Nieuws Personeel

'Nieuwe' eigenaren voor Zò Xander in Zwolle

Zò Xander blijft bestaan, maar gaat vanaf nu verder zonder bedenker en eigenaar Sander Dol. Chef-kok Martijn Bokkers en Jeroen Pontenagel zijn de 'nieuwe' eigenaren.

Van onze redactie 7 januari 2016

Horeca koken thinkstock

"Eigenlijk zat dit er al wat langer aan te komen", zegt Sander Dol. "Toen ik De Koperen Kees erbij overnam in 2011, bleek al snel dat het lastig was om me op twee zaken te richten. Twee jaar terug zijn Jeroen en Martijn in de zaak gestapt als mede-eigenaar. De bedoeling was dat ik me steeds meer terug zou trekken, maar een half jaar geleden besloten we dat 1 januari wel een mooi moment was om helemaal te stoppen."

HuurcontractDat het restaurant in het souterrain van het verder leegstaande Hopmanshuis op het Rodetorenplein zit, heeft daar niets mee te maken, zeggen Dol en Pontenagel. "De curator en de nieuwe eigenaren van dat voormalige pand van Van der Reijd, hebben ons al eerder verzekerd dat we kunnen blijven zitten", aldus Dol. "En we hebben gewoon een huurcontract en betalen netjes de huur. Niets aan de hand dus", vult Pontenagel aan.EvenementenWel was het tijd voor wat anders, zegt Dol. "Ik heb gemerkt dat het lastig was mijn aandacht én energie in beide zaken te steken en ontdekte gaandeweg ook meer en meer dat ik het diep in mijn hart leuker vindt om nieuwe evenementen en concepten te bedenken en dan weer door te gaan naar het volgende project. Hier, in De Koperen Kees en de verschillende zalen en foyers van De Spiegel is de diversiteit enorm. De ene dag is er een stamppottenbuffet, de volgende dag een paprikachipsparty voor kinderen en dan weer een diner op drie verdiepingen. Met mijn huidige staf sta ik minder zelf op de vloer maar heb ik de mogelijkheid te sturen."Bij Zò Xander verandert voorlopig niets. "Het blijft zo heten en Martijn is en blijft het gezicht van de zaak. Hij gaat wel meer zijn signatuur zetten her en der, en ik werk meer mee vanaf de achtergrond", aldus Pontenagel.

Foto: Thinkstock