Personeel

'Met spoed op zoek naar een kok, en zelfs afwassers zijn niet te vinden'

Foto: Shutterstock. Heeft geen betrekking op de voorbeelden in dit artikel.
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Grandcafé Centre Ville in Dordrecht is naarstig op zoek naar een kok. En hij is niet de enige. Horecazaken hebben te maken met chronische personeelstekorten.

,,In 28 jaar hebben we nooit problemen gehad. Ik heb al veel geadverteerd, maar het heeft nog niets opgeleverd. Momenteel wordt onze kok bijgestaan door de keukenhulp, zij draaien samen de keuken. Maar als er iemand wegvalt, hebben we echt een probleem”, aldus eigenaar Dries Schilten op AD.nl. Daar bovenop komen de afgelopen twee coronajaren en de prijsstijgingen voor de inkoop en energieprijzen. ,,We hebben twee grillige jaren achter de rug, veel personeel raakte gefrustreerd in coronatijd en is ander werk gaan zoeken. Mensen die heel lang in dienst waren, zijn we kwijt.”

De meeste inkomsten moet Centre Ville hebben van zakelijke lunches en dagjesmensen. Nu het steeds mooier weer wordt, maakt Schilten zich enigszins zorgen. ,,Deze dagen zitten we helemaal vol. We kunnen geen eten serveren als een kok ziek is, of wanneer er een bedrijfsongeval plaatsvindt. Dan moeten we het alleen hebben van de drank, dat wordt omzettechnisch erg lastig. Onze keukenhulp kan wel snijden, maar is geen volleerde kok.”

Lees verder onder de advertentie
Dries Schilten van Centre Ville in Dordrecht is met spoed op zoek naar een kok. Foto: AD/Jeffrey Groeneweg.

Van der Valk: tijdelijk geen bruiloften

Bram Vos van Van der Valk Hotel in Dordrecht vertelt dat hij de corona-impact ook merkt, maar het is niet zo schrijnend bij de horecaonderneming. ,,We kunnen wel extra mensen gebruiken, maar het drukt niet door in de organisatie. We verwachten ook dat er veel personeel aan zal komen; veel mensen bij de GGD zitten straks zonder werk.”

Normaal gesproken worden er minstens twee particuliere feesten per maand gehouden bij Van der Valk, nu tijdelijk geen. ,,Dus ook geen bruiloften. Feesten zijn nu te arbeidsintensief en we willen goede kwaliteit leveren; glazen moeten bijvoorbeeld geregeld bijgeschonken kunnen worden.” Feesten die al op de planning stonden, gaan wel door. ,,Daar houden we rekening mee in de planning.”

Lees verder onder de advertentie

Ik snap soms wel waar het slechte imago van de horeca vandaan komt

Bjorn van Dijl, eigenaar van verschillende restaurants

Bjorn van Dijl, eigenaar van verschillende restaurants in de regio, waaronder Willaerts, Il Mercato en Strada del Vino, kampt niet met een personeelstekort. Volgens Van Dijl ligt dit ook aan de manier waarop hij omgaat met zijn personeel. ,,Ik snap soms wel waar het slechte imago van de horeca vandaan komt. Wij zijn heel zuinig op ons personeel. Het opleiden van personeel is erg belangrijk, dat is bij ons veel gebeurd in coronatijd. We hebben nu meer afgestudeerde sommeliers.”

De restauranteigenaar vertelt dat al zijn personeelsleden in coronatijd zijn gebleven. ,,Maar ook wij kunnen wel meer mensen gebruiken, het wordt steeds drukker. Binnenkort openen er ook twee nieuwe zaken in Hendrik-Ido-Ambacht.” Van Dijl merkt wel dat er veel getrokken wordt aan zijn personeel. ,,Mensen zijn slim genoeg om af te wegen of ze daar goed aan doen of niet.”

Lees ook: Gigantisch personeelstekort horeca: ‘Tegen loonstrook van GGD valt niet op te boksen’

Lees verder onder de advertentie

Tekort aan afwassers

Ook Alex Verburg van het Dordtse restaurant Post heeft zijn personeel aangehouden, ook bij zijn twee restaurants in Rotterdam. Toch moest een van de Rotterdamse restaurants een dag de deuren sluiten. ,,Misschien nog wel twee dagen. Er gaat weleens iemand weg, en de vacatures worden erg lastig opgevuld. Zelfs afwassers zijn moeilijk te vinden, dat merk je ook in Dordt.”

Volgens Koninklijke Horeca Nederland is het aantal vacatures niet zo hoog als voor de coronacrisis, toen kende de horecabranche al een tekort van 40.000 mensen. ,,Regionale cijfers met betrekking tot het personeelstekort zijn niet bekend. We hebben er vertrouwen in dat het perspectief voor horecapersoneel na de coronacrisis weer goed zal zijn. De herstelfase moeten werkgevers sámen met werknemers goed doorkomen. Uiteindelijk moet het totaalplaatje aantrekkelijk genoeg zijn, zoals een goed uurloon of een vierdaagse werkweek.”