Nieuws Personeel

Ondernemer Tholen ontvangt vluchteling met open armen

Syrische vluchteling Fadi Alali maakt kennis met de Nederlandse apotheek tijdens een stage. De Thoolse apotheker Koos Werkman heeft de Syriër met open armen ontvangen. Dat schrijft de PZC.

Rob Paardekam | Foto:anthony verolme 13 maart 2017

PZC Apotheek Tholen 23

Fadi Alali wist niet wat hij zag toen hij voor het eerst de apotheek in Tholen bezocht. Een automaat waar mensen met een pinpas hun medicijnen uit kunnen halen, die had hij niet in zijn eigen apotheek in Syrië.

Nieuw leven

Een kleine drie jaar geleden vluchtte Fadi Alali (35) uit zijn geboorteland Syrië. Met pijn in het hart liet hij zijn gezin achter om de gevaarlijke overtocht naar Europa te maken. Inmiddels heeft hij zijn vrouw en drie jonge kinderen naar Nederland mogen halen. In Kapelle proberen ze iets van hun nieuwe leven te maken.

Hoogopgeleid

Sinds een maand of drie is Fadi elke week twee keer in de apotheek in Tholen-stad te vinden. Hij is één van de vele hoogopgeleide vluchtelingen, die veel moeite hebben om in ons land een baan op hun eigen niveau te vinden. Een project van het UWV, waarbij deze statushouders onder begeleiding van een mentor een soort stage lopen, moet hun kansen vergroten.

Lees ook: Ondernemers dineren met vluchtelingen aan de Zuidas

Markt

De Thoolse apotheker Koos Werkman heeft de Syriër met open armen ontvangen. “Het klikt gelukkig tussen ons”, vertelt hij. “Er hing direct zo'n sfeertje van apothekers onder elkaar.” Hoewel Fadi de kennis bezit, denkt Werkman dat hij niet aan de bak zal komen zonder een stuk bijscholing over hoe het reilt en zeilt in Nederlandse apotheken. Zo worden veel medicijnen hier onder andere namen op de markt gebracht en moet de statushouder leren voor welke medicijnen een doktersrecept nodig is. “Dat iemand een recept moet hebben, kennen we in Syrië helemaal niet”, vertelt Fadi.

Automatisering

Maar de automatisering is verreweg de grootste valkuil. “Nu lopen wij daar in deze apotheek ook wel mee voorop, hoor”, zegt Werkman. Hij haalde zo'n tien jaar geleden het landelijke nieuws toen zijn klanten hun medicijnen met een pinpas uit een automaat konden gaan halen. Het apparaat staat er nog steeds en is nog altijd even uniek. “Bij veel andere apotheken kunnen klanten hun medicijnen na sluitingstijd uit kluisjes halen, maar dat moeten ze vooraf aangeven”, legt Werkman uit. “Hier is dat niet nodig. Het grappige is dat ik het bedoeld had als een service voor buiten de openingsuren, maar veel klanten halen hun medicijnen nu ook uit de automaat als we gewoon open zijn.”

Baan

Fadi vindt het allemaal fantastisch. Hij kijkt zijn ogen uit. De inwoner van Kapelle is blij dat hij de kans krijgt om mee te kijken en te werken. Hij is realistisch over zijn toekomst en beseft dat het hebben van een eigen apotheek er waarschijnlijk niet inzit. Met een baan als tweede apotheker zou hij ook dolgelukkig zijn. Werkman duimt voor hem. “Wat zou het fantastisch zijn als deze man ook in Nederland kan doen waar hij goed in is.”

Er hing direct zo'n sfeertje van apothekers onder elkaar

Koos Werkman, directeur Thoolse apotheek