Nieuws Leiderschap

Willem van der Leegte (VDL): zo doe je 5 miljard omzet met 16.000 medewerkers

Door kansen te pakken en risico te spreiden behaalt de VDL Groep jaar na jaar een miljardenomzet. Dat zei de jonge president-directeur Willem van der Leegte (36) woensdagochtend tijdens de Week van de Ondernemer in Eindhoven.

Vincent Krijtenburg | Fotografie: Hennie Keeris | Video: Vincent Krijtenburg 11 oktober 2017

Willemvanderleegte hennie

VDL Groep is een internationaal industrieel familiebedrijf. De VDL-bedrijven maken producten van met name metaal en kunststof. Ze leveren aan externe bedrijven en aan de vele eigen bedrijven binnen de groep. Voor de crisis dachten veel mensen dat de VDL Groep geen focus had, vertelde Van der Leegte. “Na de crisis zagen de mensen dat het wel verstandig was om het risico te spreiden over de verschillende bedrijven.”

Producten

VDL Bus & Coach is een van de bedrijfsonderdelen en produceert bussen, touringcars en politievoertuigen in België en Nederland. Binnen de divisie autoassemblage worden personenauto’s in elkaar gezet bij VDL Nedcar in Born. De divisie eindproducten maakt producten voor de industriële- en de consumentenmarkt. Van sigarenverpakkingsmachines tot dakkoffers en van bewegwijzeringsborden tot zonnebanken.

Lees ook: Rick Polman (Van der Valk Eindhoven): ‘We hebben 350 familieleden in het bedrijf’

Overnames

Willem van der Leegte is sinds vorig jaar president-directeur van VDL Groep. Hij nam het stokje over van zijn 69-jarige vader Wim van der Leegte. Die bouwde in de afgelopen halve eeuw aan een indrukwekkend imperium van ruim negentig bedrijven, verspreid over negentien landen.

Sinds de jaren zeventig nam Wim van der Leegte regelmatig slecht lopende bedrijven over, om deze weer nieuw leven in te blazen. Vaak ging dat goed, en een aantal keer sloeg hij de plank mis. Zo faalden een fietsenfabriek en een botenfirma, evenals een uitstapje naar het witgoed en bruingoed. Spijt kreeg hij er niet van. De risico's waren namelijk altijd gecalculeerd, zei hij vorig jaar in een interview.

Draagvlak

Willem van der Leegte is sinds 2004 actief in de fabriek bij VD Leegte Metaal, onder meer als verkoper. Vervolgens heeft hij in de directie gezeten van VDL Bus & Coach Benelux. Anderhalf jaar geleden is hij toegetreden tot de hoofddirectie van de bedrijvengroep. Ook zijn broer Pieter (45) en zus Jennifer (35) van der Leegte zijn toegetreden tot de hoofddirectie.

Voor Willem is zijn positie niet vanzelfsprekend. “Ik wilde de stap alleen maar zetten als daar breed draagvlak voor zou zijn binnen de organisatie. Dat draagvlak is er gekomen doordat ik veel gesprekken heb gevoerd met de Raad van Commissarissen, familieleden, ondernemingsraad en directieleden”, zei hij op het podium in Eindhoven.

De rode draad van het overnemen van bedrijven wordt ook door de derde generatie van het familiebedrijf voortgezet. Willem van der Leegte nam zichzelf voor om in zijn eerste jaar geen overnames te doen. “Ondertussen hebben we er al drie achter de rug. Dat is het ondernemerschap in mij. Als je een goede kans voorbij ziet komen, moet je die pakken, ondanks dat ik mezelf had beloofd het nog niet te doen”, aldus Van der Leegte. Desgevraagd vertelde Van der Leegte dat VDL op dit moment niet bezig is met nieuwe overnames. “Maar dat kan morgen weer anders zijn”, zei hij met een glimlach.

Synergievoordelen

De meest recente overname is die van mastenfabrikant Kaal Masten. “Kaal Masten is een mooie aanvulling op het portfolio van VDL Groep”, stelt Van der Leegte. “We voorzien synergievoordelen met andere VDL-bedrijven. Bijvoorbeeld met VDL KTI in het Belgische Mol dat is gespecialiseerd in hoogspanningsmasten.”

Groei

Mede dankzij de vele overnames is het Eindhovense bedrijf flink gegroeid. Het bedrijf begon in 1953 met 5 medewerkers en een bescheiden omzet en groeide uit tot 93 bedrijven met volgens Van der Leegte 16.000 medewerkers en een omzet van 5 miljard euro in 2016. VDL heeft vestigingen in Europa en in China, Singapore, USA, Verenigde Arabische Emiraten en Zuid-Afrika. In 2016 behaalde de groep met 13.356 medewerkers een omzet van 3,2 miljard. Waarvan 150 miljoen euro nettowinst. Zowel het aantal medewerkers, als de omzet en de winst zijn ten opzichte van 2010 ruim verdubbeld.

NedCar

Een belangrijke overname door de VDL Groep, was de overname van NedCar eind 2012. Volgens Van der Leegte komt daar nu de grootste groei vandaan. De divisie Autoassemblage heeft in het eerste halfjaar van 2017 een omzet behaald van 1.326 miljoen euro. Sinds 2014 worden er MINI-modellen voor de BMW Group in elkaar gesleuteld. VDL Nedcar bouwt nu vier modellen voor BMW Group in het Limburgse Born: de MINI 3-deurs (sinds 2014), de MINI Cabrio (sinds 2015), de MINI Countryman (sinds 2016), inclusief de Plug-In Hybrid Electric Vehicle (PHEV) versie (sinds maart 2017) en sinds augustus dit jaar de BMW X1.

“Dat de stormachtige uitbreiding in productiecapaciteit gepaard gaat met energie en uitdagingen hoeven we niet te verhullen. Daar werken we met z’n allen hard aan. Deze uitbreiding is goed voor de werkgelegenheid, voor ons bedrijf en staat symbool voor het vertrouwen dat onze klant BMW Group heeft in de samenwerking met VDL Nedcar en in het vakmanschap en de flexibiliteit van onze medewerkers in Born”, zei Van der Leegte in augustus.

Het liefst zou Van der Leegte een tweede automerk assembleren in het kader van het spreiden van risico's. “Maar nu moeten we pas op de plaats maken. Het is een enorme uitdaging om de gevraagde aantallen te maken. We zijn binnen NedCar gegroeid van 1450 medewerkers naar 6400 medewerkers. We hebben genoeg ambitie, maar je moet het wel waar kunnen maken.”

Co-piloot

De directeur ziet het als zijn taak om de enorme groei van de VDL Groep door te zetten. “Ik heb het stuur niet alleen in handen, we leiden het bedrijf met een hoop mensen samen”, zei hij. Zijn vader Wim is sinds zijn aftreden niet uit beeld verdwenen. Hij fungeert momenteel als commissaris annex co-piloot. “Het is heel prettig om te kunnen sparren met een adviseur die exact dezelfde agenda heeft als jij hebt. Ik heb mijn vader vaak 's avonds aan de lijn”, zei Van der Leegte.

Familie

De basis voor de VDL Groep is opgericht in 1953 door Pieter van der Leegte senior, de grootvader van de huidige president-directeur. In 1972 heeft Wim van der Leegte de aandelen van zijn vader overgenomen. Door de familie is er een convenant gesloten, waarin staat dat er geen aandelen aan derden zullen worden verkocht. Daarmee blijft VDL Groep een familievennootschap.

Elon Musk

Willem van der Leegte ziet zijn vader als een grote inspiratiebron. “Als ondernemer heeft hij mij op veel vlakken geïnspireerd. Hoe hij sterke mensen om zich heen heeft verzameld. En hoe hij met zijn mensen omgaat. Het belang van zijn mensen ziet hij als zijn belang”, zei Van der Leegte. Andere ondernemers naar wie hij opkijkt, zijn Elon Musk (SpaceX, PayPall, Tesla), Warren Buffett (Berkshire Hathaway) en wijlen Steve Jobs (Apple).

We hebben genoeg ambitie, maar je moet het wel waar kunnen maken

Willem van der Leegte, president-directeur VDL