Nieuws Leiderschap

Waarom workaholics soms juist gezonder zijn

Maak jij ook veel overuren op de zaak? Dat brengt je gezondheid niet in gevaar, zolang je je werk maar leuk vindt, schrijft het AD.

Alex van der Hulst 30 januari 2018

Overwerk zaken ondernemer business overuren 1968

Op MT.nl verscheen vorige week het artikel ‘Workaholics zijn (soms) gezonder’. Het artikel verwijst naar een onderzoek van de Nederlandse Lieke ten Brummelhuis, een organisatiesocioloog die op de business school van de Simon Fraser University in Vancouver onderzoek doet naar motivatie en de balans tussen werk en privé.

Blije werknemer

Tijdens dit onderzoek uit 2017 zochten de onderzoekers naar verbanden tussen werkverslaving en gezondheidsklachten. Die klachten zijn er vooral als er te veel gewerkt wordt vanuit het idee dat het moet. Wanneer de werknemers plezier in hun werk hebben en graag méér werken, blijkt er zelfs een kleiner gezondheidsrisico te zijn dan bij mensen die zich aan de normale werkuren houden. Werk doen dat je heel leuk vindt, blijkt dus ook in de overuren je gezondheid niet te schaden.

Lees ook: Waarom je personeel in drukke kantoortuin juist productiever is

Motivatie

,,Dat is een extrinsieke motivatie”, mailt Ten Brummelhuis vanuit Canada (buiten kantooruren overigens). ,,Wanneer je voor geld, status of aanzien werkt, is er eerder sprake van angst, depressie, wordt er eerder opgegeven en zien mensen meer tegen werk op. Als de motivatie intrinsiek is, dus wanneer het werk voldoening en plezier geeft, dan zijn de gezondheidsuitkomsten een stuk positiever.”

Fysieke test

De onderzoekers ondervroegen niet alleen 1.277 werknemers naar hun gewerkte uren, hun motivatie en hun gezondheid, ook deden ze enkele fysieke testen bij 763 van hen. Uit de resultaten blijkt dat echte werkverslaving tot klachten als hoofdpijn en buikpijn leidt en dat het risico op hart- en vaatziekten stijgt wanneer er in deze werkverslaving geen motivatie en plezier zit.

Vreselijke vergaderingen

,,Dat noemen we ‘hindrance’ taken”, vertelt Ten Brummelhuis. ,,Deze taken houden de werknemer af van zinvolle taken. Ze zijn enorm frustrerend, ondermijnen motivatie en verhogen gevoelens van vermoeidheid. Aan de andere kant staan ‘challenge’ taken die de werknemer op een positieve manier uitdagen.” Het onderzoek van Ten Brummelhuis bouwt voort op de bevindingen van de Utrechtse hoogleraar Wilmar Schaufeli die eerder al de positieve effecten van bevlogenheid bij werknemers meerdere malen heeft beschreven.

Ten Brummelhuis adviseert werknemers bij zichzelf te rade te gaan welk deel van het werk motiveert en welk deel zorgt voor stress en vermoeidheid. ,,Je moet proberen te ontdekken hoeveel werk je realistisch aan kunt, terwijl je ook nog kwaliteit levert. Alles wat te veel is, ondermijnt de kwaliteit en kan op den duur voor burn-out zorgen. Een werkgever zou dus blij moeten zijn met assertieve werknemers die weten wat ze aan kunnen en nee zeggen als het te veel wordt.” Maar, zegt Ten Brummelhuis in een toelichting op het onderzoek, als je de vele uren uit liefde voor het werk maakt, ga ervoor!