Academy Leiderschap
Seminar: deze tips kun jij nu al opdoen over leidinggeven tijdens én na corona
Ooit breekt het moment aan dat alle coronamaatregelen van tafel gaan. Op kantoor vallen we elkaar huilend in de armen. En toch, de volgende dag als we nuchter wakker worden, volgt de terugkeershock. ,,Twee uur in de file om op kantoor je mail te checken, dat gaan we dus niet meer doen”, voorspelt corporate antropoloog Jitske Kramer, ondernemer en oprichter van HumanDimensions. De vraag is: hoe ga je daar als ondernemer mee om? Op 18 maart geeft Kramer het online seminar Verbindend Leiderschap, in dit interview geeft ze een voorproefje.

Dat veel ondernemers door de corona-pandemie in vrije val zijn geraakt, dat weten we. Faillissementen, echtscheidingen. Het hele riedeltje van ellende overspoelt de ondernemerswereld. Toch gaan we het daar niet over hebben. Waar we het wel over gaan hebben, is het nut van deze periode. Ondernemers zitten middenin een leerproces om de voordelen van werken op afstand onder de knie te krijgen. ,,We hebben nu een jaar ervaring met Teams, Zoom en andere online vergadertools, maar op het bestaan van 50.000 jaar mensheid is dat volkomen verwaarloosbaar”, constateert antropoloog Kramer, die zich als een vis in het water voelt in deze omslagperiode.
Waar de schoen wringt, is dat we niet alleen ondernemers, werkgevers en werknemers zijn, maar bovenal stervelingen van vlees en bloed. De grote gemene deler is dat we allen hebben te dealen met menselijke eigenschappen.
,,De voldoening die ondernemers in hun werk zoeken, is deels het uitvoeren van taken. Voor een groot deel is dat prima online te doen. Maar wat we ook zoeken in ons werk is loyaliteit, vertrouwelijkheid, creativiteit en passie. Mensen zijn tribale wezens. Die moeten snuffelen en bij het koffieapparaat vertellen waar je mee bezig bent. Probleem is dat we nog niet weten hoe we dat in een hybride werkomgeving georganiseerd krijgen.”
Opmerkelijke anekdote in deze context is dat veel bedrijven nu worden overrompeld door een soort van e-mail-tsunami. ,,Vroeger liep je door de gang, al dan niet met een multomap onder je arm. Collega’s zagen dat je druk, druk, druk was. Nu dat niet meer gaat, neem je veel mensen mee in cc. Vooral als bewijslast dat je hartstikke goed bezig bent.”
- Meer leren over goed leiderschap in deze tijd? Jitske Kramer geeft op 18 maart de online Seminar Verbindend Leiderschap, waarin ze ondernemers verder helpt in de stappen die ze moeten zetten in deze tijden. Hier lees je er meer over.
Werkomslag: maar waarheen?
Ondernemers zitten dus middenin een omslag. De vraag die zich daarbij opdringt, is waar deze periode dan uiteindelijk toe leidt? Welke handvatten kan Kramer ondernemers meegeven om als een feniks uit de as te herrijzen? Kramer is de eerste om te erkennen dat ook zij daartoe geen vastomlijnd parcours kan uitstippelen.
,,Door de dwangmatigheid van de huidige maatregelen doen we dingen die we anders nooit zouden doen. Ondernemers die vroeger met pak en gepoetste schoenen op hun werk verschenen, zitten nu op zolder met hun joggingbroek achter de laptop. Daar willen we echt een keer van af. Tegelijkertijd voelen we er weinig voor om terug te keren naar de oude situatie, waarin we onze kinderen afblaften omdat we haast hadden om op kantoor te komen. Urenlang in de file om onze mail te checken, gaan we dus niet meer doen.”
Ondernemers zullen dus moeten zoeken naar een hybride werkomgeving, waarin de voordelen van het online werken worden gecombineerd met patronen uit het pre-coronatijdperk. Vroeger waren we nogal dwangmatig in de opvatting dat we tegelijkertijd onze dingen deden deze op dezelfde plek. Maar waarom? Een rapport kun je toch ook gewoon schrijven in de tijd waarop het je uitkomt? ,,Als de stress wegvalt van het ’s morgen haasten naar kantoor, is dat een welkome opluchting. Waar ondernemers druk mee bezig zijn, is het ontdekken hoe we een emotionele laag kunnen verbinden aan online samenwerking. Verbindend leiderschap wil niet alleen zeggen dat je medewerkers verbindt, maar ook hun verhalen, ideeën en teleurstellingen. Een Teams-vergadering waarin we er bulletpoints doorheen raggen, is niet voldoende. Vroeger zat de emotionele verbinding in de toevallige ontmoeting bij de lift, maar nu dat is weggevallen, zoeken we naar andere oplossingen. Ik ken een bedrijf waar de online meeting bij tourbeurten wordt geopend door deelnemers met hun particuliere expertise. De één speelt piano, de volgende komt met een prachtige anekdote.”
- Wil jij ook hulp om beter leiding te geven in deze tijden? Jitske Kramer geeft het seminar Verbindend Leiderschap, waarin ze ondernemers verder helpt in hun stijl van leidinggeven in deze tijd. Hier lees je er meer over.
Hybride werkmodel
Kortom, een zoektocht. Dat is het eigenlijk. Ondernemers moeten hun hybride werkmodel zelf zien uit te vogelen, maar sowieso beseffen dat mensen als tribale wezens behoefte hebben aan snuffelen en delen. De grootste fout die je als ondernemer kunt maken, besluit Kramer, is om thuiswerken te benaderen als kostenreductie. ,,Op basis van activiteiten die we waardevol en waardeloos vinden, richten we onze fysieke wereld in met gebouwen, maar ook met procedures. Nu onze werkomgeving verandert, moeten we ons afvragen voor welke activiteiten we een fysieke omgeving nodig hebben en welke activiteiten we online kunnen organiseren. Moeten we allerlei kleinschalige werkhubs in het land inrichten, moeten we mensen stimuleren om blijvend thuis te werken? Hoe we de online ruimte ontginnen, zijn we in kleine babystapjes aan het leren. Als we het belangrijk vinden dat mensen thuis blijven werken, dan moet er ook bereidheid zijn om daarin te investeren. Ik ken iemand die nu al een jaar werkt in een kledingkast met een laptop op de strijkplank. Dat moet nu echt een keer afgelopen zijn.”
Jitske Kramer geeft op 18 maart het (online) seminar Verbindend Leiderschap. Waarin ze ondernemers verder helpt om juist nu te zorgen voor een goed teamgevoel. Hier lees je er meer over.
