Nieuws Personeel

Meerkat-expert legt uit: zo werkt de SLIM-subsidie

In de praktijk zijn ondernemers in het mkb te weinig bezig met het up-to-date houden van de vakkennis van hun personeel. Geen onwil, maar wel een gemist kans, meent Anand Jansen (35), eigenaar van Meerkat. Hij vertelt hoe jij kunt profiteren van de 'Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen In Mkb-ondernemingen' (SLIM-subsidie).

Vincent Krijtenburg 20 februari 2020

Anand Jansen 2

,,Ouderwets trainen van 9 tot 5 is écht passé. Een samenspel van data-analytics, interventiegericht trainen, performance support en online leren is de toekomst", stelt Anand Jansen van Meerkat, hier op de fiets.

Anand Jansen (35) is als eigenaar van Meerkat Learning & Development consultant. Zijn bedrijf zorgt ervoor dat het potentieel van medewerkers wordt ontwikkeld tot zichtbare presentaties die de persoon en de organisatie vooruit helpen. Anand bedenkt leerprogramma's en voert ze (deels) uit bij klanten, samen met collega's en partners.

De belangrijkste reden dat ondernemers niet genoeg met opleiding bezig zijn, is dat ze het simpelweg te druk hebben, stelt hij. ,,Als je elke dag aan het jongleren bent met tijd is de ‘opleiding’ vaak de bal die men laat vallen, omdat die niet direct kapot valt. Dat is anders bij sales, financieel en logistieke zaken bijvoorbeeld. Die thema’s hebben een meer ad hoc karakter en daardoor blijft het thema vaak liggen”.

Maak concurrentiepositie veel sterker

Personeel dat up-to-date is en echt goed is opgeleid, maakt de concurrentiepositie van een bedrijf veel sterker. Want juist in tijden van automatisering, digitalisering en robotisering is de menselijke factor steeds belangrijker. ,,De overheidsregeling is daarom interessant voor alle bedrijven waar mensen én contact tussen mensen bepalen wat het resultaat is.”

Meerkat helpt ondernemers met ontwikkelen en uitvoeren van bedrijfsscholen op basis van opleidings- en ontwikkelplannen. ,,Meerkat heeft de afgelopen maanden een structuur opgezet die ervoor zorgt dat een ondernemer met heel weinig inspanning een inhoudelijk sterk plan en implementatie krijgt en een goede kans op toekenning van de subsidie.”

Opleidings- of ontwikkelplan

De SLIM-subsidie is bedoeld voor drie onderdelen. ,,Ten eerste de doorlichting van de onderneming uitmondend in een opleidings- of ontwikkelplan gericht op het inzichtelijk maken van de scholingsbehoefte van uit het perspectief van de onderneming. Ten tweede het verkrijgen van loopbaan- of ontwikkeladviezen ten behoeve van werknemers in de onderneming. En tot slot het ondersteunen en begeleiden bij het ontwikkelen of invoeren van een methode in een onderneming die werknemers in het bedrijf stimuleert hun kennis, vaardigheden en beroepshouding verder te ontwikkelen tijdens het werk; of het gedurende enige tijd bieden van praktijkleerplaatsen ten behoeve van een beroepsopleiding of een deel daarvan in de derde leerweg bij een erkend leerbedrijf”

Hoe werkt de SLIM-subsidie?

Hoeveel je als bedrijf zelf bij moet dragen hangt af van de bedrijfsgrootte en wat je wil als organisatie. ,,Wil je alleen een opleidingsplan of wil je ook een echte bedrijfsschool oprichten en het management opleiden in gesprekken voeren over ontwikkelen met medewerkers.” Bedrijven tot 50 medewerkers kunnen tot 80 procent van de kosten gesubsidieerd krijgen. Grotere bedrijven (tot 250 fte) krijgen maximaal 60 procent gesubsidieerd. Het maximumbedrag is 24.999 euro.

Bedrijfsschool

Een bedrijfsschool ziet Jansen als hetgeen wat de medewerkers ervaren van het opleidingsplan. ,,Allemaal leuk zo’n opleidingsplan, maar dat wordt snel een papieren exercitie. Heel plat kan een bedrijfsschool bijvoorbeeld een halve dag per week een omgebouwd kantoor zijn dat als 'kenniscentrum' dienst doet, waarin medewerkers kennisdeelsessies organiseren voor elkaar. Maar het kan ook een volledige opleidingsprogramma zijn op basis van assessments inclusief een online leeromgeving.”

Naast de medewerkers moet ook de ondernemer zelf goed bij de les blijven. Hij of zij kan persoonlijk en zakelijk profiteren van de regeling. ,,Als je in staat bent om te zien wat jouw mensen nodig hebben en ze daarin kan begeleiden, dan ben je een veel interessanter bedrijf om voor te werken. Als je in staat bent mensen te laten groeien en bloeien, dan heeft dat enorme impact. Denk onder andere aan ziekteverzuim, klanttevredenheid en imago.”

Positieve impact van echte aandacht

Ondernemers moeten volgens Jansen rekening houden met een grote positieve verandering als het doorgaat. ,,Bedrijven waar ik kom verbazen zich regelmatig over de grote positieve impact van echte aandacht voor opleiding en ontwikkeling. Klanten voelen verschil, medewerkers voelen verschil en de ondernemer voelt verschil.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.