Nieuws Personeel

Forse versobering dienstregeling NS vanwege personeelskrapte

De NS zet het mes in de dienstregeling van 2023, waardoor er een tiende minder treinen dan in 2019, het laatste jaar voor corona. De stap heeft te maken met de personeelstekorten waarmee het spoorbedrijf kampt. De dienstregeling gaat in december in, maar vanaf september worden al stapsgewijs aanpassingen gedaan.

Van onze redactie 23 augustus 2022

NS trein dienstregeling personeelstekort

Foto: Shutterstock

Volgens NS is de huidige dienstregeling nog gebaseerd op de verwachte forse reizigersgroei uit 2019. ,,De wereld ziet er nu echt anders uit", zegt waarnemend president-directeur van de NS, Bert Groenewegen. Groenewegen ziet dat de huidige dienstverlening met het tekort aan collega’s niet volledig kan worden waargemaakt. Dat zorgt voor uitval van treinen, teleurstellingen bij reizigers en een te hoge werkdruk. Aanpassingen in de dienstregeling zijn volgens hem daarom noodzakelijk, om ,,collega’s weer meer ruimte te geven om weer op een normale manier hun werk te kunnen doen".

Zo wordt het aantal intercity's dat per uur rijdt vanaf 5 september al aangepast van zes naar vier. In de weekenden en in de avonduren rijdt de NS nog maar met twee intercity's en sprinters per uur, in plaats van vier. De avonddienstregeling gaat vanaf die datum bovendien in om 20.00 uur. Dat was voorheen altijd 22.00 uur.

Lees ook: Dit is wat je moet weten over de koopkrachtcrisis en inflatie

Voorkomen van uitval treinen

Het spoorbedrijf erkent dat reizigers zullen moeten wennen aan de aanpassingen. Zo kunnen sommige treinen drukker zijn dan voorheen. In de daluren, avonduren en in het weekend zullen reizigers daarnaast vaker moeten overstappen. Met de aanpassingen hoopt de NS te voorkomen dat reizigers kort voor hun reis te maken krijgen met uitval van treinen.

De officiële dienstregeling voor 2023 gaat op 11 december in. Vanaf dan zullen er in de spits op vrijdag minder intercity's per uur rijden, twee in plaats van vier. In daluren, avonduren en in het weekend vertrekken intercity's en sprinters nog maar twee keer per uur in plaats van vier keer. Opvallend is dat de NS op één traject de planning opschaalt. Zo rijden treinen op het traject tussen Eindhoven en Amsterdam van maandag tot en met donderdag elke tien minuten. Dat was elk kwartier.

Lees ook: Ingewijden: 'Ultieme poging kabinet' om koopkracht te stutten

NS blijft verlieslatend zonder overheidssteun

Dinsdag maakte de NS tevens bekend dat het spoorbedrijf een verlies van 225 miljoen euro leed in de eerste helft van dit jaar. Dat is met de steun van de overheid die het concern heeft ontvangen buiten beschouwing gelaten. Inclusief overheidshulp en door lagere afschrijvingen werd een positief bedrijfsresultaat geboekt van 78 miljoen euro. ,,Dit onderstreept dat de financiële urgentie bij NS hoog blijft", aldus het bedrijf. De NS ontving in de eerste zes maanden van het jaar 226 miljoen euro compensatie van de overheid.

De omzet van de NS daalde in de afgelopen periode tot 1,6 miljard, van 1,8 miljard euro een jaar eerder. De NS wijst erop dat de groei van het aantal reizigers aan het afvlakken is. Het percentage reizigers ten opzichte van vóór corona blijft vooralsnog steken op ongeveer 82 procent.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws