Nieuws Personeel

Netwerken met golfbuddy's creëert nieuwe kansen op baan

De een is geslaagd in zaken, heeft geld en speelt golf; de ander heeft geen diploma, geen baan en kan amper rondkomen. Maar dat gaat veranderen, want de golfers gaan de werklozen helpen een baan te vinden. Golfbuddy Wim Kuiper: 'Neem van mij aan, motivatie is het belangrijkste'.

Hans Brok 5 februari 2016

Rick Manuel en wim kuiper Emiel Muijderman

Het project speelt zich af bij de Twentse Golfclub in Ambt Delden. Mooi gelegen tussen de Twickelse bossen. Maar daar heb je weinig aan zonder werk, geld en baan. Daarom proberen het ROC van Twente, de gemeente Hof van Twente en de golfers de elf deelnemers op de goede weg te helpen. Elke week 6 uur les, 20 uur stage en aan het eind, dankzij de golfers, hopelijk, een baan.

BuddyRick Manuel (48) is een van de deelnemers. Een vrijgezel uit Diepenheim. Baard, houthakkershemd met afgeknipte mouwen. Verwachtingsvol kijkt hij naar zijn buddy die hem zojuist door projectleider Victor Markink is toegewezen. Het voelt wat onwennig maar het ijs breekt snel. Want de buddy is Wim Kuiper (67, Enschede). " Ik had een transportbedrijf in verhuizingen. Dertig vrachtwagens, 35 man personeel." Dat klinkt mooi, maar Manuel heeft weinig met transport.

"Heb je hobby's?", vraagt Kuiper. "Ik speel gitaar", zegt Manuel. "Oh, dat is mooi, ik ook", zegt Kuiper. "Ik heb nog in het voorprogramma gestaan van Van Morrison en Abba, nog voor die meiden erbij kwamen." Dan kan het niet meer stuk. Na vragen als, 'wat voor gitaar speel je', gaat het over de persoonlijke sores van Manuel. Hij werkte als stratenmaker en was spacspuiter. Zwaar werk allemaal. Zijn lichaam heeft geleden en dat geeft problemen. Manuel loopt nu stage bij het Doors Wide Open in Goor. Werkervaring opdoen. "Wat ik wil? Nou, een baan. Dat zou mooi zijn." Kuiper: "Ik heb zelf in het bedrijf veel stagiaires gehad en ook les gegeven op de vervoersopleiding. Het allerbelangrijkste is motivatie tonen en eigen initiatief. Als je dat hebt, dan komt de rest vanzelf. Ik ga in mijn netwerk eens wat bedrijven enthousiast maken, hier en daar een hengeltje uitgooien. Ik heb wel wat connecties."

Manuel glimlacht bescheiden. "Dat zou heel mooi zijn."

StartEen tafel verder zit Mawaheb Boukchana (34). Ze is Tunesisch en moeder van drie jonge kinderen. Haar man is half Tunesisch en werkloos. Haar buddy Chris Pfaff (68, Hengelo) luistert naar haar verhaal. Hoe ze in Nederland een inburgeringscursus deed, en dat het daarna stokte. Mawaheb, acht jaar in Nederland, wil echter verder.

"Ik studeerde Engels aan de universiteit, maar heb dat niet afgemaakt. Ik doe er hier nu alles om de taal goed te leren. Ik hoop dat ik door dit buddyproject verder kom." Uiteindelijk wil ze graag een baan in de zorg of anders werken als docent Engels. Maar eerst diploma's natuurlijk. "Ik wil zorgen voor een goede start."

Chris knikt bij het horen van het verhaal. "Ik heb ook zo'n situatie meegemaakt. Bij een reorganisatie van Holec moest ik er op mijn 60ste uit. Wat moet je dan, ik was te jong voor pensioen. Ik ben toen weer gaan studeren. Misschien kan ik haar met mijn ervaring begeleiden."

EnthousiasmeDe elf deelnemers vormen de eerste lichting van project. Victor Markink is onverholen enthousiast. "Ik ben heel tevreden, maar we gaan verder. De nieuwe lichting deelnemers laten we hier op de golfclub stagelopen. En we gaan ook presentaties geven voor onze businessclub. Met nog meer actieve ondernemers in het netwerk, creeëren we nog meer kansen. Want daar gaat het om."

Foto: Rick Manuel & Wim Kuiper (Emiel Muijderman)