Blog Personeel

Marco Aarnink: 'elk bedrijf een 'bedrijfsclown incognito'

Topondernemer Marco Aarnink (Print.com) gunt en adviseert elk bedrijf een 'bedrijfsclown incognito’. ,,Het zijn geboren sfeermakers en die zijn voor een bedrijf goud waard", stelt hij. Waar Marco precies op doelt lees je in zijn nieuwste blog.

Marco Aarnink | Raad van Advies 17 oktober 2019

The Office team

Inderdaad: de cast van de populaire serie The Office. Foto: BBC.

Je kent het wel: iemand krijgt de slappe lach en voor je het weet biggelen de tranen van het lachen ook bij jou over de wangen. Of je maakt een praatje met iemand die zóveel vrolijkheid uitstraalt dat je ochtendhumeur als sneeuw voor de zon verdwijnt. Bewust en onbewust hebben mensen veel invloed op elkaar en is er continu een emotionele wisselwerking gaande, zowel privé als op de werkvloer. Positieve emoties zijn aanstekelijk, maar let op… de negatieve helaas ook.

Rotte appel op de fruitschaal

Om mensen bewust te maken van de impact die een negatief persoon kan hebben op een heel team, gebruik ik vaak de fruitmetafoor. Er hoeft maar één rotte appel op de fruitschaal te liggen om ervoor te zorgen dat ook het andere fruit voortijdig gaat schimmelen. Bij mensen is het natuurlijk iets genuanceerder, maar (sluimerende) negativiteit kan een verwoestend effect hebben binnen teams.

Reden genoeg dus om signalen die erop wijzen dat er rotte plekjes aan het ontstaan zijn serieus te nemen. Het gesprek aangaan met de ‘appel’ in kwestie is soms al voldoende. Iemand even bewust maken van het effect dat zijn of haar negatieve houding op de algehele sfeer kan hebben - of zelfs al heeft. Achter het negatieve gedrag kan soms een onverwachts verhaal schuilen.

Onzekerheid, een lastige privésituatie, zich niet gezien of gehoord voelen: noem het maar. Door open en eerlijk het gesprek aan te gaan is de situatie vaak al snel opgelost, want uiteindelijk wil niemand een negatieve sfeer op z’n geweten hebben.

Lees ook: Marco Aarnink: 'benader klantrelatie als liefdesrelatie'

De bedrijfsclown ‘incognito’

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. En daarom is er één persoon die ik ieder bedrijf adviseer: een bedrijfsclown ‘incognito’. De bedrijfsclown heeft geen kenmerkende rode fopneus en grote flapschoenen. De bedrijfsclown heeft gewoonweg een enorme gunfactor. Het is iemand die de sfeer naadloos aanvoelt. Iemand die precies op het juiste moment een grapje maakt om eventuele opgebouwde spanning te doorbreken.

Hij (of zij!) heeft door wanneer een ander een luisterend oor nodig heeft of juist een opbeurend woordje kan gebruiken. De grap is overigens dat deze mensen zich vaak helemaal niet bewust zijn van de belangrijke taak die ze vervullen binnen een team. Dat vertellen we ze ook niet altijd, incognito dus.

Lees ook: Marco Aarnink: het bedrijfsleven als een voetbalcompetitie

Voor werkgevers is de bedrijfsclown onmisbaar, vooral als teams even in een dipje zitten. Deze persoon weet precies hoe hij op zulke momenten een glimlach bij collega’s op het gezicht kan toveren.

De ene keer is de bedrijfsclown bij de salesafdeling te vinden, de andere keer bij development: waar het maar nodig is op dat moment. En ook al is de bedrijfsclown zelf misschien niet altijd de meest productieve collega, het zijn geboren sfeermakers en die zijn voor een bedrijf goud waard. Zeker dus iets om in je HR-beleid rekening mee te houden.

Marco Aarnink

ceo/founder Print.com

Ondernemer-pur-sang Marco Aarnink is Upper Nerd, ook wel: founder, van Print.com. Eerder startte hij Drukwerkdeal.nl, wat hij in 2014 verkocht aan Vistaprint. Marco won in 2012 een Talent FD Gazelle, in 2014 een LOEY Online Entrepeneur Award en is genomineerd voor de MIO, de Meest Inspirerende Ondernemer van 2019.