Nieuws Personeel

'Op 20-jarige leeftijd was ik café-eigenaar'

Berrie van Helden | Foto: Gerard Burgers 28 januari 2016

Boudewijnkauffeld1065

Zelf is hij niet van plan op de tenen van een werknemer te gaan staan als hij of zij een fout maakt. "Een leidinggevende deed dat bij mij toen ik op 16-jarige leeftijd een bord voor een gast langs op tafel wilde zetten. Dat mag niet. Dat is tegen de etiquette. En dat werd mij op die manier duidelijk gemaakt", zegt de 31-jarige Boudewijn Kauffeld, mede-eigenaar van Bodega Chez Armand aan de Koningstraat in Arnhem in een interview met De Gelderlander.

Het dagcafé viert dit jaar zijn tachtigjarig bestaan. Dagelijks krijgen gasten tussen half negen en half elf het tweede 'bakkie' koffie gratis. Sinds 2013 zijn ondernemer Bas van Es en Kauffeld eigenaars. Zij kennen elkaar van de kroeg 't Huys op de Korenmarkt in Arnhem. Kauffeld leerde het vak in restaurant De Kantine in Oosterbeek. Daar draaide een leidinggevende de hak van zijn schoen op de tenen van de jonge Kauffeld. "Ik corrigeer leerling-kelners op een andere manier. Ik leg uit wat er fout is gegaan."

DrukVia De Kantine, waar hij het vak heeft geleerd, kwam Kauffeld eind jaren negentig terecht in café de Korenbar op de Korenmarkt. "Toen was het nog druk in alle kroegen." Tussendoor werkte Kauffeld bij een autowasbedrijf. Daar kwamen vooral eigenaars van dure auto's. "Een van de klanten zei toen tegen mij: je krijgt maar een aantal goede kansen in je leven. Je moet de juiste pakken'. Dat heb ik in mijn geheugen gegrift."

AanbodOp een gegeven moment wandelde Kauffeld langs 't Huys op de Korenmarkt. Hij raakte in gesprek met eigenaar Van Es en besloot voor hem te gaan werken. In 2007 nam hij de kroeg over. Hij kreeg dat aanbod van Van Es. "Ik dacht aan de wijze woorden van die man. Ik had maar 500 euro op mijn spaarrekening en wilde een reis maken naar Australië, maar ik besloot de kans met beide handen aan te pakken. Op 20-jarige leeftijd was ik café-eigenaar. En in de jaren bij 't Huys heb ik onwijs veel geleerd."

De volgende kans deed zich in 2013 voor. De eigenaar van Chez Armand zocht een opvolger. Van Es en Kauffeld besloten de handen opnieuw ineen te slaan. "Ik wilde niet een vader zijn die zijn kind nooit ziet. Daarom besloot ik het nachtleven in te ruilen voor de bodega die alleen overdag is geopend."