Nieuws Leiderschap

Dit is Tom de Bruijn, de nieuwe minister voor Buitenlandse Handel

Hij onderhandelde met Erdogan, filosofeerde met Van Mierlo maar ging ook over de fietspaden in de stad Den Haag. In de herfst van zijn loopbaan wordt voormalig topdiplomaat en ex-wethouder Tom de Bruijn (72) alsnog minister. ,,Hij mag zichzelf wel meer verkopen."

Niels Klaassen (AD) 16 juli 2021

Om de Bruijn minister Buitenlandse Handel

Tom de Bruijn in 2017. Foto: Daniella van Bergen

Hij is wel omschreven als de beste minister van Buitenlandse Zaken die Nederland nooit gehad heeft. Maar dat klopt niet meer. Met de benoeming van D66'er Tom de Bruijn als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking komt de 72-jarige ex-diplomaat op de plek waarvan sommigen al jaren voorspelden dat hij er ooit terecht zou komen, maar vrijwel niemand nu nog had verwacht dat het zou gebeuren.

Carrière als ambtenaar bij ministerie van Buitenlandse Zaken in de jaren zeventig

De Bruijn (1948) maakt carrière als ambtenaar bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in de jaren zeventig en groeit door tot Nederlands belangrijkste ‘man in Brussel’, als permanent vertegenwoordiger bij de Europese Unie (2003-2011). De Bruijn is geen geboren topdiplomaat. De jongste uit een gezin met vijf kinderen blijft twee keer zitten op school, waar hij ‘vlinder’ genoemd wordt: ,,Ik fladderde overal naartoe”, vertelde hij in een interview met het AD. ,,Een vrijgevochten vogel. Ik ging liever met vrienden om, hockeyen. Achter de boeken zitten deed ik niet graag.’’

EU-commissaris Frans Timmermans noemde hem ooit ‘de allerbeste diplomaat’ en dat is hij gebleven, zeggen intimi, ook als hij in 2014 wethouder wordt in Den Haag

Maar met de jaren en na kostschool komen ook de leergierigheid en discipline. De Bruijn werkt zich gestaag op, speelt een rol in onderhandelingen over grote Europese verdragen, zit met Erdogan om tafel, filosofeert met D66-oervader en vriend Hans van Mierlo over de toekomst van Europa. EU-commissaris Frans Timmermans noemde hem ooit ‘de allerbeste diplomaat’ en diplomaat is hij gebleven, zeggen intimi, ook als hij in 2014 wethouder in de stad Den Haag wordt.

Alexander Pechtold (D66) schakelde De Bruijn in als formateur van nieuwe stadsbestuur Den Haag

Het is D66-leider Alexander Pechtold die De Bruijn inschakelt als formateur van het nieuwe stadsbestuur, uiteindelijk vraagt de partijleider na de geslaagde coalitievorming of De Bruijn ook wethouder wil worden. ,,D66 moest in veel steden besturen, maar zo’n groot leger bestuurders had de partij niet. Voor mij was het een gok, ik dacht: kan ik dit wel?”

Lees ook: Europese Commissie: in 2035 alleen nog nieuwe elektrische auto te koop

Vier jaar lang is De Bruijn wethouder Financiën en Verkeer. Lang niet alles wat hij aanraakt verandert in goud. De deal over de Eneco-aandelen verloopt stroef, het gouden aandeel van voetbalclub ADO wordt onder zijn politieke leiding gedumpt na gedoe met de bewindvoerder. En besturen met vijf verschillende partijen in een college bevalt ook niet geweldig, zegt De Bruijn: ,,Je moet meer kikkers in de kruiwagen houden. En de koers komt onder druk te staan.” Op het Binnenhof is de versplintering alleen maar erger geworden, zal hij merken.

Jozias van Aartsen: 'De Bruijn is erg solide, hij maakt geen brokken, vooral een diplomaat'

Met Kaag en De Bruijn krijgen de ambtenaren op Buitenlandse Zaken de komende maanden weer bewindspersonen uit de eigen school, een wereld van verschil met de periodes dat Halbe Zijlstra en Stef Blok (beiden VVD) er de scepter zwaaien. ,,Dat zullen ze heerlijk vinden”, zegt oud-minister van Buitenlandse Zaken Jozias van Aartsen. Die zat als burgemeester van 2014 tot 2017 met De Bruijn in het college van B en W van Den Haag: ,,Hij is erg solide, hij maakt geen brokken, vooral een diplomaat. Dus deze functie is hem op het lijf geschreven.”

De Bruijn wordt geliefd om zijn geduld, relativeringsvermogen en humor, maar bij politieke ruzies houdt hij zich liever afzijdig

In het Haagse stadhuis toont De Bruijn zich misschien een bekwaam bestuurder, maar veel minder een politicus. Hij wordt geliefd om zijn geduld, relativeringsvermogen en humor. Maar bij collegeruzies houdt hij zich liever afzijdig, op vrijdagmiddagen bewaakt hij een lege agenda ‘om na te denken’, in de weekenden gaat de telefoon aan de kant.

Het testosterongehalte in de Trêveszaal zal niet erg toenemen als Tom de Bruijn aanschuift

En een ‘politiek puntje scoren’ - volgens veel partijen nodig in de moderne politiek - is niet zijn doel in de collegekamer of raadzaal, soms tot chagrijn van partijgenoten. Zo zal het testosterongehalte in de Trêveszaal niet erg toenemen als De Bruijn aanschuift. Of zoals een vriend in Brussel eerder al zei: ,,Tom mag zich wel meer verkopen.” Dan was ‘ie vast eerder gebeld om minister te worden, was diens boodschap. Maar daarvoor is De Bruijn te bescheiden. ,,Ik heb nooit de behoefte gehad om mezelf op de voorgrond te plaatsen.’’

Lees ook: Als webwinkelier actief in de EU? Dit moet je weten over de nieuwe Europese btw-wetgeving

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws