Nieuws Personeel

Ontslagen verkoper hoeft niet te wanhopen

Oud-werknemers van V&D die niet direct een nieuwe baan in de verkoop vinden, doen er mogelijk verstandig aan zich te laten omscholen. In deze regio bieden onder meer de techniek en de zorg kansen. Monteur worden dus, of verzorgende.

MAJA LANDEWEER 23 februari 2016

VD personeel 1065

Lees ook: 'Ik wil zinvol bezig blijven.Ze zijn bij bosjes gevallen, de winkelketens. Het faillissement van warenhuis V&D sprong het meest in het oog, maar ook schoenenketens Manfield, Dolcis, Scapino, Invito en Pro Sport én een deel van de DA-keten hebben het niet gered. Het gevolg is dat in deze regio plots honderden verkoopmedewerkers op straat staan, zo schrijft het AD.

VerkoopDe vraag is waar al die mensen nu naartoe moeten. Uitkeringsinstantie UWV, de overheidsdienst die zich ook inzet voor werkzoekenden, is gisteren de landelijke twitteractie #retailwerkt begonnen. Die moet nieuwe werklozen informeren over waar je nog wél aan de slag kan.

Dat kan heel goed bínnen de verkoop zijn, blijkt uit een UWV-analyse die speciaal vanwege de instorting van V&D een update kreeg. Bijna de helft van de werkloze verkopers vindt opnieuw een baan in de verkoop. Maar zo'n moeiteloze doorstroom is lang niet voor iedereen weggelegd. Het is knokken om de beschikbare functies.

BijscholingBij het UWV staan in deze regio 7800 werkzoekenden geregistreerd die een baan willen in de commerciële sector. Het aantal vacatures dat de instantie online heeft staan, komt bij lange na niet in de buurt: rond de 530. Om die reden heeft het UWV een lijstje met 'uitwijkmogelijkheden voor verkopers' opgesteld. Het gaat om banen waarin verkopers goed uit de voeten kunnen met hun kwaliteiten, zoals klantgerichtheid. In de top 15 staan onder meer horeca-medewerker, callcentermedewerker en receptionist. Soms is enige bijscholing wel nodig.

Wie het avontuur aandurft, kan zich ook laten omscholen voor een compleet nieuw vak. In zes sectoren in Haaglanden staan werkgevers te springen om geschikte krachten. Bijvoorbeeld in de techniek (lasser), de ICT, de zorg en het onderwijs (docent exacte vakken). 50-plussers die dit aandurven kunnen een 'scholingsvoucher' van 1000 euro krijgen via de overheid. "