Aangeboden door Ministerie van SZW

Branded Content Leiderschap

7 manieren om je personeel gemotiveerd te houden

Tijd, geld, kennis. Drie zaken waar het vooral in het mkb aan ontbreekt als het gaat om motiveren van personeel. Terwijl tevreden medewerkers productiever én creatiever zijn. Het zijn ook betere teamspelers en ze zijn minder vatbaar voor stress en burnout. Hoe zorg je daarvoor? Met deze 7 manieren om je personeel gemotiveerd te houden. Handig: je kunt er zelfs subsidie voor krijgen!

Thomas Hendriks & Robbert Daalder 13 maart 2020

SZW Slim regeling

Nog een ding voordat we de tips serveren: iedere werkplek heeft zijn eigen dynamiek. Het is voor een ondernemer vrijwel onmogelijk om precies te weten wat er onder de mensen speelt. Behandel iedereen daarom gelijk. Maar let bij het uitvoeren van deze tips wat extra op de minst goed presterende collega’s. Als je weet waarom zij slecht presteren, kun je de hele werkplek een boost geven. Anand Jansen, eigenaar van Meerkat Learning & Development, vertelde De Ondernemer eerder: ,,Als je in staat bent om te zien wat jouw mensen nodig hebben en ze daarin kan begeleiden, dan ben je een veel interessanter bedrijf om voor te werken. Als je in staat bent mensen te laten groeien en bloeien, dan heeft dat enorme impact. Denk onder andere aan ziekteverzuim, klanttevredenheid en imago.”

Tip 1: Ga je gang!

Het is vaak veel effectiever om je medewerkers richting en hulpmiddelen te geven waarmee ze hun doelen kunnen bereiken, dan ze te houden aan strikte richtlijnen en een vast proces. Zoiets werkt bijvoorbeeld goed bij klantcontacten: geef je personeel de verantwoordelijkheid om – naar eigen inzicht en binnen marges - korting te bieden om een klant binnen te halen. Daarmee zorg je voor een omgeving waarbinnen ruimte is voor creativiteit en succes.

Tip 2: Dankjewel!

Het kost vrijwel niets om je ​​medewerker te bedanken voor iets extra’s dat hij of zij heeft gedaan. Een mondeling dankjewel, een vriendelijk kaartje of een dankbare e-mail brengt je ver. Bedenk vooraf wel even of iemand zo’n bedankje publiekelijk of juist ‘achter de schermen’ waardeert. Niet iedereen zit te wachten op schouderklopjes tijdens een vergadering. Ook al laat je met een publiek bedankje meteen aan iedereen zien welke extra inzet vooral wordt gewaardeerd.

Tip 3: Nog wat geleerd?

De meeste mensen willen zichzelf van nature verbeteren. In hun baan, hun privéleven, hun rol in het leven. Als ondernemer kun je je personeel de kans bieden om zich binnen hun functie door middel van trainingsprogramma’s en educatie te ontwikkelen. Dat werkt voor beiden: je personeel voelt zich gewaardeerd, want je investeert in hen. Gevolg: het personeelsverloop daalt, je productiviteit blijft hoog en je blijft up-to-date met moderne ontwikkelingen. Goed om te weten: de overheid heeft nu een speciale subsidieregeling voor leren en ontwikkelen in het mkb: SLIM.

''Zorg dat je werknemers een goed beeld krijgen van het bedrijf als geheel, hun afdeling en hun individuele rollen''

Tip 4: We gaan naar Parijs

Zorg dat je werknemers een goed beeld krijgen van het bedrijf als geheel, hun afdeling en hun individuele rollen. Weten waar ze passen in de organisatie en in jouw visie en missie geeft ze het gevoel dat ze ertoe doen. Influencer en ondernemer Annic ten Duis vertelde De Ondernemer daarover: ,,Ik noem als voorbeeld altijd een ondernemer in een auto, samen met drie medewerkers. Als de ondernemer vooraf vertelt dat ze naar Parijs rijden, is iedereen daarop gefocust en zullen ze iets zeggen als je de verkeerde kant op rijdt. Als je niet vertelt waar je naartoe gaat, is niemand bezig met de reis.”

Tip 5: Zij is de baas

Sommige mensen leven voor een uitdaging. Anderen zijn perfecte teamspelers. Niet iedereen zit te wachten op de volgende uitdaging. Bied verantwoordelijkheid aan mensen die het willen nemen, bijvoorbeeld aan degene die het team wil leiden. En laat anderen juist in teamverband scoren.

Tip 6. Kan het ook zo?

Innovatie is een noodzaak voor je onderneming, maar ook voor je personeel. Zeker als je medewerkers bij die innovatie betrekt. Probeer af en toe nieuwe methodes, een andere route. Zo kan het hele team leren wat wel werkt en wat niet. Het helpt hen om hun uitdagingen te begrijpen en het stimuleert groei.

Tip 7: Hoeveel staat het?

Je bent er wellicht toe geneigd, want jij kent alle cijfers, maar het is belangrijk om niet alle goede en slechte resultaten van werknemers bij te houden. Positief blijven werkt beter. Hoe? Stel gemeenschappelijk doelen waar iedereen naartoe kan werken.

In het mkb is het minder gebruikelijk dat medewerkers leren en ontwikkelen tijdens hun werkend leven. Terwijl het goed is voor de productiviteit en de motivatie om te werken. Tot 31 maart kunnen ondernemers in het mkb daarom tot maximaal 25.000 euro SLIM-subsidie aanvragen. SLIM staat voor Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen. De subsidie is bedoeld voor zaken als het opzetten van een bedrijfsschool, loopbaanadviezen of om vaardigheden van medewerkers up-to-date te houden. Ook grotere bedrijven uit de horeca, de landbouw en de recreatiesector (met veel seizoensarbeid) kunnen aanspraak maken op subsidie. Meer weten? Klik hier!