Nieuws Personeel

Wereldwijd onderzoek Oracle: werknemers gestrest, maar ook klaar voor verandering

De coronapandemie heeft op ook veel Nederlandse werknemers een sterke invloed gehad. Velen van hen zeggen in het leven vastgelopen te zijn. Daarnaast zegt een groot aantal klaar te zijn voor verandering en te overwegen van baan te veranderen. Ook wil een flink aantal de beschikking hebben over slimme(re) technologische toepassingen, waarmee ze hun carrière kunnen ondersteunen. Dat blijkt uit recent onderzoek van cloud- en techbedrijf Oracle.

Peter Westhof 26 oktober 2021

Human resources personeel

Afbeeldingen: Shutterstock.

Oracle verrichte dit onderzoek in samenwerking met HR-onderzoeksinstituut Workplace Intelligence. ‘De relatie tussen mens en technologie op de werkvloer’ was het onderwerp. Er werden wereldwijd 14.600 medewerkers, managers, HR-managers en leidinggevenden op C-level, ondervraagd. Ruim duizend Nederlanders deden mee aan deze rondvraag, die plaatsvond tussen eind juli en medio augustus dit jaar.

,,In het onderzoek wordt teruggekeken op de periode van de zomer 2020 tot en met de zomer van 2021. Het was de vierde editie van dit onderzoek”, zegt Bart Van Keer, HCM Strategy Director bij Oracle.

Opvallend is dat 76 procent van de respondenten zegt klaar te zijn om in de loop van het volgende jaar een nieuwe stap in hun loopbaan te zetten. Ze zijn hierbij bereid financiële bonussen of vakantiedagen op te geven.

'Vastgelopen in het leven'

Uit de peiling blijkt dat 67 procent van de Nederlandse respondenten zich voelt 'vastgelopen in het leven'. Ze maken zich zorgen over hun toekomst, zitten vast in dezelfde routine en zijn meer eenzaam dan ooit tevoren. Wereldwijd ligt dit percentage zelfs nog hoger: 76 procent. ,,We konden tijdens de pandemie lang niet meer naar veel winkels, restaurants of cafés gaan. We werden sociaal beknot en dat had een negatief effect op onze mentale gezondheid”, stelt Van Keer. ,,Veel mensen zijn sinds het uitbreken van de pandemie angstig en gestrest geworden.”

Bij het onderzoek van Oracle geeft 17 procent van de respondenten aan te worstelen met financiële problemen, 19 procent ziet een verslechtering van zijn geestelijke gesteldheid, en een zelfde aantal zegt zich niet langer verbonden te voelen met zijn omgeving. ,,Het gebrek aan verbondenheid met de privé-omgeving is veelal een gevolg van de veranderingen in onze sociale context. Maar ook in de werkomgeving speelt dit. Daarnaast zien werknemers collega’s met andere vaardigheden, die meer betrokken worden bij de organisatie. Ze zien ook dat het werk zo complex wordt dat ze het gevoel hebben dat ze het niet meer kunnen bijbenen. Covid is voor dit soort problemen een katalysator geweest en heeft die problemen dus versterkt”, meent Van Keer.

PODCAST - Presentator Roland Tameling duikt samen met Wilfred Scholman, directeur van Oracle Nederland, in de wereld van cloud based solutions: Is jouw bedrijf datagedreven en slim bezig in de cloud?

Nieuwe stap in loopbaan

Opvallend is dat 76 procent van de respondenten zegt klaar te zijn om in de loop van het volgende jaar een nieuwe stap in hun loopbaan te zetten. Wereldwijd ligt dit cijfer zelfs op 83 procent. Ondanks de worstelingen van het afgelopen jaar willen ze graag nieuwe stappen zetten. Ze zijn hierbij bereid financiële bonussen of vakantiedagen op te geven. Een groot deel (38 procent) is zelfs bereid een deel van hun salaris in te leveren. 16 procent wil een eigen zaak gaan opzetten.

,,Er wordt al een tijdje gesproken over The Great Resignation. Dat betreft de trend dat veel werknemers vrijwillig hun baan opzeggen in reactie op de Covid-19-pandemie. Ze zorgen er zo voor dat veel arbeidsplaatsen niet meer vervuld zijn. Maar ik wil dat cijfer van 76 procent wat nuanceren”, zegt Van Keer. “Die loopbaanverandering zou namelijk ook binnen de eigen organisatie kunnen plaatsvinden. In andere landen wordt al snel gekeken naar een switch naar een ander bedrijf, maar in Nederland is dat minder het geval. We zien dat werknemers bereid zijn om dingen anders te doen binnen hun eigen organisatie, zoals een andere richting kiezen. Ze zijn klaar voor verandering.”

"De werknemer vraagt slimme technologie om hem te steunen. 83 procent vindt dat het bedrijf meer naar hun behoeften moet luisteren"

Het is volgens Bart van Keer (foto) heel belangrijk dat leidinggevenden zien dat hun werknemers op dit punt niet tevreden zijn. ,,De werknemer vraagt slimme technologie om hem te steunen. 83 procent vindt dat het bedrijf meer naar hun behoeften moet luisteren. Dat kan heel divers zijn. Een werknemer kan bijvoorbeeld aangeven dat hij niet de juiste middelen heeft om op afstand te werken. Hij heeft moeite om de gegevens te vinden, die hij nodig heeft voor zijn werk. Je ziet ook dat werknemers meer bewust zijn van de slimme technologieën die er bestaan in hun privéleven. Ze verwachten en eisen dat die ook worden toegepast in hun zakelijk bestaan.”

Nieuwe vaardigheden met hulp technologie

Volgens het Oracle-onderzoek willen veel Nederlandse werknemers nieuwe vaardigheden leren en willen zij hierbij gebruik maken van slimme technologische hulpmiddelen, zoals artificiële technologie. 48 procent is meer geneigd om bij een bedrijf te blijven als het gebruik maakt van geavanceerde technologieën om hun loopbaanontwikkeling te ondersteunen.

Chatbots

Van Keer geeft als voorbeeld e-commerce sites, waar chatbots helpen om bepaalde producten te vinden of waar slimme technologie adviseert om naar gelijkaardige producten te kijken, als iemand een bepaald boek wilt kopen. ,,Zo’n chatbot zou je ook op je werk kunnen hebben, als je een bepaalde studie wilt gaan volgen. Die kan dan ook een andere studie aanbevelen. De werknemer ziet die technologie en vraagt dan aan de werkgever: waarom hebben wij die ook niet? Werkgevers moeten hierop alert zijn en die slimme technologie vervolgens ook binnen hun onderneming gaan inzetten”.

Lees ook: Leidinggevende speelt grote rol in werkgeluk personeel: kom met waarderingen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws