Nieuws Personeel
Wat doe je als personeel (grote) schulden heeft? (zo doen ze dat in Zeeland)
Hoe slecht hij ervoor stond, hoorde Jos* pas toen zijn vrouw bij hem weg ging. ,,De advocaat vertelde dat er rond de 20.000 euro schuld was. Echt, ik had geen idéé.” Hij zag maar één mogelijkheid: werken, werken en nog eens werken. Tot zijn werkgever hem de helpende hand toestak.

Budgetcoach Merijn Nuijten (links) tijdens het gratis belastingspreekuur voor werknemers van Traas. Foto: Johan van der Heijden
Laat je werknemer niet modderen met schulden, maar biedt en steun en advies: daar heb je als werkgever zelf ook baat bij. Dat besef dringt ook in Zeeland door, tijdens een voorlichtingsbijeenkomst gehouden voor werkgevers.
Zo’n 40 procent van de mensen met schulden heeft een baan. Twee op de drie werkgevers hebben werknemers met geldzorgen. ,,Ik schat het aantal werknemers dat zorgen of vragen heeft bij ons op 20 procent”, zegt Eline Christiaanse van (haven)logistiek detacheringsbureau C-Port in Vlissingen-Oost en Rotterdam in het AD. Reden genoeg om eens te gaan luisteren hoe Traas Ongediertebestrijding in ’s-Gravenpolder dat aanpakt.
Loonbeslag
Directeur Peter Traas: ,,Ik heb zo’n tachtig man in dienst. Een paar jaar geleden had ik regelmatig iemand aan de deur staan die loonbeslag kwam leggen. Iedereen roept altijd dat geld niet belangrijk is, maar ik weet: als mijn werknemers met pijn in de buik werken omdat ze hun rekeningen niet kunnen betalen, of ’s nachts wakker liggen van de zorgen, heb ik er als werkgever ook last van.”
Je praat er niet over
Terug naar Jos. ,,Van financiën had ik geen kaas gegeten. Dat regelde zij. We hadden ooit een lening gehad; ik wist niet beter of die was afbetaald.” Hij zag aanvankelijk maar één uitweg: overwerken. ,,Ik zei tegen mijn baas: ik heb schulden, geef me de kans om ze af te betalen. Op een dag zei mijn werkgever: we hebben iemand die je kan helpen bij de belastingaangifte. Of andere financiële toestanden.”
Zo kwam hij terecht bij budgetcoach Merijn Nuijten. ,,Samen keken we wat ik het eerst moest afbetalen. Als er wat was, kon ik bij haar aankloppen, maar eigenlijk was dat steuntje in de rug al genoeg.” Het is nu vier jaar later. ,,Ik weet nu dat ik niet de enige was die geldproblemen had bij ons. Maar ja, daar praat je onderling niet makkelijk over.”
Met de billen bloot
Bij havenwerker Jack* begonnen de problemen toen zijn werkgever failliet ging. ,,Tegen de tijd dat ik weer een baan had, waren de schulden al opgelopen. Het groeide me allemaal boven het hoofd. Brieven gooide ik gelijk bij het oud papier of in de kast. Op een dag kwam er een deurwaarder bij mijn werk langs. Loonbeslag. Toen moest ik wel met de billen bloot.”
''Er is heel veel schaamte. Ik heb wel geprobeerd met geld te helpen''
Ook Jack kwam bij Merijn terecht. ,,Hij had alles laten lopen, ook zijn belastingen”, zegt Merijn. ,,Wat bleek? Hij had nog 9000 euro aan belastingteruggaven tegoed. Een enorme meevaller. Binnen een half jaar was hij schuldenvrij. Zo makkelijk gaat het natuurlijk niet altijd. Dit was er echt een uit het boekje.” Jack staat nu weer lachend op. ,,Het is verleden tijd. Ik ben mijn baas enorm dankbaar. Als hij niet ingegrepen had, zat ik nu nog dieper in de ellende.”
Veel schaamte
Bij Traas Ongediertebestrijding merkten ze dat pogingen om schulden bespreekbaar te maken, vaak op niets uitliepen.
,,Er is heel veel schaamte. Ik heb wel geprobeerd met geld te helpen”, zegt directeur Peter Traas. ,,Maar bij schulden is dat eigenlijk nooit de oplossing.” Wat wel hielp: een gratis belastingspreekuur. ,,Dat was een idee van Merijn Nuijten van Budgetcoach Zuidwest”, aldus Traas. ,,De mensen stapten daarvoor makkelijk binnen. Daarna kwamen andere financiële problemen al snel op tafel.” Nuijten: ,,Als ik merkte: hier is meer aan de hand, bood ik mijn hulp aan.”
Dat die hulp van buiten het bedrijf komt, is belangrijk, zegt Peter Traas. ,,Juist in het kader van die privacy. Ik heb afgesproken dat ik betaal, als een werknemer gebruik wil maken van Budgetcoach. Het is het geld waard. Ik heb goede en trouwe werknemers, bereid om zich extra in te zetten als het nodig is. Bovendien is best moeilijk om aan personeel te komen.”
Lees ook: Crowdfunders blijken kredietverstrekkers: veel ondernemers failliet
Ziekteverzuim en schulden
Bij C-Port is de boodschap wel overgekomen. Eline Christiaanse: ,,Wij zijn al langer bezig met de vraag hoe wij medewerkers ondersteuning en advies kunnen bieden bij financiële problemen. Die hebben invloed op het welzijn van onze werknemers en de productiviteit. Wij gaan eens goed kijken wat er precies aan de hand is bij de gevallen die we kennen. In ieder geval gaan wij hiermee verder.”
Overigens zijn ook de gemeente Schouwen-Duiveland en de Walcherse gemeenten bezig met een bredere aanpak van schulden, waarin werkgevers een actievere rol toebedeeld is.
* Namen in dit artikel zijn gefingeerd