Podcast Hart voor Zaken
Natasja Naron (Gabriël) over ondernemersmissie: 'Als je werkt vanuit liefde kan er geen hiërarchie zijn'
Bij financieel adviesbureau Gabriël bepalen de medewerkers zelf hun salaris en hoeveel dagen ze op vakantie gaan. Daarmee leeft het bedrijf niet alleen extern maar ook intern de missie ‘Genoeg zorgt voor geluk’. Belangrijk die missie, vertelt oprichter Natasja Naron aan gastheer Cor Hospes in de derde aflevering van Hart voor Zaken. Waarom belangrijk? Je hoort het in de podcast.

Natasja Naron met Hart voor Zaken-gastheer Cor Hospes.
,,Wil je mensen gelukkig maken in je organisatie dan is het zo cruciaal dat jij als bedrijf betekenisvol bezig bent. Omdat jij je bedrijf zo succesvoller maakt. Omdat je zo betere medewerkers aantrekt die ook nog eens langer bij je blijven. En omdat je zo zorgt voor een lager verzuim en, niet onbelangrijk, voor meer klanten'', verklapt Natasja Naron van financieel adviesbureau Gabriël aan host Cor Hospes in deze derde Hart voor Zaken.
,,Je bent als bedrijf niet op de wereld om alleen geld te verdienen. Je moet een missie hebben om bestaansrecht te hebben. En die reikt verder dan je eigen geluk.” Want daar ligt volgens Naron de basis van elke onderneming: waar kun je als bedrijf meer van betekenis zijn? Wanneer je dat antwoord hebt gevonden, volgt vanzelf stap twee: hoe kan je ook echt een liefdevolle organisatie zijn. ,,Hoe kan ik de liefde onder mijn collega’s en bij mijn klanten vergroten?”
''Ben overal jezelf. Thuis, op het werk, bij de sportclub of bij welke vereniging je ook actief bent. We leven in één wereld en worden gelukkiger als we overal leven vanuit dezelfde waarden''
Bestuurders en managers fungeren thuis en op werkvloer als een soort Dr Jekyll & Mr Hyde
Naron is oprichter van Gabriël en programmadirecteur van het executive program ‘De Betekenis van Rijkdom’ van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Een collegereeks over betekenisvol werken in de financiële sector. Liefde is daarvan een belangrijk onderdeel. Maar als de ondernemer over die opleiding vertelt, begint zij niet altijd direct over liefde. Omdat Naron merkt dat veel ceo’s het een ‘spannend woord’ vinden. ,,Liefde gaat over kwetsbaarheid, en dat vinden ze in bestuurskamers niet stoer klinken.”
Dat komt doordat de meeste ceo’s bij het woord liefde denken aan de liefde die ze voelen voor hun partner en kinderen. Dus hoezo liefde en zaken? Hoezo liefde voor je klanten, je collega’s en de wereld om je heen? Kom op, doe even gezond. In de businesswereld moet je stoer en cool en macho zijn. Moet je vooral zakelijk overkomen, waar diezelfde ceo’s thuis misschien hele liefdevolle huisvaders en echtgenoten zijn, vermoedt Naron. Het is toch raar dat veel bestuurders en managers op het werk en thuis fungeren als een soort Dr Jekyll & Mr Hyde. ,,Ben overal jezelf. Thuis, op het werk, bij de sportclub of bij welke vereniging je ook actief bent. We leven in één wereld en worden gelukkiger als we overal leven vanuit dezelfde waarden. Wie ben ik? Wat wil ik betekenen? En hoe kan ik dat toepassen waar ik ook ben?”
''Zorg voor een missie die aansluit bij je product of dienst. Wil je mensen gelukkig maken in je organisatie dan is het zo cruciaal dat jij als bedrijf betekenisvol bezig bent''
Zorg voor een missie die aansluit bij je product of dienst
Opvallend. Natasja Naron haar medewerkers mogen zoveel vakantiedagen opnemen als genoeg voor hen is. Nee, dat betekent heus niet dat elke medewerker driekwart van het jaar langs het strand ligt. Integendeel, zo hoor je in de podcast. Collega’s spreken elkaar eerder aan of het niet eens de hoogste tijd is voor een citybreak of langere vakantie. Omdat Lieneke of Ronald er al een tijdje pips of vermoeid uitziet. Dat geldt ook voor hybride werken. Iedereen mag werken waar en wanneer hij wil. Naron: ,,Omdat iedereen liefde voor elkaar ervaart, zijn er geen medewerkers die ervoor kiezen nooit meer naar kantoor te komen. Omdat ze zelf de meerwaarde begrijpen van het samen zoveel mogelijk aanwezig zijn. Dat gebeurt automatisch als je samenwerkt vanuit een helder doel. Dan ontstaat vanzelf een liefdevolle organisatie. Omdat je dat samendoet.”
Tot slot ook een ondernemerstip van Naron. ,,Zorg voor een missie die aansluit bij je product of dienst. Wil je mensen gelukkig maken in je organisatie dan is het zo cruciaal dat jij als bedrijf betekenisvol bezig bent.” In de manier waarop je omgaat met de wereld én met je eigen medewerkers. Je moet je missie ook intern leven. ,,Ik geloof dat je je bedrijf zo succesvoller maakt. Omdat je door die missie-gedreven aanpak betere medewerkers aantrekt die langer bij je blijven. Verder zorgt het voor een lager verzuim en -niet onbelangrijk- voor meer klanten. De allerbelangrijkste tip? Luister naar deze Hart voor Zaken.
Lees ook: Hoe Mark Vletter met werkplezier en vriendschap Voys tot grote hoogte stuwt
Hart voor Zaken met Cor Hospes
Hart voor Zaken is een maandelijkse podcast voor ondernemers, waarin een ondernemer vertelt over zijn hart voor zaken. Over zijn liefde voor zijn bedrijf, over zijn liefde voor (zijn) mensen en de wereld om hem heen. Ook deelt hij twee hartverwarmende tips hoe ook jij jouw bedrijf nog meer kloppend kunt maken. Presentatie is in handen van Cor Hospes van Merkjournalisten.
Hospes is de autoriteit op het gebied van contentmarketing en storytelling. Hij traint, adviseert en coacht managers, marketeers, contentmakers en ceo’s. Hij staat op podia wereldwijd en is auteur van verschillende bestsellers waaronder De power van een contentplatform, Contentbijbel en Geld verdienen met sociale media. Ook maakte hij voor De Ondernemer de podcastserie Broodje Verhaal.