Nieuws Personeel

Onderzoek promoot het tukje op kantoor

Werk houdt één op de zes werknemers 's nachts uit de slaap, waardoor ze overdag slechter functioneren. Dit blijkt uit onderzoek van zorgverzekeraar Zilveren Kruis. De oplossing: een tukje op kantoor, schrijft het AD.

Hanneke van Houwelingen | Foto: Arie Kievit 12 september 2016

Akpowernap

Wanneer bij Sabic in Bergen op Zoom het lampje boven de deur op rood springt, weet het personeel: hier ligt een collega te tukken. Het petrochemische bedrijf bouwde een van de kantoren om tot 'powernapruimte'. Wie zich duf voelt, kan op klaarlichte dag in een speciale ligstoel ploffen, de lamp dimmen en wegsoezen bij de aanblik van een ondergaande zon, die als poster aan de wand hangt.

Een dutje op kantoor moet gebruikelijk worden, stelt Zilveren Kruis. Vandaag komt de verzekeraar naar buiten met een slaaponderzoek, uitgevoerd door TNS Nipo. Belangrijkste conclusie: één op de zes werknemers kampt met slaapproblemen. Bijna tweederde van hen heeft de volgende dag concentratieproblemen of maakt fouten.

25 minutenVolgens de onderzoekers zijn het lang niet altijd privéproblemen die voor onrustige nachten zorgen. De helft van de keren is werk de boosdoener. De werkdruk en het niet kunnen loslaten van het werk zijn de meest genoemde oorzaken. 's Avonds laat nog een mail versturen of blijven piekeren over een vervelend gesprek kunnen grote invloed hebben op de nachtrust.

Zilveren Kruis dringt bij werkgevers aan op het aanstellen van een slaapcoach of het inrichten van een powernapruimte. Maar let op, waarschuwt slaapdeskundige Hans Hamburger van het Amsterdam Slaap Centrum in het Boerhaave MC. ,,Een powernap is alleen zinvol als er een keer door omstandigheden te kort geslapen is. Het dutje mag nooit langer dan 25 minuten duren. Anders kom je in een diepere slaapfase van waaruit je moeilijk wakker wordt."

Mentale baanVan de werknemers met slaapproblemen heeft één op zeven zich wel eens ziek gemeld vanwege slaaptekort. Mannen liggen vaker wakker van het werk, vrouwen van privésituaties. Het zijn vooral de werknemers met een mentale baan die het werk 's avonds moeilijker kunnen loslaten.

Ook leidinggevenden kampen met slaapproblemen, maar dat uit zich vaker in een slecht humeur. Een tukje op kantoor kan voor de baas dus ook wonderen doen. Manager Henk Berends van Sabic in Bergen op Zoom beaamt dat. Hij testte de ligstoel al eens. ,,Ik voelde me echt fitter daarna." Vooralsnog maakt de nachtploeg er het meeste gebruik van. ,,Het is wennen. Je moet een drempel over om tegen collega's te zeggen: ik hou het niet vol, ik ga even een dutje doen."

Binnen de fabriek wordt de powernap gekscherend 'slapen in de baas zijn tijd' genoemd. Maar dat is het niet, benadrukt Berends. De werknemers moeten hun koffiepauze inruilen voor een dutje.

KanttekeningOm fit op werk te verschijnen heb je minstens zeven uur slaap nodig. De werknemers met slaapproblemen sliepen gemiddeld een uur minder. Hamburger gelooft echter niet in hulp van een slaapcoach.

,,Als je te kort slaapt, moet je eerder naar bed, geen enge films kijken en je beeldschermen twee uur voor bedtijd uitzetten." Hij plaatst een kanttekening bij het onderzoek van Zilveren Kruis, waarin niet is gevraagd naar alcoholgebruik bij de deelnemers. ,,Studies hebben uitgewezen dat meer dan één consumptie op een avond al slaapproblemen kan geven. Door alcohol slaap je lichter en onrustiger."