Nieuws Personeel
Opluchting bij metaalbedrijven Zwolle en Kampen
Na negen maanden strijd ligt er een principe-akkoord voor de werknemers in de grootmetaal. De rust keert weer.

Opluchting overheerst in de metaalsector. Zowel werkgevers als werknemers lijken bij twee voorbeeldbedrijven uit de regio, Scania in Zwolle en Broshuis in Kampen, tevreden over de uitkomst van de Metalektro cao-onderhandelingen waarover in de nacht van woensdag en donderdag in Zoetermeer een akkoord werd bereikt. Na negen maanden strijd keert de rust weer op de werkvloer.
"Het ziet er goed uit", is de eerste reactie van Richard Vonk, voorzitter van de FNV-kaderledengroep bij vrachtwagenbouwer Scania. Het bedrijf met ruim 1500 werknemers in Zwolle, Meppel en Hasselt, was voor de vakbonden regelmatig speerpunt van acties. Tot drie keer toe waren er stakingen. "Je merkte ook wel dat de mensen het onderhand zat waren. Dat er nu een principe-akkoord ligt is goed voor de sfeer op de werkvloer."
DetailsDe details van het akkoord moeten door de kaderleden later op de dag nog besproken worden. Daarna wordt bepaald hoe alle werknemers op de hoogte worden gebracht. "Want uiteindelijk moeten de leden beslissen", aldus Vonk. Zelf is hij optimistisch gestemd. "Op een aantal belangrijke punten, zoals loonsverhoging en meer zeggenschap over het opnemen van vrije dagen mogen we behoorlijk tevreden zijn, ook al is niet het onderste uit de kan verkregen. Belangrijk is nu ook dat de rust terugkeert. Gelukkig is de sfeer in het bedrijf goed gebleven."
PraktijkFinancieel directeur Sjoerd Dekker van Broshuis in Kampen, dat met 275 werknemers opleggers produceert, noemt het akkoord een goede zaak voor de metaalsector. "We kunnen er als werkgever prima mee leven. Een aantal zaken in de nieuwe cao waren bij ons zelfs al praktijk. Met de nieuwe cao weten we dat we drie jaar verder kunnen in rust en dat is een goede zaak."
Bij Broshuis is de arbeidsonrust binnen de perken gebleven. Slechts één keer nam een aantal medewerkers deel aan een stakingsactie. Het heeft het productieproces nauwelijks verstoord.
Einde aan onrust"We gaan zo snel mogelijk over tot de orde van de dag", aldus ook Betsie Grube, namens de directie woordvoerder van Scania. "Gelukkig is de economische schade beperkt gebleven, maar we zijn blij dat er een einde aan de onrust is gekomen. Het heeft al veel te lang geduurd." Het bedrijf in Zwolle draait momenteel een topproductie van 150-160 vrachtwagens per dag.
De afspraken die door de FME als werkgeversorganisatie zijn gemaakt met de vakbonden noemt Grube 'binnen de grenzen gebleven'. "Het geeft rust voor de toekomst. Het is jammer dat de bonden zich lange tijd zo star hebben opgesteld en gekozen hebben voor het stakingsmiddel. Een dergelijke aanpak past niet meer in deze tijd."
De laatste uitspraak past in de lijn die ook door eerste onderhandelaar Peter Bongaerts namens de ondernemersorganisatie FME wordt gevolgd: "Geen bedrijf en geen medewerker kan het zich permitteren om te blijven doen wat hij gisteren deed." Volgens hem maken de snelle ontwikkelingen het noodzakelijk dat inhoud en opzet van collectieve arbeidsvoorwaarden worden vernieuwd.
Foto: Frans Paalman