Nieuws Personeel

NS zet winkels en busbedrijf in de etalage

Met instemming van de enige aandeelhouder, het ministerie van Financiën, stoot de NS winstgevende stationswinkels en busbedrijf Qbuzz af. Het spoorbedrijf wil zich toeleggen op zijn kerntaak, het rijden van treinen op het hoofdrailnet. Dat schrijft de Volkskrant.

Marcel van Lieshout 2 maart 2016

Kiosk ns retail winkel treinstation utrecht centraal

Ook doet de NS - 'voorlopig' aldus tijdelijk topman Roger van Boxtel - niet meer mee aan het verwerven van concessies voor het rijden op regionale spoorlijnen. "Dat laten we over aan de concurrentie", zei Van Boxtel dinsdag in Utrecht waar de NS de strategie voor de komende jaren ontvouwde.

HoofdtaakLucratieve regionale spoorlijnen zijn de komende tijd trouwens niet in de aanbieding. Bij de laatste, de aanbesteding van trein- en busvervoer voor de hele provincie Limburg, maakte het NS-dochterbedrijf Abellio zich schuldig aan malversaties.

Juist door die affaire drong minister Jeroen Dijsselbloem bij de NS aan op 'strategische heroriëntatie'. De aandeelhouder wil dat het bedrijf zich meer richt op de hoofdtaak, het op tijd rijden op het hoofdrailnet. Hij heeft er geen probleem mee dat de NS via Abellio in het buitenland meedingt naar de exploitatie van spoorlijnen.

Lees het hele artikel via de website van de Volkskrant.