Nieuws Personeel
Personeel loopt ton pensioen mis

Achttien asbestsaneerders lopen samen een ton aan pensioengeld mis. Ze zouden de dupe zijn van verzekeraar Zwitserleven. ,,Dus geen Zwitserlevengevoel voor deze mensen,'' concludeert vakbond CNV Vakmensen bitter. Dat meldt het AD donderdag.
Vakbondsbestuurder Jan Kampherbeek verwijt Zwitserleven dubieus te hebben gehandeld. Bovendien staat de zaak niet op zichzelf. ,,Verzekeringen zijn bedoeld om risico's af te dekken. Maar anders dan pensioenfondsen lijken verzekeraars alleen naar de eigen risico's te kijken.''
De gedupeerden werkten in Drachten bij het inmiddels failliete bedrijf Infinity Noord. Ze kregen in 2014 premies keurig als betaald aangegeven op hun overzicht, terwijl hun werkgever de premies niet aan Zwitserleven voldeed. Die stopte een betalingsregeling met terugwerkende kracht. Nu lopen de oud- asbestsaneerders volgens de bond ieder duizenden euro's mis.
CNV Vakmensen vindt dat Zwitserleven bij de rechtbank naleving van het pensioencontract had moeten eisen. Kampherbeek erkent dat dit tot een versneld faillissement had kunnen leiden. ,,Niet fijn. Maar dan had het UWV conform de regels de niet betaalde pensioenpremies overgenomen. Nu heeft Zwitserleven de regeling opgeheven en de werknemers in de kou laten staan.'' CNV Vakmensen eist dat Zwitserleven het personeel compenseert en bereidt juridische stappen voor.
Een woordvoerder van Zwitserleven noemt in een reactie de situatie voor het personeel 'zeer zuur'. Hij benadrukt dat maandenlange gesprekken met de werkgever, aanmaningen en een betalingsregeling niet tot betaling hebben geleid. Daarop heeft Zwitserleven alle werknemers een brief gestuurd over het stoppen van de opbouw van het pensioen. ,,Zo zijn de regels ook in de Pen- sioenwet,'' zegt de woordvoerder.
CompensatieZwitserleven stapt zelden naar de rechter. Daar kun je misschien je gelijk halen, maar de betalingsachterstand los je er niet mee op, weet de woordvoerder.
Compensatie, zoals CNV Vakmensen eist, wijst Zwitserleven af. ,,We kunnen niet het premiegeld van werkgevers die wel betalen, gebruiken om anderen te compenseren.''
Meer werknemers lopen pen- sioengeld mis bij faillissementen, zo leert de ervaring bij CNV Vakmensen. De vakbond vindt dat personeel in deze situaties veel beter af is bij een pensioenfonds dan bij een verzekeraar. "Bij een pensioenfonds was dit nooit gebeurd,'' zegt Kampherbeek.
VerschilProfessor Erik Lutjens noemt het een kenmerkend verschil tussen fonds en verzekeraar. Hij is verbonden aan het Expertisecentrum Pensioenrecht van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Verzekeraars mogen de pensioenopbouw stoppen als er geen premie binnenkomt, zo legt Lutjens uit. Terwijl voor pensioenfondsen geldt dat bij niet betalen van de premie de werknemer nog steeds verzekerd is van opbouw van en aanspraak op het pensioen. Aan de andere kant keren pensioenfondsen in slechte tijden een lager pensioen uit. Bij de verzekeraar is het verzekerde bedrag gegarandeerd, zegt professor Lutjens.
80 procent van de werknemers is bij een pensioenfonds verzekerd. Dertigduizend vaak kleine werkgevers hebben als bedrijf een contract met een pensioenverzekeraar, is de inschatting van Lutjens.