Nieuws Leiderschap
Niet failliet, wel gesloten; waarom deze onderneemsters hun franchise-bedrijf opdoekten
Netjes en schuldenvrij je bedrijf opdoeken. Dat kan best. Frozz Frozen Yoghurt betaalde alle rekeningen tot de laatste eurocent en deed de deur op slot. Op het hoogtepunt waren er 15 vestigingen, toen kwamen de groeipijnen. Het verhaal van de zussen Mei Lin Ang en Mei Lan Ang.

Het bedrijf van de zussen Mei Lin Ang en Mei Lan Ang werd na de lancering in 2010 binnen de kortste keren razend populair. De gezonde formule van caloriearm roomijs met 70 procent yoghurt sloeg aan bij het publiek en deed het goed bij potentiële franchisenemers. Zij klopten met tientallen tegelijk bij Frozz aan.
Hoogtepunt
Op het hoogtepunt in 2013 had Frozz 15 vestigingen en deed het merk haar intrede bij vrijwel alle Nederlandse supermarkten. Daarnaast werd de formule uitgebreid met eerlijke noedels om de slappe winterperiode door te komen.
Ondanks de sympathie van het publiek bleek de slagkracht van het bedrijf op de zwaar bevochten foodmarkt beperkt. Vijf jaar na de glorieuze start liep Frozz keihard aan tegen de grenzen van de groei.
Lees ook: Groeibriljant Jekill and Hyde: van bijna failliet naar 12 miljoen omzet
Mei Lin Ang: ‘We hadden met een investeerder een groot expansieplan opgesteld, maar haalden de omzetdoelen niet en moesten uiteindelijk winkels gaan verkopen om onze leveranciers te kunnen betalen. In 2015 moesten we noodgedwongen gaan downscalen. In 2016 en 2017 waren we daardoor veel kleiner dan daarvoor. Vorig jaar besloten we dat we er definitief mee moesten stoppen.’
Supergezond
Hoe anders zag het eruit in 2010. Toen openden de zussen hun eerste proeflokaal in de Amsterdamse Jordaan. Ze verkochten de supergezonde bevroren yoghurt als probeersel naast hun gewone werk.
Binnen de kortste keren barstte de bom. Bedrijven als De Bijenkorf en Schiphol toonden direct belangstelling. Vastgoedpartijen boden Frozz toplocaties voor een goede prijs. In ondernemersland werd het opschudden van de bestaande orde beloond met de uitverkiezing tot Sprout Challenger.
Mei Lin Ang: ‘Ja, het was waanzinnig allemaal. We hadden een vliegende start en werden meteen door iedereen omarmd. We lieten gewoon zien dat het mogelijk was om een echt goed en gezond product te maken. We beloofden met Frozz een echt geluksmoment en kwamen die belofte na. De mensen vonden het lekker’.
Lees ook: Zo verwacht activiteitenpark Flevonice in Biddinghuizen komend jaar wél winst te maken
Sluiting
Toen de echte expansie onmogelijk bleek, wisten de zussen één ding zeker: de sluiting van Frozz zou hoe dan ook op een fatsoenlijke manier moeten verlopen. Dus geen faillissement met tal van gedupeerde schuldeisers, maar netjes afbouwen, langs de koninklijke weg.
Mei Lin Ang: ‘Ja, daar hebben we heel bewust voor gekozen. Wij staan voor goed ondernemerschap en investeerden altijd in onze droom. De interactie met en voor mensen met een eerlijk product was het allerbelangrijkste. Dat betekende dus ook dat we er alles aan zouden doen om alle afspraken netjes na te komen. Iedereen heeft keurig betaald gekregen. Alleen een paar informal investors hebben we niet kunnen terugbetalen, maar zij hadden ook een gecalculeerd risico genomen.’
Niet makkelijk
Het besluit om na 8 jaar te stoppen was, zegt Mei Lin Ang, absoluut niet makkelijk. ‘Maar ik kijk er met een heel goed gevoel op terug. Ik had die hele periode echt voor geen goud willen missen. We wilden de wereld blij maken met een puur product. We wilden de markt uitdagen en laten zien dat het kon. En het kon! De markt is voor 80 procent in handen van Unilever, maar we hebben toch maar mooi in bijna alle Nederlandse supermarkten gestaan. Dat is het gave van ondernemer zijn.’
Innovate or die
Voordat ze met Frozz begon werkte Mei Lin Ang bij IBM. In 2016 is zij weer teruggekeerd bij het bedrijf. Ze helpt klanten van IBM bij het heruitvinden van hun digitale strategie.
‘Het is best een stap van een eigen bedrijf naar een corporate omgeving, maar ik vind het een mooi vervolg op Frozz. Ik kan veel lessen van Frozz in de praktijk brengen. Eén van de belangrijkste bij de digitale transformatie van nu? Innovate or die.’