Nieuws Personeel

Onderneemster van het jaar krijgt vulkaan net niet klein

Robby Dierickx | Foto: Nick Dierickx 27 januari 2016

Gratiennesioncke1065

Een kleine 500 meter, meer had Gratienne Sioncke uit Rotselaar niet meer nodig om de Cayambe-vulkaan in Ecuador te bereiken. Samen met tien andere ondernemers probeerde de zaakvoerder van BORGinsole, die vorig jaar nog tot vrouwelijke ondernemer van het jaar verkozen werd, de vulkaan klein te krijgen voor het goede doel. Ze werd echter geveld door de hoogteziekte. "Dit doe ik nooit meer", klinkt het klaar en duidelijk in het Laatste Nieuws.

Uitgeput, maar met een brede glimlach zette Gratienne Sioncke (48) uit het Belgische Rotselaar maandagavond voet aan grond in de luchthaven van Zaventem. De zaakvoerder van BORGinsole, een bedrijf dat unieke inlegzolen maakt, keerde samen met tien andere Vlaamse ondernemers terug van Ecuador. Daar probeerden ze afgelopen weekend de Cayambe-vulkaan, goed voor een hoogte van 5.790 meter, klein te krijgen. Ze deden dat voor het goede doel, want tijdens de expeditie schonken de ondernemers en de Vlaamse ontwikkelingsorganisatie Trias een cheque van 45.000 euro aan de kansarme boeren in het Andesgebergte.

Hoogteziekte"Het was een onvergetelijke ervaring, maar dit doe ik nooit meer", aldus Gratienne Sioncke, die in maart vorig jaar door Markant en Unizo nog tot vrouwelijke ondernemer van het jaar verkozen werd. "Ik wist op voorhand wel dat het zwaar zou worden, maar toch heb ik het wat onderschat. De hoogte en de fysieke inspanning hebben ervoor gezorgd dat ik de top niet kon bereiken. Op 5.331 meter moest ik de beklimming staken, omdat ik geveld werd door de hoogteziekte."

Nochtans had Gratienne Sioncke, die helemaal geen klimervaring had, zich in de maanden voor de expeditie tot in de puntjes voorbereid. "Tussen het vele werk door trainde ik twee tot drie avonden in de week", klinkt het. "Daarnaast bouwde ik mijn slaapkamer zelfs om tot een hoogtekamer. Zo plaatste ik het bed in een tent en met een speciaal toestel werd de zuurstof stelselmatig uit de kamer getrokken. Na bijna vier weken werd het effect van een hoogte van 4.000 meter gecreëerd. Terwijl mijn man al na enkele dagen problemen ondervond, ging het bij mij allemaal heel erg vlot. Ook tijdens de beklimming had ik aanvankelijk weinig problemen, tot ik plots hoofdpijn kreeg en ik steeds minder goed begon te zien. Toen ik ook wankel op mijn benen begon te staan, heb ik de expeditie moeten staken."

NachtmerriesSpijt dat ze de top niet bereikt heeft, heeft de zaakvoerder van BORGinsole niet. "Toen ik moest opgeven, deed het wel pijn, maar ik voelde me zo ellendig dat er geen andere optie was", aldus nog Sioncke. "Ik weet nu met honderd procent zekerheid dat het beklimmen van een berg niet aan mij besteed is. Ik word 's nachts nog in paniek wakker, omdat ik droom dat ik de vulkaan nog aan het beklimmen ben. Gelukkig besef ik al snel dat ik veilig in mijn bed lig (lacht)."