Personeel

Online banenmarkt trekt ruim 1000 man

 
beeld deondernemer
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

Meer dan 1000 werkzoekenden hebben gisteren via zakelijk netwerk Linkedin een bezoek gebracht aan de eerste Online Banenmarkt Twente van dit jaar.

Lees verder onder de advertentie

Een online banenmarkt, die vier donderdagochtenden per jaar twee uur open is. Het lijkt een grap op internet, waar al bijna twee decennia werknemers en werkgevers onafgebroken naar elkaar op zoek zijn. "Toch hebben we heel goede reacties gekregen toen we dit in oktober voor het eerst bij wijze van proef deden. Het concentreren van aandacht op één bepaalde plaats en tijd blijkt ook online effect te hebben", zegt Jannieke Groteboer van Werkplein Twente.

Social Media"Hallo, goedemorgen, welkom." Al ruim voor tien uur melden de eerste werkzoekenden zich via hun laptops, tablets en smartphones op de pagina Online Banenmarkt Twente 2016 van het zakelijk netwerk LinkedIn. Ze worden begroet door Alwin Zandvoort, die een presentatie geeft over effectief solliciteren met social media. Het aantal deelnemers loopt binnen tien minuten al op tot 1046. Bemoedigend, maar ook geen echte verrassing omdat tevoren al 1023 werkzoekenden de uitnodiging van het Werkplein hadden geaccepteerd.

Digitaal visitekaartjeSpontaan inhaken kan ook, of je nu Twentenaar bent of aan de andere kant van de wereld woont. Na het welkom en Zandvoorts presentatie is het de beurt aan de deelnemers. Bijna 200 van hen presenteren zichzelf uitgebreid. De meesten hebben een ronkende tekst waarin zij hun kwaliteiten opsommen, anderen maken indruk met een gelikte videopresentatie. 'Open voor nieuwe uitdagingen' staat er op veel digitale visitekaartjes. Ook de eerste ontslagen personeelsleden van V&D in Twente melden zich. Na het voorstelrondje wisselen de deelnemers ervaringen uit . Eén van hen ziet dat een werkgever al zijn profiel heeft bekeken. Wat te doen, zelf contact zoeken of is dat juist een beetje te brutaal? Gewoon doen, is de overheersende opvatting.

Lees verder onder de advertentie

Zelfstandig ondernemerNa een uur is het tijd voor vacatures van werkgevers en intermediairs, zo'n tachtig dit keer. Waar in de crisisjaren nog slechts wat technici en ICT'ers werden gevraagd, is de markt voor nieuw personeel in de regio begin 2016 aanzienlijk verbreed. Opvallend is de vacaturegroei in de dienstverlening. De horeca doet het ook goed, er is zelfs een nijpend tekort aan koks. Wie ondanks alle moeite geen baan in loondienst kan vinden, kan overwegen zelfstandig ondernemer te worden. Bert Breukers van de zelfstandigenorganisatie ROZ Twente legt op de online banenmarkt uit, wat de perspectieven zijn.

AdvertentiecampagneDe online banenmarkt is volgens de initiatiefnemers net zoiets als een advertentiecampagne: de directe winst is moeilijk in harde cijfers uit te drukken, maar wie volhoudt heeft er voordeel van. "Een match via deze banenmarkt is voor ons alleen zichtbaar, als de werkgever of werknemer ons dat achteraf laat weten", zegt Maikel Stockentree, adviseur werk van het Werkplein. Een deelnemer complimenteert het Werkplein. 'Ik hoop dat ik er de volgende keer niet meer bij hoef te zijn.'