Nieuws Personeel

Milieuzone nu al succes

Abdel Ilah Rubio 29 januari 2016

Rotterdammilieuzone1065

De milieuzone die sinds begin dit jaar in Rotterdam van kracht is, lijkt nu al succesvol. In een maand tijd is het aantal vervuilende auto's dat de schone zone binnenrijdt gehalveerd. Dat terwijl er nog geen boetes worden uitgedeeld, bericht het AD vrijdag.

Oude, vervuilende voertuigen zijn sinds 1 januari niet meer welkom in een groot deel van Rotterdam. Wie het verbod schendt, krijgt echter pas vanaf 1 mei een boete. Toch lijken veel autobezitters het risico niet te willen nemen. Daar waar eind dit jaar nog 1,18 procent van alle auto's die in het centrum reden niet aan de eisen van de milieuzone voldeden, is dat deze maand 0,66 procent. "We zijn tevreden over het resultaat tot nu toe", zegt een woordvoerder van verkeerswethouder Pex Langenberg. "We merken dat de bekendheid van de milieuzone goed is. We doen daar heel veel aan, maar ook aan de mogelijkheid om je auto te laten slopen."

Duizenden Rotterdammers hebben hun auto aangemeld voor de sloopregeling van de gemeente, waar inmiddels bijna 7000 aanvragen voor zijn ingediend. Inmiddels zijn ruim 2700 voertuigen gesloopt. Duizenden andere Rotterdammers krijgen de komende maanden uitsluitsel over hun aanvraag of wordt uitbetaald. Het aantal vervuilende auto's dat in Rotterdam staat geregistreerd, is het afgelopen jaar ook flink afgenomen van 15.000 naar 11.000 auto's.

Gezondere luchtWat dit voor gevolgen heeft voor de luchtkwaliteit kan de gemeente nog niet zeggen. "Dat moet je over een langere tijd zien." Het doel is om voor 1 mei geen enkele vervuilende auto meer te hebben in Rotterdam. "We willen geen boetes uitdelen, we willen gezondere lucht."

Uit cijfers van de gemeente blijkt, dat ondanks alle ophef over de milieuzone, maar weinig automobilisten echt bezwaar hebben aangetekend tegen de omstreden maatregel. In totaal kwamen er tot 31 december vorig jaar 92 bezwaarschriften binnen bij het college. "Dat is voor dit soort procedures, en een regeling die 15.000 auto's treft, in onze ervaring niet heel veel", zegt de woordvoerder. "Dat neemt niet weg dat we ze allemaal even serieus nemen."

Opvallend is dat de meeste vervuilende voertuigen die rondrijden (60 procent) van buiten Rotterdam komen. Dagelijks rijden er tussen de 6000.000 en 700.000 voertuigen in het centrum. Hiervan voldeden zo'n 13.000 voertuigen niet aan de eisen van de milieuzone. Het weren van deze voertuigen per dag levert een besparing van 20 tot 30 procent uitstoot van roet op, is berekend. Daar hebben volgens de GGD 68.000 Rotterdammers, die langs een drukke weg wonen, direct profijt van.

VVD-Kamerlid Barbara Visser zet haar strijd tegen de omstreden maatregel gewoon voort. Zij wil weten wat het kabinet van de milieuzone vindt. "Los van of gemeenten dat kunnen invoeren. Wat is nou het standpunt van het kabinet? Wij vinden het een disproportionele maatregel."