Nieuws Leiderschap

Samantha (40) groeide op tussen de junks, nu is ze bijna Zakenvrouw van het Jaar

Samantha Rodrigues (40) groeide op in armoede, tussen drugsgebruikers en heroïnehoeren. Nu helpt ze met haar bedrijf YOU Talent kinderen uit moeilijke wijken hun talenten te ontplooien. ,,Juf Samantha is de persoon, die ik als kind op school zo heb gemist.”

Marcel Wijnstekers (AD) 5 juni 2023

Samantha rodrigues you talent zakenvrouw van het jaar

Samantha Rodrigues maakt kans op de titel Zakenvrouw van het Jaar: ‘Alles kan in het leven, maar alleen als je in jezelf gelooft’ Foto: Jan de Groen

,,Mijn 40ste verjaardag was mijn beste verjaardag ooit", vertelt Samantha in het AD. ,,Ik vierde het thuis met een pyjamaparty met negen vriendinnen. Er was een cocktailshaker, een rookmachine in de woonkamer, uitgebreide catering en een jacuzzi in de tuin. We hebben gedanst, gelachen en gezongen.

Het feest was een groot contrast met mijn rauwe jeugd in het Spangen van de jaren 80 en 90, waar junkies en heroïnehoeren het straatbeeld bepaalden. Bij het hutten bouwen vonden we gebruikte spuitjes in de bosjes. Er was volop drugshandel in kraakpanden en voor jongeren was er weinig zicht op een mooie toekomst.

In het Spangen uit mijn jeugd zag ik vrienden en vriendinnen afglijden. Jongens gingen in de drugshandel. Vriendinnen raakten op jonge leeftijd zwanger. Dan hadden ze tenminste zicht op een uitkering.

Lees ook: Zakenvrouw van het Jaar Kristel Groenenboom over vrouwelijke leiders: 'Minder haantjesgedrag, minder risico’s'

Trauma voor openbaar spreken

Ook bij ons thuis was er spanning over geld. Mijn ouders hadden een verkeerde financiële beslissing gemaakt en maakten daar ruzie over. Maar er waren ook leuke momenten. Mijn moeder bracht me voor een gulden op woensdag naar de club, waar meester Johan met zijn creatieve activiteiten ons opving.

Ik was een creatief meisje, maar sinds groep 4 van de basisschool kreeg ik het moeilijk. Vooral met rekenen. Die tafels kreeg ik maar niet in mijn hoofd gestampt. Als ik ze op moest dreunen voor de klas, sloeg ik helemaal dicht. Toch moest ik doorgaan van de juf. Dat heeft mij een trauma voor openbaar spreken opgeleverd.

Ondanks dat mijn score voor de Cito-toets niet hoog was, mocht ik na aandringen van mijn moeder bij de meester toch naar de mavo. Daarna heb ik het mbo doorlopen en met hard werken een hbo-studie communicatie afgerond. Hoewel ik niet precies wist wat ik met mijn diploma wilde, wist ik al wel dat ik kinderen wilde aanmoedigen.

"Binnen een jaar kon ik de opdrachten niet meer aan en nam ik de eerste mensen in dienst"

YOU Talent: talentontwikkeling voor basisschoolkinderen in Rotterdam-Zuid

In de grote steden bepaalt je afkomst wat je kansen zijn. Daar moeten we als samenleving niet voor wegkijken. Daarom ben ik YOU Talent begonnen, talentontwikkeling voor basisschoolkinderen in Rotterdam-Zuid. Kinderen stimuleren hun dromen te volgen, hun talent te ontplooien of helpen met lesstof waar ze moeite mee hebben. Juf Samantha is de persoon die ik als kind graag op school had willen hebben.

Het begon veertien jaar geleden met kooklessen op een basisschool in Rotterdam-Zuid. Vervolgens gingen we aan de slag met mode en kleding maken. Daar kwamen sport en muziek bij. Andere basisscholen kregen lucht van YOU Talent. Binnen een jaar kon ik de opdrachten niet meer aan en nam ik de eerste mensen in dienst.

Lees ook: Hoe Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar Nina Hooimeijer zichzelf terug vond

40 kindercoaches, leraren en begeleiders

Nu is de organisatie gegroeid tot veertig coaches, leraren en begeleiders. Mensen in vaste dienst, zzp’ers, vrijwilligers en stagiaires, die ik aanstuur. Momenteel zijn we actief op acht basisscholen in Rotterdam-Zuid. Ook werken we met kindercoaches. Professionals die kinderen bijstaan met hun emotie-regulatie.

Ik ben gezegend dat ik dit werk mag doen. Ik heb honderden kinderen stappen zien zetten in hun nog jonge leven. Dat ging niet zonder slag of stoot, want een paar jaar terug viel ik zelf bijna om van de stress. Altijd maar willen presteren. Als alleenstaande moeder van een zoon (10) kan ik erg hard zijn voor mezelf.

"Voor mij is het lastig in te schatten hoe mensen naar me kijken. Ik sprak altijd over ‘mijn bedrijfje’, ondanks dat ik het werk nauwelijks aankan"

Met de vader van mijn zoon heb ik een co-ouderschap. De helft van de week is mijn zoon bij zijn vader. Dat geeft mij meer tijd mijn bedrijf verder uit te bouwen.

Lange tijd voelde ik mij niet serieus genomen. Voor mij is het lastig in te schatten hoe mensen naar me kijken. Ik sprak altijd over ‘mijn bedrijfje’, ondanks dat ik het werk nauwelijks aankan. Nu ben ik genomineerd als Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar en hoor ik mensen ineens zeggen: ‘Wat mooi dat jij dat allemaal doet.’

Begin dit jaar nam ik mezelf voor dat ik wat meer op de voorgrond wilde treden. Daar had ik als vrouw met Kaapverdische wortels altijd moeite mee, omdat mijn ouders mij bescheiden hebben opgevoed. Het is gelukt. Mede dankzij therapie, workshops en coaching is 2023 mijn jaar geworden.

Samantha Rodrigues startte 14 jaar geleden YOU Talent, talentontwikkeling voor basisschoolkinderen: ‘Juf Samantha is de persoon, die ik als kind op school zo heb gemist’ Foto: Jan de Groen

Genomineerd voor Zakenvrouw van het Jaar

Het tv-programma Klokhuis kwam bij me langs om te filmen. Ik kwam in de uitzending bij radiozender FunX en gaf een aantal andere interviews. Toen de president van Kaapverdië naar Nederland kwam, zat ik als ondernemer naast hem aan de lunchtafel in Het Kasteel in Spangen, tientallen meters van mijn ouderlijk huis.

Wat ik ga vertellen in mijn overwinningsspeech, mocht ik Zakenvrouw van het Jaar worden? Dat alles kan in het leven, maar alleen als je in jezelf gelooft en aan de slag gaat met jouw unieke talent. Dan is er veel meer mogelijk dan je denkt.”

Lees ook: Kristel (36) is zakenvrouw van het jaar: ‘Klant nam aan dat ik de secretaresse was’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws