Nieuws Personeel

Tips nieuwjaarswensen op het werk: dit zegt de etiquette

De beste wensen overbrengt aan je collega's: moet dat nu mét of zonder bijhorende drie kussen? Etiquettespecialist Kevin Strubbe geeft enkele bruikbare tips om gênante situaties te vermijden.

De Ondernemer | foto: Tanja Heffner on Unsplash 2 januari 2018

Kus kiss unsplash

In het professionele verkeer kussen we weinig of niet, behalve tijdens de periode rond oud en nieuw. Dat is een tijd waarin we constant andere mensen groeten en gelukwensen.

Hieronder tips bij het kussen, van etiquettespecialist Kevin Strubbe:

  1. De kus zelf moet zeer oppervlakkig en van korte duur zijn. Je kust dus zeker niet op de mond! Dat privilege geniet alleen je partner.
  2. Bijkomende aanrakingen, buiten het vasthouden van de rechterhand van de persoon, zijn niet toegestaan, zeker niet bij mensen die je amper kent. Het best buig je lichtjes naar de andere persoon toe en houd je de linkerhand een beetje naar achteren. Om verwarring en lichte botsingen te vermijden geef je bij voorkeur één kus op de rechterwang.
  3. Of men één, twee of drie kussen geeft, hangt af van het gebruik dat de andere persoon zich eigen heeft gemaakt. De dame beslist of er gezoend wordt. Als een vrouw mij haar uitgestrekte arm aanbiedt dan is dit een duidelijk signaal dat er niet gezoend zal worden maar een hand zal gegeven worden. Het is dan uiteraard niet aan mij om deze dame dan alsnog bij te trekken en te zoenen.
  4. De man volgt het aantal zoenen dat de vrouw geeft. Het is immers vervelend als je nog in de lucht hangt met getuite lippen als de andere zich al heeft omgedraaid: het zogenaamde 'luchtkussen'. Het spreekt voor zich dat in sommige situaties meerdere kussen mogen worden gegeven. Bij een verjaardag, nieuwjaarsreceptie of een huwelijk bijvoorbeeld is het aanvaard elkaar drie kussen te geven bij de ontmoeting.
  5. De handkus, waarbij je met je mond over de hand van een dame heenbuigt zonder echt te zoenen, is niet meer gebruikelijk. Als je dat wil, kan je een handkus geven aan iemand die je speciale vriendschapsgevoelens wil tonen of aan een meisje met wie je flirt. Geef nooit een handkus aan een heel gezelschap van vrouwen of aan iemand die je gewoon wil begroeten.
  6. Je kust soms natuurlijk ook uit genegenheid in plaats van bij een begroeting. Zo kan je je partner of kind een zoen geven om hem of haar je liefde te tonen. Hier gelden uiteraard geen strikte regeltjes. Wel is het belangrijk dat je kinderen 'de kracht van de kus' kennen en dat je hen leert wie ze wanneer kunnen kussen. Daarom is het af te raden om je kinderen jou en je partner op de mond te laten kussen. Je laat verdere familie of vrienden evenmin je schattige peutertje op de mond kussen; de meeste kinderen vinden dat helemaal niet fijn en als ze ouder worden, moet je het hen weer afleren.