Nieuws Leiderschap
Sierd Nutma over ondernemen: doorgaan waar anderen stoppen
Hij maakte bizarre poolexpedities en barre tochten door onherbergzame gebieden. Heb je dat nodig om als ondernemer te weten waar je mentale veerkracht ligt? Sierd Nutma: “Niet per se. Maar ik zet mijn ervaringen wél in om anderen te inspireren.” De spreker, schrijver en trainer laat ondernemers op een verfrissende manier naar hun bedrijf kijken.

Sierd Nutma geeft lezingen en workshops op het gebied van mentale veerkracht en besloot zijn ervaringen op te schrijven in een boek, Mentale veerkracht voor professionals. Ook hierin is de rode draad de persoonlijke weg die Nutma aflegde. “Ik heb er lang over getwijfeld of ik dat moest doen, maar uiteindelijk is wat je meemaakt toch waar het leven om gaat. Door meer van mezelf te laten zien, laat ik anderen ook nadenken over hun eigen leven.”
Uitzonderlijke prestaties
Het doel van zijn boek, seminars en workshops is dan ook simpel: anderen inspireren en betere prestaties te leveren. Van topsporters tot ondernemers, iedere professional is volgens Nutma “tot bijzondere dingen in staat” als het om het leveren van uitzonderlijke prestaties gaat. En daar zijn maar drie dingen voor nodig, zo pleit hij:
- Het volgen van je eigen motivatie
- Doorgaan waar anderen stoppen
- Het tijdig nemen van verantwoordelijkheid
Eigen motivatie
“Het is belangrijk om jezelf af en toe een spiegel voor te houden en jezelf af te vragen of je nog bezig bent met datgene wat je leuk vindt. Ben je nu waar je wilt zijn?”
Soms lukt het niet altijd even goed om je eigen motivatie weer te vinden. Daarom raadt Nutma aan om mensen om je heen te verzamelen die die motivatie wél in je naar boven kunnen halen. “Wie pept jou op als je het even niet meer ziet zitten? Zorg ervoor dat je op de werkvloer en daarbuiten mensen kent die jou goed kennen op professioneel vlak. Die mensen hoeven niet per se persoonlijk heel dicht bij je te staan, maar moeten wel in staat zijn om je weer anders naar jezelf en je eigen business te laten kijken.”
Specialist
Soms kan het vinden van je eigen motivatie juist heel simpel zijn. “Ik heb mijn administratie uitbesteed, bijvoorbeeld. Zo hou ik weer tijd over om me te specialiseren in datgene waar ik écht goed in ben. Veel ondernemers vergeten wat hen ooit motiveerde. Mijn advies: blijf die specialist op jouw vakgebied en blijf nieuwsgierig naar nieuwe ontwikkelingen. Haal daar je motivatie vandaan.”
Lees ook: Allard Droste laat medewerkers zelf over miljoenen beslissen
Doorgaan
Zijn doorzettingsvermogen noemt hij soms gekscherend ‘zijn enige talent’. Maar zonder gekkigheid, het is misschien wel de belangrijkste karaktereigenschap die een ondernemer of topsporter kan bezitten, vindt Nutma. “Talent is niets meer dan beginnersgeluk. Het beste jongetje uit de klas is niet altijd degene die het verst is gekomen. Hoe ver je het schopt in het leven, heeft alles te maken met doorzettingsvermogen.”
Doorzettingsvermogen
En wat als je daar niet van nature mee gezegend bent? “Het goede nieuws is dat je doorzettingsvermogen kunt trainen. Door het stellen van de juiste doelen en je focus helder te houden. Leg je het vergrootglas op je mislukkingen of op je successen?”
Het ultieme voorbeeld van Nutma’s doorzettingsvermogen schetst hij aan de hand van misschien wel de zwaarste lichamelijke proef die hij ooit doorstond: het rennen van een marathon op de Noordpool, bij een temperatuur van -32 graden Celcius. Ik had daarvoor een bloedhekel aan hardlopen, maar mijn nieuwsgierigheid overwon. Een mindset is trainbaar, en belangrijker dan talent en competenties, daar ben ik van overtuigd.”
Verantwoordelijkheid nemen
“Zonder verantwoordelijkheid zal je wellicht jouw doel bereiken of oké in het leven staan, maar de kans is groot dat je er alleen voor staat. Kijk in de spiegel en vertel jezelf wanneer je iets hebt verprutst en wanneer je iets goed hebt gedaan. Herstel je fout en maak er werk van. En beloon jezelf wanneer je er recht op hebt.”
Een mindset is trainbaar, en belangrijker dan talent en competenties, daar ben ik van overtuigd Doorzettingsvermogen kun je trainen