Nieuws Personeel

Nieuwe Markt in Zwolle wil geen 1,5 meter terras inleveren

Anderhalve meter terras zouden de horecaondernemers aan de Nieuwe Markt in Zwolle moeten inleveren om aan een rijksbesluit te voldoen.

Van onze redactie 7 juli 2016

"We hebben te horen gekregen dat de landelijke overheid wil dat iedere stad in 2017 een 'hoofdlooproute' heeft met het oog op mindervaliden, blinden en rolstoelers", vertellen Andrea Lange, Hans Langenkamp en Jelle van der Weerd namens de Stichting Vrienden van de Nieuw Markt. Die route zou over de Nieuwe Markt moeten lopen, over het trottoir waar nu terrassen staan. De drie ondernemers hebben allemaal een horecagelegenheid aan het plein en vrezen een forse omzetderving. "We worden geacht anderhalve meter vrij te maken daarvoor. Dat betekent dat we allemaal de helft van ons terras kwijtraken en voor collega Elles Hetebrij van café De Hetebrij zou het inhouden dat ze helemaal geen terras meer overhoudt."

Tekst gaat verder onder de video%VIDEOWIDGET%

AlternatievenWat de ondernemers niet begrijpen is dat de gemeente Zwolle hier star aan vasthoudt, ondanks alternatieven die de verzamelde horeca-ondernemers hebben aangedragen. Ze stelden onder andere voor om de route schuin over het plein te laten lopen, tussen de terrassen door. En om de poller die nu bij de Oude Vismarkt staat te verplaatsen richting het Gasthuisplein dat binnenkort toch wordt heringericht. "Dan kan eventueel verkeer via de Walstraat de stad uit, maak je de Nieuwe Markt écht autoluw en hebben mindervaliden en voetgangers vrij baan."Populair Van een rommelig parkeerplein in 2008 transformeerde de Nieuwe Markt in Zwolle naar populair horecaplein. De gemeente stak 1 miljoen euro in de herinrichting. "Maar als ze hun plannen doorzetten kan dit de doodsteek voor het plein zijn." En dat begrijpen de ondernemers ook niet. "De gemeente Zwolle heeft hier zoveel tijd en geld in gestopt, is supertrots op het plein, de halve gemeenteraad zit frequent op onze terrassen. Waarom wil je dat kapot maken?"ConstructiefZe hopen zowel gemeente-ambtenaren als gemeenteraad ervan te doordringen wat er op het spel staat. "We willen gewoon constructief overleggen, meedenken en gehoord worden. Net als in 2008. Dat is toch ook goedgekomen?"

Foto: Frans PaalmanVideo: deStentor