Blog Leiderschap
Ronnie Overgoor: wat heeft jazzmuziek met presenteren te maken?
Hij is een van de meest geliefde en ervaren dagvoorzitters van Nederland én trendwatcher voor ondernemers. Bovendien, hij is ook blogger bij De Ondernemer: Ronnie Overgoor. In zijn derde blog legt hij de link tussen presenteren en jazz. Pardon? Lees het nu.

Ik was een tijd geleden op een bijeenkomst waar de speechwriter van Obama sprak en die had een prachtig verhaal over een enorm belangrijk aspect bij het geven van goeie presentaties.
Hij had een presentatie geschreven voor Obama en de tekst aan ‘m gegeven. Het was in de avond en hij was nog wat aan het werken in het Witte Huis waar de vorige Amerikaanse president ook was. Hij kreeg een belletje of hij bij Obama langs wilde komen, wat ie deed.
Uiteraard licht nerveus, want benieuwd naar de mening van Obama over zijn tekst, liep hij naar het kantoor van Obama en stapte naar binnen. Obama had de tekst bij zich en zei: ‘Dit is een enorm goede tekst, echt heel erg goed.’ Waarna hij even stil hield.
Lees ook: Hoe zorg je voor een krachtig begin van je presentatie?
Miles Davis
De speechwriter werd nog nerveuzer, want waarom moest hij dan bij Obama op kantoor komen? Als de tekst zo goed was?
,,Deze tekst is té goed'', vervolgde Obama. De speechwriter begreep het niet meer en vroeg Obama om uitleg. Die hij gaf.
,,Luister je wel eens naar Miles Davis?'', vroeg Obama. ,,Ja'', was het antwoord van de speechwriter, dat deed hij wel eens. Obama vervolgde: ,,Jazzmuziek is prachtig, maar wordt pas echt geweldig als één heel belangrijk element wordt toegevoegd aan de muziek. En dat is stilte. De stilte maakt de muziek pas echt geweldig.''
,,Ik gebruik de stilte zelf als dagvoorzitter heel vaak om vragen uit de zaal te krijgen''
Verzoek om stilte
De speechwriter begreep wat Obama daarna zei: ,,Jouw tekst die je hebt geschreven, is als prachtige muziek, maar het mist de stiltes. Er zit geen rust in. Dus ik heb een verzoek aan je. Ga lekker naar huis, schenk je zelf een whisky in en ga luisteren naar Miles Davis. En kijk dan nog eens naar de tekst.''
En dat deed hij. En de tekst en daarmee de presentatie van Obama ging van prachtig naar echt geweldig.
De moraal van dit verhaal? Durf stiltes te gebruiken als je presenteert.
Oefen dit vaak, want in het begin is het lastig. Een paar seconden voelt als een eeuwigheid. Maar het werkt echt!
Stiltes werken bijvoorbeeld heel goed nadat je een vraag aan de zaal hebt gesteld, als je iets belangrijks hebt verteld, als je iets wil laten indalen, als je van het ene onderwerp over gaat naar een ander, of als je zelf even een adempauze wil.
Ik gebruik de stilte zelf als dagvoorzitter heel vaak om vragen uit de zaal te krijgen. Je vraagt aan de zaal of er nog vragen zijn, en daarna hou je lekker vijf seconden stil en kijk je de zaal rond. Bijna zeker dat er dan vragen komen. Mensen hebben even de tijd om na te denken, over de twijfel heen te stappen of ze het wel durven of om de vraag eerst nog een keer in het hoofd te formuleren.
Aan de slag met stiltes in je presentaties? Eerst een whisky, met Miles Davis.
Beter leren presenteren nu extra voordelig!
Wil je na het lezen van deze blog zelf aan de slag met je presentatietechniek? Dat kan op het platform 'Beter leren presenteren', een initiatief van Ronnie Overgoor in samenwerking met De Ondernemer. Leer van de topsprekers als Jos Burgers, Annemarie van Gaal, Jan van Setten en Ben Tiggelaar hoe je dankzij een goede presentatie een belangrijke pitch wint, nieuwe klant scoort, je team inspireert en inspireert op het podium.
Meld je direct hier aan en gebruik de kortingscode 'deondernemer' voor extra korting. Je betaalt geen 149 euro, maar 125 euro exclusief btw voor de cursus.