Nieuws Personeel
'Niemand meer vast contract? Onzin!'
Minister Lodewijk Asscher komt voor de zomer met oplossingen voor de problemen met zijn wet over flexwerk. Maar eerst moeten de vakbonden en werkgevers om tafel, bericht het AD.

Lees meer:Hoe werkgever de flexwet omzeiltIs de flexwet zelf flexibel genoeg?
Er moet Asscher iets van het hart, aan het begin van het Kamerdebat gistermiddag. De kritiek op zijn wet, die voor meer vaste banen moest zorgen, is niet van de lucht. "Maar het hysterische beeld dat niemand meer vaste contracten krijgt, da's gewoon niet waar."
UitzonderingenToch ontkomt Asscher er niet aan om zijn critici nu al tegemoet te komen, ook al zijn de belangrijkste nieuwe regels pas 8 maanden geleden ingegaan. Volgens Asscher is er echter al veel mogelijk zonder de wet te wijzigen. Vakbonden en werkgevers moeten met elkaar afspraken maken over uitzonderingen op de regels.
Dat moet vooral in sectoren met seizoenswerk, een van de belangrijkste hete hangijzers. Ondernemers zoals strandtenthouders hebben veel moeite met de bepaling dat ze werknemers na twee tijdelijke contracten een vast contract moeten bieden. Ze mogen pas weer een nieuw tijdelijk contract aanbieden na een halfjaar (voorheen 3 maanden). Maar iemand het hele jaar doorbetalen voor maar een paar maanden werk, gaat niet.
InvalkrachtenOud-vakbondsman Lodewijk de Waal is aangesteld als verkenner, om te bemiddelen in de cao-gesprekken tussen de sociale partners. De Waal wordt ook gevraagd om een ander nijpend probleem op te lossen: invalkrachten in het onderwijs.
Met name kleine scholen klagen dat ze met deze wet geen vervangers meer kunnen inzetten. Ze zouden juffen en meesters na drie keer invallen al een vast contract moeten geven. De Waal moet proberen de scholen en vakbonden om tafel te krijgen om hierover afspraken te maken.
SchrappenAsscher gaat zelf praten met de bonden en werkgeversclubs over de omstreden transitievergoeding bij ontslag van zieke werknemers. Hij overweegt de vergoeding te schrappen voor ondernemers die hun zieke kracht 2 jaar lang hebben doorbetaald en tevergeefs hebben geïnvesteerd in terugkeer van de medewerker op de werkvloer.
Asscher legt de bal dus allereerst bij de werkgevers en bonden. De Tweede Kamer, waar de meeste partijen nog vierkant achter de wet staan, volgt de ontwikkelingen nauwlettend. Carola Schouten van de ChristenUnie dreigt: "Als we zien dat het overleg van de sociale partners niet snel tot concrete oplossingen leidt, dan zullen wij in actie komen."