Nieuws Personeel
‘Het nieuwe werken’ krijgt versneld voet aan de grond in mkb door pandemie
Het mkb omarmt het nieuwe werken meer en meer, onder andere door een hoge mate van flexibiliteit en gemixte teams van werknemers en freelancers. Dat blijkt uit onderzoek onder 500 bedrijven in opdracht van freelance-marktplaats Fiverr. Ondernemers investeren onder meer in goede samenwerking en hun flexibele schil.

,,Met name op het gebied van samenwerken zijn ondernemers overtuigd dat geld en aandacht geïnvesteerd moet worden”, zegt Peggy de Lange, verantwoordelijk voor de internationale groei van Fiverr. Bijna een kwart van de ondernemers geeft aan dat de corona-pandemie ervoor heeft gezorgd dat hun teams nu permanent hybride werken. ,,Het fenomeen dat het nieuwe werken heet, het idee dat je zelf bepaalt waar, hoe en wanneer je werkt, krijgt daarmee steeds steviger voet aan de grond in het mkb.”
"De mkb-ondernemer is veel meer dan voorheen ook een HR-strateeg geworden. Al deze ontwikkelingen, van HR-vraagstukken tot ingrijpen in het bedrijfsmodel, hebben versneld plaatsgevonden door de pandemie"
Nieuwe manieren van werken
Dat fenomeen is ook zichtbaar in teamstructuren. Zo zegt 21 procent van de ondervraagde ondernemers dat hun bedrijf meer remote teams inzet, nog eens twintig procent is voornemens teams te laten bestaan uit vaste medewerkers én freelancers. Ruim vijftien procent is ook van plan teams te vormen speciaal voor een project, dus met een tijdelijk karakter. Andere investeringen worden gedaan in digitale communicatiemiddelen, online trainingen en heel specifiek: werkgeluk.
De Lange: ,,De mkb-ondernemer is veel meer dan voorheen ook een HR-strateeg geworden. Al deze ontwikkelingen, van HR-vraagstukken tot ingrijpen in het bedrijfsmodel, hebben versneld plaatsgevonden door de pandemie. Bijna de helft van de ondernemers verloor tussen de vijftig duizend en een half miljoen euro aan omzet. Zeven procent zelfs meer dan een miljoen. Om dat verlies te herstellen, zijn nieuwe manieren om geld te verdienen opgetuigd, wat weer allerlei druk legde op de huidige manier van werken.”
Lees ook: Bedrijven gebaat bij slimme combi ‘nieuwe werken’ en duurzame mobiliteit
Meer verdiend dan voor corona
Bijna een kwart van de ondernemers heeft nieuwe klanten aangetrokken tijdens de pandemie. 24 procent investeerde in nieuwe producten of diensten. Dertien procent van de ondernemers veranderde het business model en de strategie die daaraan gekoppeld is. Ook besloot tien procent om een grotere flexibele schil te bouwen. De Lange: ,,Dankzij dat soort beslissingen slaagde bijna twee op de vijf ondernemers voormalige omzetcijfers te overtreffen, nog eens eenderde speelde quitte.”
Toekomstige crises staan ook meer dan eerst op de radar van ondernemers. Dertig procent van de ondernemers wil meerdere bronnen van inkomsten aanhouden om zo minder kwetsbaar te zijn mocht een bron opdrogen. Bijna een kwart wil de nieuwe producten of diensten die ze tijdens deze crisis hebben gelanceerd behouden voor de toekomst. Verder wordt geïnvesteerd in de training van personeel en zegt bijna vijftien procent in staat te kunnen zijn makkelijker op te schalen met een flexibele schil.
Fiverr is een internationale e-commerce marktplaats waar ondernemingen van alle soorten en maten in contact kunnen komen met freelancers die digitale services aanbieden. Dit onderzoek onder 501 ondernemers en managers in het Nederlandse mkb is uitgevoerd door Censuswide in opdracht van Fiverr tussen 30 maart en 19 april 2021. Censuswide houdt zich aan en werkt uitsluitend met leden van de Market Research Society die is gebaseerd op de ESOMAR-principes.