Blog Leiderschap

Presenteren: doe het op het podium niet voor de eerste keer

Hij is een van de meest geliefde en ervaren dagvoorzitters van Nederland én trendwatcher voor ondernemers. Bovendien, hij is ook blogger bij De Ondernemer: Ronnie Overgoor. Lees nu zijn nieuwste blog, zeker wanneer je van plan bent om binnenkort een presentatie te geven.

Ronnie Overgoor 27 november 2019

Ronnie overgoor blog

In mijn online cursus interviewde ik Ben Tiggelaar. Bekend van MBA in één dag, maar ook van het interview dat hij mocht doen met president Obama op het podium van een groot business event.

Zijn stelregel: ‘Als je echt iets belangrijk gaat doen, moet je het nooit voor de eerste keer live doen.’

''Zeker als spreken niet je hoofdtaak is, is het zaak om juist heel erg goed te oefenen''

Ronnie Overgoor

Veel mensen vinden het raar om thuis voor de spiegel te oefenen. ,,Dat is ook raar”, zegt Ben. Maar het is wel van belang. Hij trekt de vergelijking met iemand die een belangrijke sportwedstrijd heeft. Dan is het normaal dat je traint, dat je oefent van te voren. Waarom dan niet als je een belangrijke presentatie moet geven? Als je een goede prestatie neer wilt zetten, moet je oefenen.

Zeker als spreken niet je hoofdtaak is, is het zaak om juist heel erg goed te oefenen.

Lees ook: Ronnie Overgoor: wat heeft jazzmuziek met presenteren te maken?

Interview met Obama

Ben ging daarin echt heel ver toen hij zich moest voorbereiden op het interview met Obama. Hij zette bijvoorbeeld een portret op ware grootte voor zich toen hij het interview voorbereidde. Zo kon hij alvast wennen aan het gezicht van Obama. En de dag ervoor heeft hij op het podium waar ook het echte interview plaats zou vinden, het hele interview doorgelopen met een stand-in. In zijn geval zijn eigen dochter.

Oefenen hoef je niet alleen te doen. Jim Stolze, bekend vanwege het naar Nederland halen van de prachtige TED Talks, vertelt in de cursus dat voor sprekers die een TED Talk mogen doen, een coach zelfs verplicht is. En al zijn er sprekers die er vooraf van overtuigd zijn dat zij een coach niet nodig hebben, ze komen er allemaal achter hoe enorm belangrijk goed oefenen is.

"Wil je op een gegeven moment je verhaal kracht bij zetten, zorg dan ook dat je een beweging maakt die dit versterkt''

Ronnie Overgoor

Leren lopen

Richard de Hoop, ook een van de sprekers die ik sprak voor de cursus, gaat hier zelfs zo ver in dat hij ook de bewegingen bewust oefent. Dus wil je op een gegeven moment je verhaal kracht bij zetten, zorg dan ook dat je een beweging maakt die dit versterkt.

Richard vergelijkt het voorbereiden van een goede presentatie met het leren lopen. Toen we als baby begonnen, ‘flikkerde’ we ook nogal eens op onze bek. Maar door vallen en opstaan en door veel oefenen leerden we uiteindelijk prima lopen.

Hij vindt, en daarin is hij niet alleen, het niet alleen voor jezelf van belang om je goed voor te bereiden en goed te oefenen. Zijn stelling: ‘Als je geen tijd hebt om goed voor te bereiden, ga dan ook de mensen in de zaal of in de vergaderkamer niet lopen vervelen’.

Beter leren presenteren nu extra voordelig!

Wil je na het lezen van deze blog zelf aan de slag met je presentatietechniek? Dat kan op het platform 'Beter leren presenteren', een initiatief van Ronnie Overgoor in samenwerking met De Ondernemer. Leer van de topsprekers als Jos Burgers, Annemarie van Gaal, Jan van Setten en Ben Tiggelaar hoe je dankzij een goede presentatie een belangrijke pitch wint, nieuwe klant scoort, je team inspireert en inspireert op het podium.

Meld je direct hier aan en gebruik de kortingscode 'deondernemer' voor extra korting. Je betaalt geen 149 euro, maar 125 euro exclusief btw voor de cursus.