Nieuws Personeel

'Ik Vertrek'-desillusies voorkomen in Proefhotel

Een bed & breakfast in Zuid-Frankrijk of een pension in Schotland. Wie droomt over een eigen gastenverblijf in het buitenland kan zijn ambities uittesten in de Oostenrijkse Alpen. De Utrechters Hans Bruns en Nel Griffioen openden zelf zeven jaar geleden De Berghut in Oostenrijk. Nu bieden ze daar in hun Proefhotel stellen met grote plannen de mogelijkheid om te testen of hun gastenconcept werkt in de praktijk.

Lotte Elbrink 23 juni 2016

Proefhotel Hans Nel 1065

Jaarlijks emigreren bijna 150.000 Nederlanders om hun geluk in het buitenland te beproeven. Een groot aantal van hen om een eigen gastenverblijf te beginnen. Te veel mensen komen gedesillusioneerd van hun avontuur terug. “Mensen vertrekken onwetend naar het buitenland”, vertelt Hans Bruns. “Ze besteden veel aandacht aan de verhuizing, de financiering en het plannen van de verbouwing. Maar uit eigen ervaring weet ik dat het daarna pas écht begint. Als het nieuwe eraf is: krijg je er dan nog steeds energie van?”

InschattingsfoutenOnvoorbereid een gastenconcept runnen, dat is volgens Hans en Nel vragen om problemen. “Uit het niets moet je opeens een business draaiende houden. Mensen onderschatten dat en denken: dat doen we wel even”, vertelt Hans, die zelf ook inschattingsfouten maakte. “Zo was het wennen om als koppel samen te werken en kregen wij weinig energie van het aansturen van seizoensmedewerkers. Het is keihard buffelen. Dag in, dag uit doe je hetzelfde werk. Dat gaat met vallen en opstaan.”

Het Proefhotel (lees verder onder de foto)

CoachenOm te voorkomen dat koppels teleurgesteld terugkeren van hun buitenlandavontuur, willen Hans en Nel hun eigen lessen en kennis delen met anderen. "In een half jaar durende voorbereiding delen we alle ins en outs over het aantrekken van gasten en het runnen van een kleinschalig gastenverblijf, of het nu gaat om een hotel, bed & breakfast, catered chalet of pension. In het Proefhotel mogen proefhoteliers vervolgens drie weken lang hun gastenconcept uitproberen en krijgen ze 24/7 onze begeleiding. Ons doel is dat de proefhoteliers straks een vliegende start maken op hun eigen droomlocatie.”

Vol gastenverblijfDe proefhoteliers moeten zelf het verblijf vol krijgen. Lukt dat, dan verdienen ze de investering van €25.000 terug. Slaat het concept niet aan en blijven de gasten weg, dan kost het geld. “Op die manier voelen de proefhoteliers de urgentie om gasten binnen te halen. Precies zoals het in het echt ook zal gaan. "Lukt het je niet, dan moet je jezelf serieus achter de oren krabben of het je in de toekomst wel lukt om voldoende gasten te krijgen."

Na het runnen van het Proefhotel weten de deelnemers dus precies wat hen te wachten staat als ze echt vertrekken. “We willen de deelnemers duidelijk maken dat ze niet simpelweg hun droom achterna gaan, maar een serieuze business gaan runnen. Zo hopen we de branche te professionaliseren.”

De eerste proefhoteliers starten in Januari 2017. Wil jij jouw gastenconcept ook uittesten? Klik dan hier om je aan te melden.