Nieuws Personeel

'Ons personeel moet trots blijven om voor Heineken te werken'

Heineken in Den Bosch brouwt liters en liters bier in 57 verschillende smaakjes. Om op de markt mee te blijven doen is nieuw personeel nodig, schrijft het Brabants Dagblad.

Jos van de Ven | Foto: Marc Bolsius 15 maart 2016

Heineken den bosch pieter van de meulen fabriek bierbrouwerij bier

Is het opluchting of trots? Of een mengeling van... Heineken-directeur Pieter van der Meulen in Den Bosch kan voor zijn vestiging voor het eerst in tien jaar de boer op. Personeel werven, 43 operators om precies te zijn. "Ons personeel moet trots blijven om voor deze brouwerij te werken. Ook de nieuwe mensen. Dat vraagt een andere manier van werken. Hoe we dat doen? Begeleiden, trainen, blijven praten en verantwoordelijkheid geven."

Ooit begon Heineken in Den Bosch met de productie van bier. Dat was in 1958. Geen grote hoeveelheden zoals in Zoeterwoude, maar in de innovatie-brouwerij zijn vorig jaar 57 verschillende biertjes gebrouwen, gebotteld en verpakt. Bijvoorbeeld Desperados en verschillende Radler-smaakjes. CompetitiefVan der Meulen rekent voor dat in Den Bosch inmiddels 600 miljoen liter bier per jaar wordt gebrouwen. En dat een-vierde voor de Nederlandse markt bestemd is en drie-vierde voor 155 exportlanden. Van der Meulen: "Amerika, Engeland, Taiwan en Duitsland zijn naast Nederland onze grootste klanten. Wat wij daar de brouwerijen leveren willen de commerciële collega's in Vietnam en Mexico ook. Heineken heeft in die landen geen brouwerij, maar een verkoopkantoor. Dat betekent dat we competitief moeten blijven. Dat we concurrerend moeten zijn."

Van der Meulen wil alle exportlanden op de juiste en zelfde manier bedienen. "Dat betekent dat wij als brouwerij flexibel moeten kunnen inspelen op hun vraag naar bieren."

SlimDe markt vraagt steeds meer en steeds sneller om nieuwe bieren, staaft Van der Meulen met cijfers. In 2013 ontwikkelde Heineken in Den Bosch 26 nieuwe producten, een jaar later 36 en vorig jaar vijftig. "Dat vraagt om slim produceren om de kosten acceptabel te houden. De efficiency moet omhoog, de productie van een lijn moet anders georganiseerd worden."

Als werkgevers termen als efficiency en 'het moet anders' gebruiken, worden werknemers veelal argwanend. "Voorheen werkten 25 mensen op een productielijn, nu zes tot zeven mensen. Nee, we hebben geen mensen ontslagen. Mensen zijn met pensioen gegaan en hun werk is overgenomen door oud-teamleden. Door de grotere vraag zoeken we nieuw personeel."

EigenaarDe (nieuwe) filosofie van Van der Meulen is duidelijk: "We willen de mensen eigenaar laten zijn van de productielijn. Het gaat er niet meer om om 's morgens de knop van de machine aan te zetten en aan het einde van de dienst uit te zetten. De lijn is eigendom van een ploeg: de techniek en kwaliteit ligt bij die mensen in handen. De machine moet beter blijven lopen. Zonder inbreng van technici er zelf voor zorgen dat de machine goed draait."

De directeur heeft werknemers moeten teleurstellen. "Mensen die niet in een productielijn werken, hebben we dat uit kunnen leggen. Die hebben een andere functie binnen het bedrijf."

FitheidHeineken zelf zorgt volgens Van der Meulen voor trainingen. "Vanwege de nieuwe manier van werken. De operator nieuwe stijl moet kritisch op zijn machine zijn. Zelf initiatief nemen om problemen op te lossen. En daar ook andere afdelingen op aan durven spreken." Een voorbeeld: "Als een machine vastloopt omdat het verpakkingskarton niet goed is, moet binnen de brouwerij de inkoopafdeling aangesproken worden over de kwaliteit van het karton. En moet dat opgelost worden."

Het is de toekomst van Heineken in Den Bosch, stelt Van der Meulen. "En daarin begeleiden wij onze mensen. Ploegendiensten vragen ook om fitheid, zeker als mensen tot hun 67ste door moeten werken. Ook daar begeleiden wij in. Met het aanbieden van activiteiten om fitter te worden, maar ook met voedingsbegeleiding en slaaptrainingen. Is een vette hap in de nachtdienst gezond? Nee. Moet je ontbijten als je om half acht in de ochtend klaar bent met werken? Ja. Irritatie wegnemen waardoor de werkdruk daalt. Door mailverkeer te beperken. Ook wij hebben niets aan uitval van personeel. Het gaat uiteindelijk om de toekomst van de medewerkers en de brouwerij."