Nieuws Personeel

Nieuwe generatie treedt aan bij restaurant De Ruif in Rheden

Houten picknicktafels, gerecyclede lampenkappen en huisgemaakte hamburgers. Het zijn niet de ingrediënten van een hip stadscafé, maar van de opstartdagen van restaurant De Ruif in 1966. 50 jaar later bestaat het in Rheden gelegen familiebedrijf nog steeds. De picknicktafels zijn verdwenen en de kaart is uitgebreid, maar de hamburger is nog steeds te krijgen. Eigenaar Henk Groenewoud (70) geeft deze zomer het stokje door aan zijn kinderen Sam (32) en Corinne (36) Groenewoud. De drie blikken terug en vooruit. Dat schrijft De Gelderlander.

Annebelle de Bruijn | Foto: Marc Pluim 17 juni 2016

Restaurant de ruif 1065

Sam:"Nou vertel eens pa, hoe heb je het eigenlijk zo lang volgehouden?"

Henk:"Ja, dat weet ik eigenlijk ook niet goed. Toen ik De Ruif een jaar na oprichting van mijn vader overnam, was het nog heel simpel allemaal. Een omgebouwde hooischuur zonder keuken. Dan verkocht ik op een dag een pannenkoekje - mijn moeder maakte die in de keuken van de naastgelegen boerderij - en vijf kopjes koffie. Daarna heb ik alles gestaag uitgebouwd. Dat zou nu niet meer kunnen. Als je nu een restaurant begint, moet je meteen een kloppend concept neerzetten."

Corinne: "Jij weet ook wel goed wat lekker is, dat heeft denk ik enorm geholpen."

Henk denkt even na: "Ja dat is wel zo. Na vijf jaar zette ik een biefstukje op de kaart. Dat sloeg meteen aan, terwijl het toen geen gebruikelijk gerecht was. Slakjes en een goede uiensoep konden er ook wel bij. Die gerechten verkochten minstens zo goed."

Sam: "Al was jij minder fan van de confit de canard die we laatst op de kaart hebben gezet.

Henk: "Dat gerecht is - zacht uitgedrukt - niet mijn favoriet. Maar het loopt als een trein."

Sam: "We hebben wel eens meningsverschillen over gerechten of bedrijfsvoering. Maar dat is alleen maar goed, denk ik."

Corinne: "Van het digitale vlak ben jij ook niet zo, hè."

Henk: "Nee, ik weet nog dat je zei dat ik de website moest vernieuwen. Toen dacht ik: 'Kom op jongens, we hebben net een nieuwe site. Die onzin kost me bakken vol geld.' Vroeger kreeg je klanten door mond-tot-mondreclame. Dat recensies en sociale media nu zo belangrijk zijn, heb ik van jullie geleerd."

Corinne: "Jij hebt óns het gastvrije van horeca met de paplepel ingegoten. En het luisteren naar je vaste klanten."

Sam: "Weet je nog toen we onze saladedressing hadden veranderd? Wat een opstand was dat. Toen zijn we maar gauw teruggegaan naar ons oude recept."

Corinne: "Van dat soort dingen leer je wel. Je moet het spannend houden voor je gasten, zonder te veel te veranderen. Ik geloof daardoor ook wel in een steady restaurant met goed eten en gezelligheid. Als we dat kunnen voortzetten, bestaan we over 50 jaar nog."