Het duurt een tijdje voordat Linda Hopmans haar eigen handboek leert doorgronden. Zij is opgegroeid in een gezin waarin hard werken belangrijk en normaal was. Een mentaliteit van ‘waar een wil is, is een weg’. En ‘regel het maar’. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor een ander. ,,Daarin ben ik mezelf echt een paar keer voorbijgelopen. Zeker in de start van mijn carrière.”
Bewijsdrang
Linda begint als intercedente bij de Randstad Groep. Twee maanden later gaat haar vader bij dat bedrijf werken. Als directeur HR. Zij heeft een enorm bewijsdrang. Wil laten zien van, hé, ik doe dit wel op eigen kracht. Ik heb deze baan niet te danken aan mijn vader. ,,Hoe meer ik met die ander bezig was, hoe minder met mezelf. Op een gegeven moment dacht ik, shit, nu moet ik echt even goed voor mezelf zorgen. En voor wie ben ik dit eigenlijk aan het doen?”
Geen krulletjes meer nodig
Zij speelt een rol, merkt zij en is daardoor zichzelf kwijtgeraakt. Ook in haar relatie; zij gaat scheiden van de vader van haar kinderen. Daarna weet zij haar bewijsdrang om te draaien. Draait het niet meer om de complimenten en krulletjes van anderen. En zie, zij komt direct in een heel andere flow, zegt Linda. Dingen gaan lekkerder en doet zij met meer liefde en energie. Dat voelt niet alleen prettiger voor haarzelf, maar heeft ook een weerslag om haar heen. ,,Ik merkte dat ik makkelijker met anderen kon verbinden, echt een connectie met ze kon maken, en daardoor meer van toegevoegde waarde was.”
Pas als je lief bent voor jezelf, als je zelfliefde hebt, kan je liefde ook aan anderen geven
Leiders: houd van jezelf
Klinkt gek misschien, maar Linda heeft de kracht van een liefdevolle leider ontdekt. ,,Een gevoel van het goed willen doen. Voor anderen en jezelf. Pas als je lief bent voor jezelf, als je zelfliefde hebt, kan je liefde ook aan anderen geven.” Dat vinden mensen lastig om hardop uit te spreken, dat jij jezelf altijd op de eerste plek moet zetten. Ook Linda kijkt een tikkie ongemakkelijk terwijl zij dat zegt. Maar je kunt als leider pas goed functioneren als jij van jezelf houdt. Dat betekent ook goed slapen, voldoende bewegen en gezond eten. ,,Anders breng je onvoldoende energie naar het werk. Naar de mensen die jij nodig hebt om anderen verder te brengen. Om er echt voor hen te zijn.”
Zelfacceptatie
Linda durft ook meer zichzelf te zijn. Omdat zij heeft geaccepteerd wie zij is. Met alle (minder) positieve en negatieve dingen. ,,Eigenschappen waarvan ik soms denk ik, ai, nou doe ik het weer.” Zelfacceptatie hoort bij zelfliefde. ,,Als ik mezelf accepteer, accepteert die ander mij ook. Laat ik zien dat die er ook mag zijn. Dat is voor mij liefde. Een gevoel van vertrouwen en energie die je uitstraalt en met elkaar losmaakt.”
De operationeel directeur raakt de kern van liefdevol leiderschap. Daarvan kan alleen sprake zijn als een leider zichzelf omarmt zoals die is. Met alle plussen en minnen. Linda knikt: ,,Dat heeft ook te maken met emotionele intelligentie. Hoe goed ken je jezelf? Hoe goed kan jij je eigen gedrag reguleren als iemand ineens een pijnpunt, een frustratie of nare ervaring in je raakt.” Iedereen neemt zichzelf en daarmee zijn geschiedenis mee naar het werk. ,,Jezelf kennen, jezelf accepteren, maar ook jezelf reguleren, dat is de basis voor leiderschap.”
Wanneer je bij een organisatie past en de organisatie past bij jou, ja, dan vloeit het, dan lopen dingen makkelijker.
Moeder
Linda heeft lang nagedacht over haar rol als leider. Vond een parallel met het moederschap. In die rol wil zij haar twee kinderen klaarstomen voor de grotemensenwereld. Als weldenkende en welhandelende (jong) volwassenen die iets kunnen toevoegen aan de maatschappij. Zo kijkt zij ook naar haar eigen mensen. ,,Ik wil ze helpen en begeleiden bij het koppelen van mensen aan werk.” Dat kan af en toe betekenen dat zij impopulaire keuzes moet maken. Als een collega qua karakter of energie niet bij die waarden aansluit. Dat betekent niet dat zij die direct af serveert. Natuurlijk niet, dat zou zij als moeder ook niet bij haar kinderen doen. Nee, dan gaat zij die mensen begeleiden naar een plek waar ze zich meer op hun plek voelen. Want: ,,Wanneer je bij een organisatie past en de organisatie past bij jou, ja, dan vloeit het, dan lopen dingen makkelijker.”
Werkplezier
Bij Tempo Team dragen ze het begrip werkplezier in het hart van de organisatie Werkplezier voor hun klanten, voor hun uitzendkrachten en collega’s. Al dat werkplezier moet zorgen voor een ‘8+ beleving’. Als leidraad daarvoor hebben ze bij Tempo Team een ‘strategische plaat’, vertelt Linda. Bij elke bijeenkomst en meeting komt die op tafel. Om te bespreken en verduidelijken waarom ze bij Tempo Team de dingen doen zoals ze die doen. En wat voor gedrag daarbij hoort.
Lees ook: Cor Hospes over liefde voor je bedrijf: ‘Dan ben je woestaantrekkelijk voor de arbeidsmarkt’
Baanraders
Die ‘8+ Beleving’ hanteren ze bij Tempo Team ook voor hun opdrachtgevers. Als die dat cijfer voor uitzendkrachten weten te realiseren, blijven die langer voor ze werken, zegt Linda. Stijgt hun productiviteit en daalt hun ziekteverzuim substantieel. Opdrachtgevers met die ‘8+ Beleving’ zetten ze bij Tempo Team extra in het zonnetje. Op de homepage, onder de noemer Baanraders. Dat zorgt voor een flinke trafficstijging naar hun websites. ,,Daardoor zien uitzendkrachten sneller dat ze bij dat bedrijf mensen zoeken, zodat wij hun vacatures sneller kunnen invullen. Niet onbelangrijk in deze tijd.” Het is nog nooit voorgekomen dat een opdrachtgever die Baanrader-oorkonde is kwijtgeraakt na grensoverschrijdend over ander naar gedrag. ,,Werkgevers die werkgeverschap goed inrichten, doen dat meestal structureel goed.”
Als jij jezelf blijft ontwikkelen, blijf je in beweging en voeg je als leider ook het meeste toe
Haar tip voor ondernemers. Blijf leren. Blijf jezelf goed in de spiegel aankijken bij alles wat je doet. Om te zien wat je als leider misschien anders of beter kunt doen. Linda: ,,Als jij jezelf blijft ontwikkelen, blijf je in beweging en voeg je als leider ook het meeste toe.” Fouten maken mag. Staat ook op die strategische Tempo Team-plaat. Dat klinkt heel makkelijk en is alleen geloofwaardig, wanneer je ook als leider laat zien dat je fouten maakt, en daarover eerlijk en transparant bent. ,,Dan denken je mensen, oh, wacht even, zij doet het ook, dus het mag, dus het kan.” Linda weet: veel leiders durven zich niet kwetsbaar op te stellen. Zijn vooral druk bezig zichzelf te profileren als een sterke baas. Die maakt geen fouten. En ja, dan kom je toch weer terecht bij die zelfliefde. ,,Als ik een fout maak of op een andere manier uit de bocht vlieg, dat maakt van mij nog geen slecht mens. Dan kan ik nog steeds van mezelf houden en zelfliefde hebben.”
Hart voor Zaken met Cor Hospes
Hart voor Zaken is een maandelijkse podcast voor ondernemers, waarin een ondernemer vertelt over zijn hart voor zaken. Over zijn liefde voor zijn bedrijf, over zijn liefde voor (zijn) mensen en de wereld om hem heen. Ook deelt hij twee hartverwarmende tips hoe ook jij jouw bedrijf nog meer kloppend kunt maken. Presentatie is in handen van Cor Hospes van Merkjournalisten.
Hospes is de autoriteit op het gebied van contentmarketing en storytelling. Hij traint, adviseert en coacht managers, marketeers, contentmakers en ceo’s. Hij staat op podia wereldwijd en is auteur van verschillende bestsellers waaronder De power van een contentplatform, Contentbijbel en Geld verdienen met sociale media. Ook maakte hij voor De Ondernemer de podcastserie Broodje Verhaal.
Lees ook: Sander Hoeken (Infocaster): ‘Het is niet meer economisch om een asshole te zijn’