medewerkers en hebben de broers een traject met Van den Hout afgelegd.

Verschil van inzicht

Robin: ,,We kenden Ewald al van zijn werk bij retailers die onze tool gebruiken. De reden om hem in te schakelen, waren oplopende spanningen tussen Symen en mijzelf. Maar we wilden ook de organisatie stroomlijnen.” Symen: ,,Robin wilde meer afstand nemen en de dagelijkse verantwoordelijkheid aan mij overdragen. Maar hoe we dat moesten aanpakken, daar kwamen we niet goed uit. We hadden verschil van inzicht over de te volgen koers.”

Het traject met Van den Hout is onlangs afgerond en Robin heeft de sleutel van het familiebedrijf aan Symen overgedragen. ,,We kijken met plezier op de afgelopen periode terug. Er ligt nu een stevige basis, zowel in het bedrijf als tussen ons. Ik blijf aandeelhouder en kan tips en adviezen geven, maar Symen mag zelf weten of hij daar wat mee wil doen. Ik durf hem nu mijn vertrouwen te geven.”

Ewald van den Hout

Eigenaar Van den Hout Consultancy

Ewald van den Hout studeerde organisatiepsychologie en economie. Gedrag, mensen en getallen bij elkaar brengen is zijn grote passie. Na zijn studies ging hij aan de slag bij Albert Heijn en werd hij teamleider van het distributiecentrum. Daar leerde hij wat hij nu in praktijk brengt. Drie jaar lang draaide Van den Hout ploegendiensten. Daarna heeft hij verschillende operationele, management- en staffuncties gehad bij Albert Heijn. Zijn laatste baan was op het hoofdkantoor. Inmiddels begeleid hij al 5 jaar franchisenemers, bedrijven in het mkb en familiebedrijven met als doel meer rust en een hoger rendement.