Nieuws Leiderschap
Hoe je als werkgever roken bij je werknemers bespreekbaar maakt
Roken op de werkvloer, het is een onderwerp waar maar weinig leidinggevenden en werknemers zich aan durven wagen. Rokers schamen zich voor hun verslaving. En werkgevers weten niet hoe ze hun zorgen moeten uiten. Zorg van de Zaak pleit in het kader van Stoptober voor meer gesprekken over roken op de werkvloer.

Foto: Unsplash
,,Werkgevers mogen zich vanuit zakelijk perspectief zeker mede verantwoordelijk voelen om het stoppen met roken van werknemers te bevorderen”, zegt Marcel de Ree, bedrijfsarts van Zorg van de Zaak, in het AD. ,,Uit onderzoek is gebleken dat mensen die roken op jaarbasis drie weken werk missen vanwege rookpauzes. En daarmee kijken we nog niet eens naar de mogelijke medische impact die de gewoonte heeft. Dus de leidinggevende heeft zeker belang bij stoppen.”
Taboe bij werkgevers
Het onderwerp is vaak nog taboe, vertelt De Ree. ,,Ik zie dat werkgevers niet goed weten hoe ze hun zorgen aan moeten kaarten. Je bespreekt natuurlijk onderwerpen die hartstikke privé zijn. Daarnaast schamen werknemers zich in de meeste gevallen voor de verslaving. Ook omdat het ondanks goede voornemens vaak maar niet lukt om te stoppen.”
,,Zorg dat je eerst toestemming van de roker krijgt als je het onderwerp aansnijdt. Met die toestemming kun je een volwaardig gesprek voeren''
Stoppen met roken begint bij het durven voeren van een gesprek, zegt De Ree. De werkgever is daarbij een onmisbare schakel. ,,Zorg dat je eerst toestemming van de roker krijgt als je het onderwerp aansnijdt. Met die toestemming kun je een volwaardig gesprek voeren in plaats van dat je dit vanuit hiërarchisch oogpunt doet. Dat is verdomde belangrijk.”
Buiten zakelijke invloedssfeer
De Ree benadrukt dat het belangrijk is het roken vooral vanuit een zakelijk en persoonlijk oogpunt te bespreken. ,,Eigenlijk valt het buiten zijn zakelijke invloedssfeer, maar de leidinggevende mag vanuit het belang voor het bedrijf op lange termijn het onderwerp op deze manier aansnijden. Hij wil voorkomen dat werknemers uitvallen. Ook laat hij op deze manier zien dat hij bezorgd is om de gezondheid van zijn werknemers.”
Lees ook: Hoe met thuiswerkstress om te gaan: dit zijn adviezen van Martin Hersman
Rookhokken en begeleidingstrajecten
De Ree ziet dat steeds meer rookruimtes op kantoor worden gesloten, als onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord. Hiermee wordt gestreefd naar een rookvrije generatie in 2040. Het abrupt sluiten van de rookhokken lijkt misschien een goed initiatief, maar de bedrijfsarts zet hier zijn kanttekeningen bij.
Een betere oplossing ziet hij in ontmoedigings- en beloningsacties, of grondige coaching bij het stoppen met roken. ,,Daarmee kom je ze tegemoet. Ondersteuning en coaching van rokende werknemers zou een heel goede manier zijn om het probleem bij de wortels aan te pakken”, zegt De Ree.
Roken tijdens corona
Want ook al werken de meeste Nederlanders thuis tijdens de coronacrisis, het roken gaat onverminderd door. ,,Mensen zitten bijvoorbeeld met kinderen of facilitaire beperkingen thuis te werken. Irritaties zijn haast onvermijdelijk en die irritaties worden soms weggerookt.” Daarmee wil De Ree meteen nog een ‘absolute misvatting’ aan de kaak stellen. ,,Met roken verminder je geen stress, het enige dat mensen wegroken zijn hun nicotineverslavingseffecten.’’
Lees ook: Lesstress helpt werknemer en werkgever deze periode vitaal te blijven