Podcast Boekencast De Ondernemer Leest

Zin in een podcastmarathon? Neem een duik in De Ondernemers Boekencast

Regelmatig tref je bij ons de podcast van 'Boekencasters' Tom van der Lubbe en Erno Hannink. De presentatoren van De Ondernemers Boekencast bespreken elke twee weken de meest opvallende en inspirerende Nederlandse en internationale boeken op het vlak van onder meer marketing, innovatie en leiderschap. In dit artikel de Boekencasts in een handig overzicht. Let op: deze podcastserie kan verslavend werken...

Podcast luisteraars

Van onze redactie 31 december 2021

Aflevering 1: De Levende Organisatie van Arie de Geus

Je wil een goed bedrijf bouwen, waarin de werknemers een goede baan hebben en samen een mooie winst realiseren. Een bedrijf waarin de werknemers zich ontwikkelen en het geheel voldoende oplevert zodat het bedrijf lang kan blijven bestaan.

De duurzaamheid van bedrijven is een interessant onderwerp, zeker in tijden van crisis. Is een bedrijf in staat om zich snel aan te passen naar nieuwe omstandigheden die uit het niets lijken te komen?

Aflevering 2: Leaders Eat Last van Simon Sinek

In het boek Leaders eat Last van Simon Sinek wordt het lange termijn effect van ‘People over Profit‘ op de waarde van je bedrijf duidelijk gemaakt. Het is niet alleen goed voor de medewerkers, maar ook voor de aandeelhouders. Het is een van de vele voorbeelden die Sinek beschrijft om goed leiderschap te laten zien.

Aflevering 3: How the Mighty Fall van Jim Collins

Wanneer je zou weten dat op een bepaald moment jouw bedrijf ten onder gaat, zou je er dan nog zoveel energie in stoppen? Een filosofische vraag, maar denk er eens goed over na. Zou je bijna alles opgeven om je bedrijf op te bouwen terwijl op een bepaald moment dit bedrijf verloren gaat?

Aflevering 4: The 8th Habit van Stephen Covey

Wil je leren hoe jij een inspiratie kunt zijn voor anderen? Leer hoe jij leiderschap kunt laten zien met The 8th Habit van Stephen Covey. Dit boek gaat uitgebreid in op je potentieel vinden en anderen helpen om hun potentieel te vinden, van effectiviteit naar inspiratie.

Aflevering 5: De kunst van goed leven en De kunst van het heldere denken van Rolf Dobelli

De titel van het boek dat Erno las leek op het boek dat Tom Erno stuurde via een foto. In deze aflevering komen de hosts erachter dat ze twee verschillende boeken hebben gelezen van Rolf Dobelli, De kunst van goed leven en De kunst van het verstandige doen. ,,We hebben dan ook verschillende inzichten opgedaan van deze twee boeken.''

Aflevering 6: Small is Beautiful van E.F. Schumacher

Voor deze aflevering in de boekencast had Tom van der Lubbe opnieuw een bijzonder boek uitgekozen. Small is Beautiful van E.F. Schumacher leest niet makkelijk weg, maar is het zeker waard om te lezen. ,,Dit boek verraste me, gepubliceerd in 1972 en hoe accuraat het nu nog steeds is.''

Aflevering 7: The Decision Book van Mikael Krogerus en Roman Tschaeppeler

Het boek dat Tom van der Lubbe deze keer had geselecteerd uit zijn bibliotheek is een boek dat goed past bij mijn onderwerp betere beslissingen nemen, The Decision book, 50 models for strategic thinking. In het boek vind je 50 modellen waarmee je betere beslissingen neemt op deze vier onderdelen. De kern van iedere model is samengevat op één tot enkele pagina’s.

Aflevering 8: The Value of Everything van Mariana Mazzucato

In de Boekencast dit keer een zeer interessant boek over waarde en de economie. Lees dit boek wanneer je de geschiedenis van waarde en bnp wilt ontdekken om te leren hoe het komt waar we nu staan met de overheersende focus op aandeelhouderswaarde, economische groei, en het bedrijfsleven versus de overheid voor innovatie en waarde creëren.

Aflevering 9: Remote Leiderschap van Arjen Banach

Hoe ga je om met leiderschap in een tijd waarin een (groot) deel van je team op afstand werkt. Corona heeft voor een abrupte omslag gezorgd voor de acceptatie van werken vanuit huis. Dit heeft gevolgen voor de manier waarop je leiding geeft aan je team. Hoe pak je dit aan? Luister naar deze boekencast waarin we door het boek van Arjen Banach lopen, Remote Leiderschap.

Aflevering 10: Thinking, Fast and Slow van Daniel Kahneman

Het boek van Kahneman, ‘Ons feilbare denken’ wat je misschien beter kent als ‘Thinking, Fast and Slow’ stond al lang op de leeslijst, misschien geldt dit ook voor jou. Een zeer uitgebreid boek met veel achtergrond en onderzoeken die Kahneman aanhaalt, waardoor je er niet even snel doorheen leest.

Aflevering 11: Corporate Rebels van Joost Minnaar en Pim de Morree

Het boek begint als een droom die veel mensen hebben, maar de meesten niet durven te verwezenlijken. Joost en Pim besluiten op een mooie dag hun baan op te zeggen omdat ze denken dat werk anders kan. Werk kan ook leuk zijn. Met het boek The Seven Day Weekend (Ricardo Semler) als startpunt maken ze een lijst van mensen die ze willen spreken over hoe je werk leuk, uitdagend en interessant maakt.

Aflevering 12: The Fearless Organization van Amy C. Edmondson

Psychologische veiligheid is belangrijk voor je bedrijf. Het helpt medewerkers om te zeggen wat ze dwars zit, wat ze horen in de markt ook wanneer dit tegen de visie van de ondernemer in is. Het helpt mensen om te zeggen wat er mis is zodat je er samen aan kunt werken om dit te verbeteren. ,,Door dit gesprek met Tom heb ik veel geleerd en inzichten gekregen van het boek en het Nederlandse landschap op zelfsturing, leiderschap en het belang van psychologische veiligheid hierbij.''

Aflevering 13: Drive van Daniel H. Pink

Na het boek over psychologische veiligheid hebben we het in deze aflevering over Drive. Wat drijft ons? Wat drijft je medewerkers? Wat drijft je team? Pink haalt in zijn boek veel onderzoek aan om te onderbouwen dat zijn visie, over een betere organisatie waarin mensen de ruimte krijgen om zelf keuzes te maken, beter werkt voor iedereen. De bedrijven hebben meer rendement, minder verloop, de werknemer heeft meer plezier, de ondernemer hoeft veel minder te besluiten en te organiseren.

Aflevering 14: Humanocracy van Gary Hamel en Michele Zanini

Er zijn volgens Hamel en Zanini veel redenen waarom een bureaucratie niet werkt. Bij zoveel motivatie waarom het niet werkt kwam de vraag op: wat is er wel goed aan een bureaucratie? Tom legt in dit gesprek uit waar de bureaucratie vandaan komt en dat het wel degelijk een nut heeft in de publieke omgeving.

Aflevering 15: Everybody Matters van Bob Chapman en Raj Sisodia

Bob Chapman is zelf opgeleid als accountant en heeft ook bij grote accountancy- en adviesbedrijven gewerkt voordat hij door zijn vader werd gevraagd om te komen werken bij Barry-Wehmiller. Chapman was gewend om kapitalistisch te denken in functies en kosten, schrappen wanneer dat nodig was. Optimaliseren voor de aandeelhouder. Je hoort alles over de drie momenten voor Chapman die zijn inzicht en werkwijze volledig veranderde.

Boekencast: Tom van der Lubbe & Erno Hannink

Tom van der Lubbe is een van de oprichters van hypotheekadviseur Viisi, het eerste bedrijf in de financiële wereld dat met het Holacracy-model werkt. Daarbij zijn de rollen binnen een bedrijf verdeeld volgens verschillende cirkels, in plaats van top-down. Erno Hannink is de businesscoach die ondernemers helpt hun doelen op tijd te realiseren; is de sparrings- en accountability partner voor de vernieuwing in je bedrijf. Samen maken zij Boekencast, waarvan meerdere afleveringen ook via deze website te beluisteren zijn.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Droomstart

Theesommelier verrast met een alternatief voor wijn in Droomstart

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol. Maar wat schenk je in als er geen wijn meer op tafel staat en je bent uitgekeken op water? Thee, is het volmondige antwoord van Anne Hardon. In de vierde aflevering van de podcastserie Droomstart verrast de theesommelier met haar concept Chef’s Dinner Tea.

Details
Droomstart

Podcast Droomstart: waarom Eva en Nicky geloven in workations voor bedrijven

Corona heeft een hoop zaken versneld maar dat thuiswerken plots zó normaal zou worden, dat had zelfs de grootste innovator niet verwacht. Complete kantoren zijn leeg omdat het personeel – zelfs nu het weer kan – liever thuiswerkt. Maar hoe zit dat met de binding onderling, en met het bedrijf? Het ‘gouden duo’ uit de derde aflevering van de podcastserie Droomstart heeft de oplossing.

Details
De Ondernemer

Podcast Unlimited Ondernemen: zo verhoog je de slagkracht van jouw medewerkers

Hoe verhoog je de slagkracht van (jouw) medewerkers? Die vraag stelde techfilosoof Martijn Aslander in een poll die begin juli op dit platform kon worden beantwoord. Aslander reageert in de podcast Unlimited Ondernemen hieronder over de uitkomsten. En geeft tips om de knelpunten op te lossen.

Details
Droomstart

TU-student daagt Google uit in tweede aflevering van Droomstart

,,De wereld kan je veranderen met technologie, maar de impact is veel groter in een startup.” Het zijn de woorden van TU-student Dewwret Sitaldin in de tweede aflevering van de nieuwe podcastserie Droomstart. Zijn startup-idee daagt techreus Google uit. Maar weet hij ook de ondernemersjury te overtuigen?

Details
Droomstart

Volg ambitieuze ondernemers-in-de-dop in de nieuwe podcastserie Droomstart

Wist je dat de helft van de Nederlanders ervan droomt om te ondernemen, maar dat slechts een fractie daarvan daadwerkelijk de stap durft te maken? Daarom lanceert De Ondernemer Droomstart: een nieuwe podcastserie waarin ondernemers in spe met een gouden business-idee worden geholpen én gevolgd op hun weg naar succes.

Details
Sleutel tot Succes

Mijn naam is Groen. Jitse Groen. Grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld

In 1999 programmeerde hij een pizzabestelsite in zijn studentenkamer in elkaar, anno nu runt Jitse Groen (43) de grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld. Just Eat Takeaway.com bedient - letterlijk, in dit geval - samen met Grubhub ruim 70 miljoen klanten. Over die sleutel tot succes, over die exponentiële en zelfs explosieve groei, een kleine dertig boeiende luisterminuten.

Details