Nieuws Personeel
Dit bedrijf laat sollicitanten hun contract tekenen in het vliegtuig
70 procent van de ICT-vacatures is moeilijk in te vullen, schrijft het AD. Hoe nijpend het probleem is, toont de luchtdoop die PEAK-IT aanbiedt aan kersverse medewerkers.

Bij PEAK-IT, detacheerder van ICT-personeel, willen ze dit jaar 340 ICT’ers aan zich binden. Alleen zoekt de politie ook een paar honderd ICT’ers. En de Belastingdienst wil ze. Bij Bol.com staan vacatures open voor data-analisten en een IT security engineer. Om maar een paar voorbeelden te noemen. Geen sector in Nederland kent zo’n grote krapte als de ICT.
Leasejacuzzi
PEAK-IT besloot tot een brainstorm om het probleem aan te pakken. ,,Geld bieden is niet genoeg, want dat doet iedereen'', vertelt directeur Richard Stassen. Dure leaseauto's? Te makkelijk. Een concurrent gooide leasejacuzzi's in de strijd. Maar de ICT’er wil meer: een loopbaan waarin hij of zij kan groeien, boeiend werk en een prettige bedrijfscultuur.
De brainstorm leidde tot ‘een vliegende start’, gevolgd door ‘een carrière die naar grote hoogte stijgt’. De link met een vliegtuig was zo gelegd. Op 14 februari startte PEAK-IT een nieuwe campagne die leidde tot een verdubbeling van het verkeer op de site en 32 procent meer sollicitanten dan normaal. In een maand tijd werden 35 mensen geworven: drie keer zoveel als in andere maanden. ,,We wilden iets doen wat nog niemand gedaan had.''
Lees ook: Pikken robots de banen in? Valt wel mee
Handtekening op hoogte
Met vijftien van deze nieuwe collega's ging PEAK-IT afgelopen vrijdag vanaf Rotterdam The Hague Airport de lucht in. Kosten van het vliegreisje: zo'n 1000 euro per persoon. Aan boord van de Saab 340, gehuurd bij Jet Aviation, tekenden zij hun arbeidscontract. Of nou ja, enkelen dan. De meesten hadden hun handtekening al in het kantoor gezet. Maar leuk vonden ze het vliegreisje wel.
Voor Ruben Veenendaal (19) was het zelfs de eerste keer in een vliegtuig. Het is tevens zijn eerste echte baan, terwijl hij nog niet eens klaar is met zijn ICT-opleiding aan het ROC. Omdat hij in zijn laatste jaar zit, had hij zich aangemeld op de website ictergezocht.nl. De volgende dag kwamen meteen de eerste telefoontjes van recruiters en die van PEAK-IT was ,,vol energie''. Als de rest van de mensen bij het bedrijf ook zo is, zit het wel goed, redeneerde Ruben.
Doorgroeimogelijkheden
Tijdens zijn mbo-opleiding IT-beheer zeiden docenten al: je hebt na je opleiding zó een baan, vertelt Donovan Schot (24). Via LinkedIn werd hij meerdere malen benaderd door recruiters. Hij koos voor PEAK-IT vanwege de doorgroeimogelijkheden. In september mag hij via het bedrijf al beginnen aan een hbo-opleiding. Hij hoorde pas later van de vliegende-startcampagne, die volgens hem laat zien dat het een ,,hip en modern bedrijf is''. Precies wat PEAK-IT wil uitstralen. Daarom maakten ze aan boord ook een bedrijfsfilm en talloze foto's. ,,Jongens, dit is essentieel beeld, even allemaal stil zijn. Ja, ga nu maar tekenen.''
De vliegreis van krap een uur zal niet de laatste stunt zijn van het bedrijf. Details kan directeur Stassen nog niet geven, maar ,,er komen ook sollicitaties op het hoofdpodium van een groot festival''. Dat een rondje vliegen boven Nederland niet erg milieuvriendelijk is heeft bij deze actie niet de boventoon gevoerd, erkent Stassen. Gelukkig voor hem maakten de kandidaten zich ook even niet druk om de opwarming van de aarde. ,,Dat je dit mee mag maken is wel vet", zei Khran Rambhiansing (25), die in dienst komt als recruiter.
Er komen ook sollicitaties op het hoofdpodium van een groot festival