Nieuws Personeel

Marktmeester Frans loopt voor de laatste keer over 'zijn' markten

Een paar keer per dag wandelt Frans Marcelis over 'zijn' markten. Binnenkort voor de laatste keer. Het einde van het tijdperk van de marktmeester. "Ons kent ons na 29 jaar", grinnikt marktmeester Frans Marcelis als hij de zoveelste grap naar zijn hoofd geslingerd krijgt.

Van onze redactie 31 augustus 2016

Marktmeester Frans Macelis Ruben Oreel

Frans is dinsdag te vinden op de toeristische markt in Zoutelande. "Met als verrassing de schapen die vandaag weer op de dijk grazen. Als er één begint te mekkeren roep ik naar m'n buurman 'Hé, Henk, zei je wat?'"

Bijna drie decennia is Frans actief als marktmeester op de seizoensmarkten in Zoutelande, Domburg, Westkapelle en Oostkapelle. Vrouwenpolder doet hij sinds twee jaar niet meer; dan staat hij in Renesse. Zijn laatste werkdag als marktmeester voor de gemeente Veere is 20 september. Volgend jaar neemt de Stichting seizoensmarkten Veere zijn taak over. De gemeente draagt de organisatie van de toeristische markten over aan die nieuwe club.

Veel werk

Werkdag? Frans schiet in de lach. "Neu, salaris zit er niet aan vast. Wel veel werk. En lange dagen. Ik sta rond half acht op de markt. Dan zet ik de stroomkasten aan en kijk of er geen auto's in de weg staan. Ik blijf natuurlijk tot na marktsluiting's avonds. "

Frans en Petra verblijven in het seizoen in Oostkapelle. Heen en weer rijden vanuit Tilburg is geen doen. "We slapen ieder jaar dus negentien weken in een hotel. In de weekeinden gaan we naar huis. Dan hebben we ons kleinkind."

Paplepel

Frans kreeg het marktleven met de paplepel ingegoten. "M'n pa was ook marktkoopman. Ik ben in die branche opgegroeid. Pa begon 49 jaar geleden met de organisatie van seizoensmarkten in Zeeland. Daarom staan er nu nog zo veel Brabantse kooplui op die markten. Ik heb verder mijn eigen organisatiebureau voor markten.

Foto: Marktmeester Frans Marcelis en echtgenote Petra. Frans’ laatste werkdag als marktmeester voor de gemeente Veere is 20 september. Volgend jaar neemt de Stichting seizoensmarkten Veere zijn taak over (Ruben Oreel).