Nieuws Personeel

Ondernemersduo maakt missie van stroopwafel

Veel streekgenoten slagen in het buitenland. Hoe doen ze dat?

Claudia Langendoen | Foto: Bart Hoogveld 23 april 2016

Stroopwafel beijerland export

Wie de wereld wil veroveren, moet beschikken over een sterke wil en daaraan ontbreekt het zeker niet bij de mannen achter Stroopwafel & Co in Zuid-Beijerland. Hun doel: de hele wereld aan de stroopwafel. Want laat er geen misverstand over bestaan: "Voor de Nederlander mag de stroopwafel 'slechts' een smaakvol tussendoortje zijn, voor veel mensen in het buitenland is de traditionele Nederlandse lekkernij een ware traktatie", vertelt exportmanager Stian van Gameren. Sinds 2010 bestiert hij Stroopwafel & Co samen met compagnon Oscar Bongaards. Zusterbedrijf Stroopwafelexpress is gericht op de binnenlandse markt.

GoednieuwsshowDe mannen zijn met 37 en 33 jaar nog jong, hebben alle tijd en de wereld ligt aan hun voeten. Maar rustig aan, luidt het motto. Stian: "Focus is belangrijk. Je kunt de wereld niet in één keer veroveren. We merken dat we wel op de goede weg zitten; daarin worden we steeds vaker bevestigd. Hoewel het ook weer niet één grote goednieuwsshow is hoor. Ook wij kennen tegenslag. Zoals wanneer grote orders bij de douane blijven hangen."

Wat dat betreft is veerkracht belangrijk. "Je moet wel beschikken over een vechtersmentaliteit. Wij laten ons niet zomaar uit het veld slaan en ook bij tegenslagen verliezen we ons doel niet uit het oog. Belangrijk is ook dat er een organisatie staat die tegen een stootje kan. "Want er komt bij het exporteren van voedingsmiddelen veel op je af." Denk daarbij aan de talrijke vereiste vergunningen en de keur aan protectionistische maatregelen. "Gelukkig hebben we een jong en enthousiast team. We lijken soms wel een stel gretige honden."

Dichtbij de haven"Momenteel ligt onze focus vooral op Azië en het Midden-Oosten: landen als Jordanië, de Verenigde Arabische Emiraten, Japan en China. Zuid-Amerika ook, hoewel dit continent iets achterblijft. Vaak stellen landen specifieke eisen, zoals een eigen verpakking of product- en ingrediënteninformatie die in het Arabisch of Chinees beschikbaar moet zijn."

In Zuid-Beijerland worden de stroopwafels in eigen beheer gebakken, dichtbij de haven. "Containers gaan van daaruit de hele wereld over." Vanwaar die keuze voor de stroopwafel? "Omdat het mooi is om een puur Nederlands product wereldwijd op de kaart te zetten. Het is prachtig als dat vervolgens lukt. Bij elke stap vooruit, krijg ik telkens weer een energieboost."

Stroopwafel & Co exporteert ook krakelingen, kaneelkoekjes en speculaasjes.

stroopwafelandco.com

Tips van de exporteur

Wie: Stian van Gameren (37)Wat: export van stroopwafelsVan: Stroopwafel & CoOver: wereldwijd

Houd rekening met andere wetten en regels in de landen waarnaar je wilt exporteren.

1. Lokaal Werkin het buitenland met lokale mensen die het land goed kennen. Binnen onze eigen grenzen bestaan al grote onderlinge verschillen, bijvoorbeeld tussen Friezen en Randstedelingen. De verschillen tussen Nederlanders en mensen van elders zijn nog groter.

2. Beweeg meeVerdiep je in de markt en in de cultuur van het land. Durf mee te bewegen met de gewoonten en gebruiken van het gebied. Maar, wel met behoud van je eigenheid. De kunst is hierin de juiste balans te vinden. Je wilt immers ook op lange termijn overleven.

3. KwaliteitsbehoudDoe geen concessies wat betreft de kwaliteit van je product. Willen instanties in een bepaald land een eigen verpakking of specifieke bestickering? Prima, maar houd de smaak hetzelfde. En, geef de juiste respons op inkomende verzoeken.