Nieuws Leiderschap

Waarom deadlines vlak voor de vakantie makkelijker te halen zijn

Het is volop zomer, wat betekent dat er voor de vakantie nog een hoop taken afgevinkt moeten worden. En wat blijkt: ineens wordt deadlines halen een stuk makkelijker. Neuropsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer en legt uit hoe dit komt.

Chantal van der Leest (AD) 18 juli 2019

Deadlines vakantie makkelijker weinig tijd prestaties

De vakantie is in zicht en ineens hakken jij en je medewerkers veel makkelijker knopen door. Voorstellen waar iedereen eigenlijk zijn plasje over wilde doen, vliegen ineens je mailbox in. Nu we op vakantie gaan en de tijd dringt, doen we ineens alsof onze taken een eitje zijn, schrijft Chantal van der Leest in haar column in het AD.

Taken met een korte deadline makkelijker

Vreemd eigenlijk, onze werkzaamheden zijn dezelfde, maar we kijken er blijkbaar anders tegenaan als we een korte deadline hebben. Dit kan marketingprofessor Meng Zhu van Johns Hopkins Carey Business bevestigen. Zij ontdekte dat we onbewust denken dat een taak lastiger is als we er veel tijd voor krijgen, en dat we taken met een korte deadline makkelijker vinden.

Lees ook: Waarom zo veel millennials met een burn-out kampen én hoe dit op te lossen

Zij liet mensen online vragenlijsten invullen en gaf hen hierbij een of twee weken de tijd. De mensen die meer tijd hadden, besteden meer aandacht aan hun taak en gaven uitgebreider antwoord. Prima, maar onder hen waren meer respondenten die pas laat reageerden of zelfs helemaal niet. Lange deadlines zorgen er blijkbaar ook voor dat we tegen taken opzien, meer lummelen of het bijltje er helemaal bij neergooien. Ze doopte dit het mere deadline effect.

Allerbeste column ooit

Ik ervoer dit mere deadline effect laatst zelf toen ik besloot om nou eens niet in een avond deze column eruit te stampen, maar er de tijd voor te nemen. Ik had een hele werkdag vrijgemaakt om mijn ‘allerbeste column ooit’ te tikken. Het werd een waardeloze dag waarop ik bleef rondklikken op Twitter en LinkedIn en veel te veel psychologisch onderzoek ging lezen. Na vele uren nadenken, schrijven en schrappen leverde ik een column aan die net zo goed was als anders.

Lees ook: Meer webshop-omzet maken door eurotekens te verwijderen

Die korte deadline die ik mezelf normaal stel, is dus helemaal zo gek nog niet. Kies einddata voor jezelf of je team dus verstandig. Korte deadlines zorgen voor minder uitval en meer efficiëntie. Het werkt zelfs zo bij deadlines die je niet kiest, maar gewoon het gevolg zijn van omstandigheden, zoals de vakantie die aanbreekt.

Lange deadlines bij grote projecten

Zijn lange deadlines dan nooit goed? Ja, zeker wel! Juist bij grote projecten die vaak onderschat worden, is het prima als mensen de taak wat lastiger inschatten. Ze zullen er dan meer tijd en energie insteken. Als ze tenminste niet gaan uitstellen of voortijdig afhaken, maar dat is voer voor een andere column.