Nieuws Personeel

Ondernemers opgelet: per 1 juli wijzigt het minimumloon

De Ondernemer zet een aantal belangrijke wetswijzigingen voor ondernemers met personeel op een rijtje. Zo moeten zij per 1 juli 2017 rekening houden met de stijging van het minimumloon en het minimum jeugdloon.

De Ondernemer 26 juni 2017

Stijging minimumloon 1 juli 2017

Deeltijd of extra uren

Deze wijziging geldt ook als een werknemer deeltijd werkt of extra uren maakt. Dit laatste gebeurt wanneer hij of zij meer uren werkt dan in het contract staan opgenomen of dan de volledige werkweek in jouw branche of organisatie. Daarnaast gaat de leeftijd van het wettelijk volwassen minimumloon omlaag van 23 naar 22 jaar.

Wat gaat er veranderen?

Het wettelijk minimumloon (WML) voor werknemers van 22 jaar en ouder bij een volledig dienstverband wordt per 1 juli 2017:

€ 1.565,40 per maand

€ 361,25 per week

€ 72,25 per dag

Stijging minimumjeugdloon en minimumloonleeftijd

Het minimum jeugdloon voor 18 tot 21 jarigen gaat bovendien extra omhoog. Het is de bedoeling dat op 1 juli 2019 de minimumloonleeftijd naar 21 jaar gaat. Dat jaar zal ook het minimumjeugdloon voor 18 tot 20 jarigen stijgen. Werkgevers kunnen voor deze extra verhoging een compensatie aanvragen via het minimum jeugdloonvoordeel. Deze compensatieregeling is onder andere in het leven geroepen om te voorkomen dat ondernemers hun personeel uitzoeken op basis van leeftijd en gaat per 1 januari 2018.

Lees ook: Asscher: meer betalen aan jongeren, flexwet op de schop

Recht op compensatie vanuit overheid?

Om in aanmerking te komen voor deze compensatie vanuit de overheid moet voldaan worden aan de volgende voorwaarden:

  • het gemiddelde uurloon van de werknemer bedraagt minimaal 100% en maximaal 125% van het wettelijk minimumloon (WML) voor volwassenen;
  • de werknemer heeft minimaal 1.248 verloonde uren in het kalenderjaar;
  • de werknemer heeft de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet bereikt.

Via de website van Rijksoverheid zijn speciale factsheets te downloaden waarin meer gedetailleerde informatie voor werkgevers staat gepubliceerd.