Nieuws Personeel
Belgen timmeren aan Nederlandse weg met uitzendbureau voor 50-plussers en gepensioneerden
,,Zodra bedrijven naar flexibele arbeidskrachten zoeken, wordt er eigenlijk alleen maar naar jonge mensen gekeken. En daar kan ik me wel iets bij voorstellen. Jong en flexibel worden nu eenmaal vaak met elkaar geassocieerd, maar daarmee gaat men wel voorbij aan de waarde die 50-plussers en gepensioneerden mee kunnen brengen.” Nicolas Moerman benoemt het als belangrijkste reden waarom hij samen met compagnon Mathieu Vandenhende uitzendkantoor Nestor oprichtte. Met stevige groei in thuisland België en een mooie overname in ‘het inspirerende Nederland’ bewijzen de twee het bij het rechte eind te hebben.

Volgens Nestor doen (jonge) bedrijven er goed aan om ervaren, betrokken krachten in huis te halen. Foto: Nestor
,,Mathieu en ik zaten in 2015 in een café over onze arbeidsmarkt te praten”, begint Moerman zijn verhaal over het ontstaan van Nestor. ,,Hij deed toen nog recruitment en ik zat in marketing. We kregen het over de enorme vergrijzingsgolf die op ons afkomt en dat ouderen nog altijd vaak worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt. Vreemd genoeg was er volgens onze bevindingen nog geen enkele partij in België die hiermee bezig was. Omdat wij van mening zijn dat er op werken geen enkele leeftijd staat, besloten wij in dit gat te springen.”
Meer dynamiek in stroeve arbeidsmarkt met Nestor
Moerman vertelt dat vaste arbeidsovereenkomsten sterk worden gereguleerd bij onze Zuiderburen. Iets dat weinig verloop als gevolg heeft. De twee vrienden/compagnons pleiten voor meer dynamiek en richtte hun uitzendmodel daar middels flexcontracten voor hun doelgroep op in. Na het volgen van de verplichte cursussen, het binnenhalen van de vereiste erkenningen en het storten van de benodigde kapitaalbuffer zag Nestor in 2016 het levenslicht.
Mathieu Vandenhende en Nicolas Moerman. Foto: Nestor
Lees ook: Zo bestrijdt online marktplaats Cocoroco het groeiende personeelstekort
Nestor ziet dat ouderen vooral een rol van betekenis willen blijven spelen
Binnen de België is Nestor nog altijd het enige uitzendbureau voor 50-plussers en gepensioneerden, voor wie werk lang niet meer altijd draait om het verdienen van geld. ,,Tijdens ons marktonderzoek zijn we erachter gekomen dat veel ouderen uit onze doelgroep vooral een rol van betekenis in de maatschappij willen blijven spelen. Een tevreden gevoel aan hun werk over willen houden. En dat wil dus niet zeggen dat een oud-journalist door ons opnieuw wordt ingezet in dit vakgebied, maar bijvoorbeeld in een wijnwinkel omdat hij daar zelf verstand van heeft en het fijn vindt om klanten daarmee te kunnen helpen.”
,,Naast het feit dat stoppen met werken niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid is op deze leeftijd, is het ook fijn om met een flexibel contract te kunnen experimenteren binnen andere werkgebieden. Draai je het om, dan kunnen de veelal jonge bedrijven die bij Nestor zijn aangesloten eveneens kennis maken met oudere- en vaak meer ervaren werknemers. Inderdaad, dat is de definitie van een nestor. Een nestor die zijn uitgebreide profiel bij ons achterlaat waarop de recruiter op zoek gaat naar een match in de markt. Zodra deze er is, gaan we met elkaar om tafel.”
"Sinds de oprichting hebben wij altijd met een schuin oog naar Nederland gekeken. De markt voor deze branche is er vrijer, groter, er is concurrentie en er wordt geïnnoveerd"
Ouderen op een digitaal platform? Geen enkel probleem
Met een jaarlijkse groei van 60 procent kun je gerust spreken van een succesformule. Eentje die door het bedrijf uit Gent wordt toegepast in een digitaal model. En nee, ouderen ondervinden volgens Moerman geen problemen tijdens de online aanmeldprocedure. En via Facebook, mailing en blogs op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen gaat eveneens prima. ,,Ook omtrent digitale kennis bij ouderen is een scheef beeld in de samenleving ontstaan. Geloof je me wanneer ik je vertel dat we tijdens de lockdown alle praktische contractzaken via WhatsApp hebben afgehandeld?”
Lees ook: Toekomst arbeidsmarkt: dit is hoe VZN en ceo's uitzendorganisaties dat zien
Nederlandse markt als inspiratie voor oprichters van Nestor
Het succes van Nestor, dat recent nog een Gazellen-nominatie in de wacht sleepte en dus te boek staat als inspirerend rolmodel voor andere bedrijven, is inmiddels ook binnen onze landsgrenzen voelbaar. Zo nam het ruim een jaar geleden het Nederlandse bedrijf ErvarenJaren over. Moerman: ,,Een partij die twintig jaar ervaring heeft met dezelfde idealen als Nestor. We kregen deze overname aangeboden. Midden in de crisis een risico, maar vooral een kans omdat het al een prachtig klantenbestand en bovenal een goede naam in Nederland had.”
,,Sinds de oprichting van Nestor hebben wij eigenlijk altijd met een schuin oog naar jullie land gekeken. De markt voor deze branche is er veel vrijer. En groter. Er is concurrentie en er wordt geïnnoveerd. Het aanbod om een bedrijf als Ervaren Jaren over te nemen, stond dus al een tijdje op onze roadmap. We hebben ons eigen sausje eroverheen gegooid en een vliegende start gemaakt."
Nestor: ouderen waarborgen kwaliteit van persoonlijk contact met klant
,,Wat onze volgende stap is? Meer overnames. Wij geloven namelijk heilig in onze formule die gestoeld is op een belangrijke verandering in onze maatschappij. Namelijk persoonlijk contact. Dat wordt steeds belangrijker. Vooral in 'ondersteunende' functies, die niet altijd als cruciaal gezien worden. De bezorging van het bestelde pakket of klantsupport na verkoop zijn eigenlijk de enige persoonlijke contactmomenten die de consument met een digitaal bedrijf heeft. De kwaliteit van dit persoonlijke contact is dus cruciaal. De ervaring leert dat oudere personen hier erg goed in zijn."