Nieuws Personeel

'Mijn gasten komen niet voor mij'

Paul Driessen | Foto: Jeroen Appels/Van Assendelft 3 februari 2016

Gertjordaansinterviewsnackbar1065

Tien minuten later dan afgesproken beent ondernemer Gert Jordaans brasserie La Colline binnen. Hij verontschuldigt zich: "De laatste dag voordat je een nieuwe zaak opent, verloopt altijd hectisch. Iedereen loopt aan je te trekken hè." De 36-jarige Ossenaar kan het weten: 't Friethuys dat vandaag opent in het pand waar 85 jaar lang 't Juffie zat, is al weer zijn vierde horecabedrijf in de binnenstad.

De ambachtelijke snackbar ligt op nog geen steenworp afstand van zijn andere ondernemingen: De Nieuwe Wereld, De Bodega en La Colline. Die brasserie zit goed vol met gezellig keuvelende bezoekers aan de weekmarkt. Jordaans oppert binnendoor naar De Bodega te lopen. "Dat praat wat rustiger", zegt de ondernemer bij het passeren van de keuken in een interview met het Brabants Dagblad. Aan tafel in het verder verlaten restaurant vertelt hij over zijn nieuwste uitdaging: 't Friethuys.

Waarom een ambachtelijke snackbar?

"Het pand leent zich gewoon voor iets cafetaria-achtigs. De nieuwe invulling moest iets toevoegen aan het centrum en aan de drie concepten die ik al voer, én iets zijn waar mensen voor omrijden. 't Friethuys is voor Oss iets vernieuwends en aanvullends."

Wat maakt het dan zo ambachtelijk?

"De producten. We snijden en bakken onze eigen friet, die smaakt beter dan friet uit de doos. Onze kip aan het spit komt van Tante Door, waar ze een goed leven heeft gehad. Geen antibiotica, genoeg ruimte. We serveren ook de Maashorstkroket. Allemaal producten waar een verhaal achter zit."

De naam Friethuys komt uit de koker van de twee oudste kinderen van Gert: Fiene en Ties. "Toen die nog jonger waren, gingen we net als alle Ossenaren elke week friet halen. Zij noemden dat altijd friethuis, geen snackbar of friettent. Ze zijn supertrots op hun naam. Ze gaan vaak met me mee als ik hier in het weekend moet openen. Steken ze de kaarsjes aan enzo. Vinden ze al mooi, met vaders mee. "

Door de aderen van de familie Jordaans stroomt dus daadwerkelijk horecabloed?

"Ja, de geschiedenis herhaalt zich wellicht. Wie zal het zeggen."

Gert Jordaans kreeg het horecabestaan met de paplepel ingegoten. Vader Koos begon in 1971 restaria de Heihoek en voegde er in 1980 restaria Ussen aan toe. Als Benjamin van het gezin werkte Gert vanaf zijn 12de mee in beide zaken. Eerst een paar uurtjes per maand, later per week. "Gewoon met vaders meehelpen. Als klein manneke vond je dat ook mooi. Doordat ik er zo veel rondliep, weet ik wat het horecaleven inhoudt. Dat heb ik vanaf dag één ook geambieerd. Het is zo divers. Elke dag is anders. Als je weet wat je alleen al nodig hebt om een gerecht naar buiten te brengen: apparatuur, personeel, producten en een organisatie die stáát. Horeca is alles."

Tot zijn 20ste werkte Gert Jordaans na school bij de cafetaria's van zijn vader Koos. Die opende in 2000 brasserie La Colline, in het hoekpand aan de Heuvel waar versmarkt Foodland zat. In 2002 kwam daar grillkamer De Bodega aan de Eikenboomgaard bij, weer twee jaar later nam de familie La Sonnerie aan de Heuvel over. Dat doopte ze om tot wat nu eet- en drinkcafé De Nieuwe Wereld is. Telg Gert kwam in 2000 in loondienst bij La Colline en vormde ruim een jaar later met vader Koos en broers Koen en Roel VOF Jordaans. "Het bedrijf groeide zo snel dat we echt in het diepe zijn gegooid. Ik was 21, dan heb je nog niet zoveel verstand van hoe je een team moet managen. Ik was vooral bezig met inkoop en administratie en in de keuken. Dat is al weer mooi lang geleden, joh."

Hoe groeide het uit tot wat het nu is?

"Heel simpel: het is begonnen met de kans die ons pap ons heeft gegeven. Het mooie is wel dat we elkaar nodig hadden om te groeien. Hij heeft veertig jaar ervaring, die koop je nergens. Ik was in zijn ogen weer de jeugd, met een andere kijk op zaken dan hij. Dat versterkt elkaar. We zorgen ook dat de mensen die hier werken, blijven leren: dankzij interne trainingen en onze eigen F&B academie."

Sinds 2012 staan La Colline, De Bodega en De Nieuwe Wereld op naam van Gert. Vader Koos geniet van zijn pensioen en geeft op de achtergrond advies. Oudste broer Koen runt socialmediabedrijf Apostle en Roel bestiert met zijn Winkel een populair borrel- en eetcafé. Gert houdt het imperiumpje aan de Heuvel en Eikenboomgaard in stand en voegt er vandaag het naastgelegen Friethuys aan toe. "Drie dagen warm draaien, dan de vuurdoop met carnaval en daarna geven we er flink ruchtbaarheid aan dat we open zijn."

Nog meer plannen voor de toekomst?

"Als de bedrijven goed lopen en de organisatie staat, hou ik wat tijd over en gaan mijn voelsprieten onbewust wat wijder staan. Dan is het tijd voor iets nieuws. Ik ben altijd aan uitdagingen toe, vind een dag waarop ik niets leer een saaie dag. Dus wie weet wat de toekomst brengt. Maar meer en groter is niet altijd beter. Dat kan ten koste gaan van het persoonlijke contact."

Het is ook nu al een echte Jordaanshoek zo, midden in het horecahart van Oss.

De ondernemer gruwelt van die term - hoeft niet zo nodig op de voorgrond te staan. "De Jordaanshoek, dat hoor je soms ja. Van mij hoeft dat niet. Ik vind het veel belangrijker om voor ieder wat wils neer te zetten. Een plek waar mensen met een goed gevoel komen en een nog beter gevoel weggaan. Je moet het ook niet groter maken dan het is: gasten komen voor mijn zaken en het personeel, niet voor mij."

Na het gesprek steekt Gert de straat over naar 't Friethuys waar tien bouwvakkers puntjes op de i zetten. Onderweg passeert hij vader Koos (64), die poolshoogte komt nemen. De nestor hoeft niet te zeggen hoe trots hij is op zijn opvolger. Dat doen zijn ogen al.

Horecabaas Gert Jordaans over stappen die hij zette in Oss: 'Heel simpel: het is begonnen met de kans die ons pap heeft gegeven'