Nieuws Personeel

Muziek draaien als een missie

Peter van de Vusse | Foto: Angeliek de Jonge 21 januari 2016

Jandekruiff1065

Op de vensterbank van zijn woonkamer liggen knuffels van Kermit, Miss Piggy en Fozzy Bear uit The Muppet Show. De Utrechtse dj Jan de Kruiff, een man met meerdere gezichten, is een sfeermaker. ,,Ik wil leuke muziek aan de man brengen,'' omschrijft hij zijn missie in het AD.

Hij is wellicht de oudste dj van Utrecht. In een recent artikel over 30 jaar poppodium EKKO werd Jan de Kruiff (63) omschreven als de godfather van de Utrechtse dj's, die in 1998 begon met de dansavond Diep in de Groef.

"Daar schrok ik toch wel een beetje van, zoveel eer", zegt de geboren en getogen Utrechter. Hij ontvangt mij in zijn flat in korte blauwe broek en groen T-shirt met daarop de naam dj Jan.

Breeduit lachenVeelvuldig moet hij breeduit lachen en slaat daarbij zijn handen op zijn knieën. Jan de Kruiff is een excentrieke man. Meer dan 40 jaar draait hij muziek. Zijn kaplaarzen die hij, net als zijn korte broek, altijd draagt als hij op een feestje of bruiloft of in een sportkantine draait, staan midden in de kamer. "Allemaal onderdeel van mijn dj-identiteit.''

Op 6 januari werd hij op het besloten personeelsfeest van TivoliVredenburg geëeerd met een vergulde beker: 40 jaar en goud waard, staat erop. "M'n naam staat er niet op, maar dat geeft niet. Het is het idee", lacht hij luid. "Ha, ha, ha..."

Een simpel rekensommetje leert dat De Kruiff zo'n 2000 optredens heeft verzorgd op honderden locaties in Utrecht, maar ook op drive-inshows door het land of op Lowlands. "Honderdduizenden dansliefhebbers hebben me zien draaien,'' put hij uit zijn geheugen. "In de tent van Rowwen Hèze in Limburg alleen al sta je al voor duizenden mensen."

Diskjockey oude stijlDe Kruiff noemt zich een diskjockey oude stijl. Met zijn twee cd-koffers achterop de fiets gaat hij nog steeds naar café Lebowski of TivoliVredenburg waar hij zijn platen - 'zestig jaar popmuziek' - non-stop achter elkaar laat horen. "Ik kijk dan om me heen en zeg tegen een meisje: ik weet niet wat ik moet draaien. Heb jij een verzoekje?''

In zijn werkzame leven was De Kruiff laboratoriummedewerker bij Provinciale Waterstaat, dat later onderdeel werd van Waterleidingbedrijf Midden-Nederland. Omdat hij zo vaak optrad - 'in mijn hoogtijdagen in de jaren '90 meer dan 100 optredens per jaar' - sliep hij meestal 's ochtends uit, wat hem bijna al zijn verlofdagen kostte. "Ik onderzocht afval-, riool- en oppervlaktewater uit de provincie, 22 jaar lang."

De Utrechtse dj komt uit een groot rooms-katholiek gezin - vijf broers en vier zussen. "Als laatste vloog ik uit. Deze flat heb ik in '92 gekocht en ik woon ernog altijd met veel plezier", zegt hij, terwijl hij uit zijn raam over de Kromme Rijn uitziet. "In mijn ouderlijk gezin was popmuziek ongewoon. Toch had ik al een enorme platencollectie, toen ik nog bij mijn ouders woonde. In oktober 1975 draaide ik voor het eerst muziek op een feestje van de toenmalige zwemclub Wilskracht.''

Motivatie"Dj is een soort missie. Ik wil leuke muziek aan de man brengen. Het geeft me een kick als er response komt en de bezoekers enthousiast dansen,'' omschrijft hij zijn onveranderde motivatie na al die jaren. Muziek draaien is niet zijn enige hobby. Zijn andere grote passies zijn scrabble en de natuur.

Nederlands kampioenIn scrabble is hij een meester. Vorig jaar werd De Kruiff Nederlands kampioen. Naast zijn computer staat een scrabblebord met de eindstand van de 21 woorden die hij toen bedacht. "Vele moeilijke woordjes zitten in mijn hoofd: quad, boveneen, tehatex, zeedraak", somt hij op, terwijl hij intussen de Dikke van Dale op zijn computer openklikt. "Ooit heb ik het woord xerofyt neergelegd, dat leverde me 90 punten op", zegt hij enthousiast. "Dit woord was mijn doorbraak. Ha, ha, ha...''

In de natuur vindt de dj het noodzakelijke tegenwicht. In het arcadische landschap langs het Tienhovense kanaal komt hij tot rust. Daar mijmert hij over zijn in 2013 overleden vriendin Marleen Hameling, die hij tijdens een rondreis in Israël leerde kennen. Haar ingelijste foto prijkt op de kast. "Zij was mijn eerste liefde. Door een verborgen hartafwijking overleed ze pal voor kerst, ze was nog maar 47 jaar. We hadden een lat-relatie, die was nog in opbouw."